Miercuri, 1 februarie 2017, ora 18:30, la Ceainăria Cărturești Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București), va avea loc evenimentul de lansare al catalogului de artist Róbert Köteles. Proiectul editorial este realizat de Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC), coordonator Anca Poterașu în colaborare cu Club ElectroPutere. Text critic Adrian Bojenoiu, design grafic Corina Gabriela Duma, traducere Sanda Watt, fotografii Alexandru Paul, Adrian Bojenoiu, Róbert Köteles, pre-press New Folder.
Invitații speciali ai evenimentului sunt artistul Róbert Köteles și curatorul Adrian Bojenoiu, care vor susține un dialog despre demersul artistic al lui Róbert Köteles, ilustrat în paginile primului său catalog de artist.
„Picturile lui Róbert Köteles par a fi demonstrații tehnico-teoretice cu care distilează imaginea pentru a produce vibrație optică; un fel de operație care ridică imaginea la o pură incandescență vizibilă. Pentru a-și subiectiva paleta, Koteles revizitează tehnicile de bază ale picturii și ale desenului în mod intuitiv. Programul lui de documentare este corelat, în mare parte, cu experiențele personale provenite din studii și observații asupra naturii. De unde și faptul că la temelia tuturor lucrărilor se află un principiu matematic. Este vorba de împărțirea infinită a pătratului cu scopul de a reda ideea de densitate. Această operație, care circumscrie totalitatea lucrărilor artistului, poartă numele sugestiv: Clipa – un personaj conceptual care însoțește întreaga operă și face posibil planul compozițional al lucrărilor; doar în structura acestui personaj, imaginile primesc materialitate, volum și vibrație.” (Adrian Bojenoiu, extras de text)
Partenerii media: Fundația Triade, Revista ARTA și Editura Vellant.
Catalogul Róbert Köteles este proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National.
Sponsori: FiaTest, Philip Morris Trading
Róbert Köteles (n. 1975) trăiește și lucrează la Salonta. Între 1993 – 1998 a studiat pictura la Universitatea de Arte din Timișoara la clasa domnului profesor Constantin Flondor. În ultimul an de facultate a pus bazele conceptuale ale propriei picturi. Printre expozițille sale personale menționăm: Galeria ArTei, București (2005), Galeria Pygmalion, Timișoara (2008), Galeria Calina, Timișoara (2011), Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia (2013), Pál Art Gallery, Timișoara (2014), Galeria Anca Poterașu, București (2015). În 2016 expune la Galeria Club Electroputere, Craiova (2016) împreună cu artista Arantxa Etcheverria. A participat la rezidențe de creație în Franța, Ungaria, Olanda și Italia, iar în 2016 a fost artist rezident la Electroputere AIR Craiova, Art Sympozium – Gărâna și Shaping Reality # Featuring Kaisersteinbruch, Austria.