Prezentările de astronomie susținute de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” continuă în luna noiembrie, la Palatul Suțu, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00.
Program:
Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19:00 – „Câte stele sunt pe cer”
Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.
Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19:00 – „Cerul extraterestru”
Bolta înstelată atrage atenția oricărui om. De pe Pământ se văd mii de stele, toate grupate în constelații. Luna, Soarele, planetele, toate sunt obiecte vizibile de pe Terra. Dar oare cum arată cerul văzut de pe alte planete? Vom privi cerul extraterestru prin imagini luate de sondele spațiale dar și cu ajutorul simulărilor care conțin date reale.
Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19:00 – „Apă pe Marte”
Marte este singura planetă în afară de Pământ pe care a existat apă în stare lichidă, unul din ingredientele esențiale pentru apariția vieții. De departe sau de la fața locului, am descoperit râuri, mări şi oceane, toate secate. Prezentarea vă pune în contact direct cu ultimele descoperiri în materie de apă pe Marte, dar şi cu modul în care astronomii au aflat că planeta roșie a fost cândva propice vieții.
Sâmbătă 26 noiembrie, ora 19:00 – „Călătorie prin Univers”
Observatorul Astronomic vă aşteaptă să faceți o călătorie până la marginea Universului. Călătoria se va face cu ajutorul unui program de astronomie creat de National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) și o proiecție normală, însoțită de explicații „pe viu”.
Prezentările cuprind proiecții pe întuneric, însoțite de explicații live. Prezintă: Adrian Șonka. Intrare: 5 lei.