În luna octombrie a acestui an, la Editura Curtea Veche Publishing va apărea volumul „Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armonie muzicală” de Adrian Mociulschi.
„Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armonie muzicală” este un eseu dedicat personalităţii culturii române şi europene în persoana regretatului academician Ştefan Niculescu (1928-2008), ilustrul laureat al Premiului Academiei Franceze (1972) şi al Premiului „Herder” acordat de Universitatea din Viena (1994), intre multe altele.
Personalitate de excepţie, cunoscător al tainelor matematicii şi sunetelor deopotrivă, Ştefan Niculescu a creat o operă învăluită în misterul numerelor care o determină. Autorul cărţii, Adrian Mociulschi – un fost discipol la clasa sa de compoziţie – dezvăluie o parte din secretele aflate din culisele unei opere sub semnul ermetismului.
Lucrarea se va descoperi cititorului asemeni unei incursiuni într-un labirint spiritual, având mai multe centre. Între acestea, opera şi personalitatea niculesciană sunt cele explicit declarate de autor, dar rămân şi altele, pe care cititorul le poate descoperi prin stăruinţa lecturii. O carte care tratează nu despre muzică, ci despre filozofia muzicii, scrisă în lumina căii de cunoaştere cunoscută în scolastica medievală sub denumirea de qudrivium, o carte în care astronomia, geometria şi muzica alcătuiesc un inefabil concert sincretic.
Descendent dintr-o familie nobiliară naturalizată în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti în anul 1997 (la clasa regretatului Academician Ştefan Niculescu) şi Institutul Teologic Romano- Catolic din Bucureşti în anul 2005 (unde a studiat filosofia cu Academicianul Gheorghe Vlăduţescu). A dobândit ulterior diploma de Doctor în muzică, cu distincţia cum laude. Este laureat al mai multor mari concursuri naţionale şi internaţionale de compoziţie muzicală, precum „Trofeul Himalaya” din China (1995), „Premio Presidente Disputacion de Valencia” din Spania (2000) etc. A fost membru în jurii naţionale şi internaţionale de compoziţie şi interpretare muzicală, a fost invitat în multe emisiuni de radio şi de televiziune, în ţară şi în străinătate. Autor de muzică simfonică, camerală şi corală, Adrian Mociulschi a realizat mai multe albume colective; lucrările sale au fost înregistrate de Corul Academic Radio şi de Orchestra de Cameră Radio din România