spot_img

Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a zecea

În perioada 6-13 noiembrie 2016, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează a zecea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Scopul acestei gale a filmului maghiar este să ofere o privire generală asupra producţiei de film maghiar din anul precedent şi să prezinte varietatea, spiritul şi prezentul cinematografiei maghiare. Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti se va desfăşura şi în acest an la Studioul Horia Bernea a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii este liberă. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză. Ediţia a 10-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti demarează cu pelicula ”Mama mea şi alţi ţăcăniţi din familie”, regizată de FEKETE Ibolya, care va fi prezentă în seara de deschidere, luni, 7 noiembrie.

Conform tradiţiei de a prezenta anual câte-un festival de film în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, la această ediţie invitatul nostru este Festivalul de Film Tisza Mozi din Szolnok, titlu sub care se organizează alternativ, la doi ani Festivalul Internaţional de Film al Artelor Plastice, respectiv Festivalul de Film Ştiinţific. Sub egida acestui festival prezentăm la Bucureşti filmele premiate în 2016 la Festivalul Internaţional de Film al Artelor Plastice, publicul putând viziona şi un film experimental de KARDOS Sándor, respectiv filmele de animaţie ale lui ULRICH Gábor.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an cuprinde 8 filme artistice, dar şi un film experimental, filme documentare, filme de animaţie şi scurtmetraje, producţii delicatese pentru iubitorii celei de-a şaptea arte. În categoria filmelor artistice veţi putea vedea pe marele ecran filme prezentate în premieră la Bucureşti, pelicule care au avut succes în anul care a trecut, la festivaluri internaţionale de film de pe mapamond: Mama mea şi alţi ţăcăniţi din familie (FEKETE Ibolya), Nu vă daţi jos pantofii (HAJDU Szabolcs), Noaptea ta e ziua mea (DÉSI András György și MÓRAY Gábor), Demimonde (SZÁSZ Attila) Turbații (GODA Krisztina) şi Weekend (MÁTYÁSSY Áron), şi să nu-i uităm nici pe cei mai tineri spectatori, cărora le recomandăm filmele Fanfara o ia razna (MÁTYÁSSY Áron) şi Blestemul mumiei negre (MADARÁSZ Isti).

În programul de film documentar de la Săptămâna Filmului Maghiar proiectăm un film documentar cu o temă delicată, viaţa lui MIKO Imre şi relaţia sa cu securitatea (Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea), respectiv filmul documentar al lui MUHI András Pires, intitulat Echipa maghiară – „… încă 50 de minute…”, despre secretele de culisă care au dus selecţionata maghiară de fotbal la Campionatul European, după 44 de ani de absenţă.

Lumea festivalieră este obişnuită deja cu ziua 0, astfel şi noi începem Săptămâna Filmului Maghiar pe data de 6 noiembrie cu o expoziţie în care prezentăm istoria cinematografiei maghiare prin intermediul unor fotografii cult.

Ediţia jubiliară din acest an cuprinde şi alte manifestări conexe, precum concertele susţinute de formaţiile David Yengibarian Trió, Bende Zsot Quartet, saxofonistul Tóth Viktor care va evolua alături de cântăreaţa Petra Acker şi formaţia One More Minute, respectiv formaţia Mocsok 1 Kölykök din Miskolc.

Invitaţii Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti vor răspunde cu plăcere la întrebările adresate de cinefili şi de spectatori, în cadrul unor întâlniri cu publicul menţionate în caietul program. Zi de zi vom avea invitaţi cineaşti, precum regizori (FEKETE Ibolya, DOMOKOS János, ULRICH Gábor), actori (CZUKOR Balázs, GRYLLUS Dorka, SIMON Kornél), producători (HERNER Dániel), editori (PAPP Vivi) cu care publicul bucureştean va putea dialoga, căci dialogul, cunoaşterea şi înţelegerea sunt obiectivele principale ale Săptămânii Filmului Maghiar. Aşteptăm publicul român cu filme incitante, fantastice, pentru ca publicul să cunoască cultura maghiară prin intermediul culturii cinematografice maghiare contemporane.

Filmele vor fi introduse seară de seară de către profesorul universitar Radu IGAZSÁG, critic de film și regizor de filme de animaţie.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, ediţia a 10-a poate fi consultat pe site-ul institutului: http://bukarest.balassiintezet.hu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508