spot_img

Turneu național al spectacolului ”ROVEGAN”

În perioada februarie – iunie 2017, Asociația ARENA va realiza un turneu național al spectacolului ”ROVEGAN”, cu reprezentaţii gratuite urmate de dezbateri cu publicul, ȋn Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

Migraţia este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective pe plan local determină un exod masiv spre ţările ocidentale. Migraţia a căpătat amploare ȋn ultimii ani, odată cu intrarea României ȋn Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale şi ridică ȋntrebări serioase asupra viitorului societăţii. Fenomenul ia atât forma migraţiei economice, căt şi a exodului de creiere, cunoscut sub numele de brain drain.

Inițiatoarea platformei GO WEST, regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creație, și-au propus să documenteze şi să analizeze atât motivele care determină migraţia, căt mai ales experienţa migranţilor ȋn occident şi felul ȋn care aceasta le afectează viaţa personală şi relaţia cu cei apropiaţi.

În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita, “Exodul mamelor”, echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migraţie motivate de sărăcie, concentrându-se pe situaţia mamelor românce plecate la muncă ȋn Italia. In urma acestei documentări coordonate de antropologul Alexandra Dincă, şi realizate ȋn parteneriat cu organizaţia World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului ȋn cadrul unei rezidenţe de creaţie la Drama League New York.

Pe baza piesei, Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA au coprodus spectacolul ROVEGAN. Producția reprezintă primul proiect al platformei de teatru şi dezbatere GO WEST.

Spectacolul ROVEGAN a fost prezentat ȋn cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, Galaţi, Septembrie 2016, unde a fost premiat pentru “rafinamentul mijloacelor performative şi folosirea alegoriei ca instrument de conştientizare a efectelor migraţiei economice”.

Turneul va avea dublă misiune: de instrument de conştientizare, dar va fi şi o ocazie de a documenta şi colecta date pentru un următor spectacol, BUN DE EXPORT, care să adreseze fenomenul de brain drain. Este deja cunoscut exportul de medici şi de specialişti ȋn IT, dar ceea ce este şi mai ȋngrijorător este perspectiva clasei de mijloc care ȋşi ȋncurajează copiii să ȋşi caute de lucru ȋn occident dacă aspiră la un trai decent. România este privită ca un teritoriu dezolant, lipsit de perspective, de care aceşti tineri trebuie să fugă dacă vor să realizeze ceva.

Primul spectacol din acest turneu va avea loc sâmbătă, 11 februarie 2017 de la ora 19:00 la Centrul Educațional REPLIKA din București (Strada Lănăriei Nr. 93-95).  Intrarea este liberă, doar pe bază de rezervare la adresele de mail contact.asociatia.arena@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com, telefon:  0732101860; 0787714551.

Turneul ROVEGAN

(spectacole cu intrare liberă, pe bază de rezervare la adresa contact.asociatia.arena@gmail.com)

  • București – sâmbătă, 11 februarie 2017, ora 19:00 – Centrul Educațional RREPLIKA
  • Craiova – marti, 21 februarie 2017, ora 19:00 – Teatrul Național “Marin Sorescu”
  • Sibiu – vineri, 10 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul Pentru Copii și Tineret “GONG”
  • Sfântu Gheorghe – duminică, 12 martie 2017, ora 19:00 – Teatrul “Andrei Mureșanu”
  • Botoșani –  duminică, 9 aprilie 2017, ora 19:00 –Teatrul “Mihai Eminescu”
  • Iași – marți, 11 aprilie 2017, ora 19:00 – Teatrul FIX
  • Cluj – 19 aprilie 2017, ora 19:00 –REACTOR de creație și experiment
  • Târgu Mureș – joi, 20 aprilie, ora 19:00 – Teatrul ARIEL

ROVEGAN

De Catinca Drăgănescu

Cu: Mihaela Teleoacă, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica: Alexei Țurcan
Video și documentare: Alexandra Dincă, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu
Regia: Catinca Drăgănescu
„Pentru cine are contact cu această Românie, tăcută şi ignorată, care se destramă încet, ROVEGAN este un spectacol cutremurător. Pentru ceilalţi,  poate fi o revelaţie.

Catinca Draganescu a reuşit o distribuţie excepţională în ROVEGAN, cu trei actriţe care realizează un tur de forţă, combinînd modalităţi diferite de joc, de la scene dramatice la naraţiuni corale sau muzică live.” Oana Stoica, Dilema Veche

ROVEGAN este, conform criticului de teatru Oana Stoica, una dintre cele mai bune producții ale anului 2016.

GO WEST. Platforma de teatru şi dezbatere pe tema migraţiei este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

www.facebook.com/platformadeteatru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508