spot_img

„Miroirs”, de Gigi Căciuleanu sau reflecția personalității polivalente

Ultima seară a Festivalului Național de Teatru a găzduit, în spațiul Sălii Atelier a Teatrului Național din București, lansarea cărții „Miroirs”, de Gigi Căciuleanu, publicată la editura Vellant. Ediția din acest an a Festivalului a fost dedicată marii artiste Miriam Răducanu, iar omagiul adus dansului său a fost firesc ilustrat prin creațiile unice ale elevului și partenerului său de scenă: Gigi Căciuleanu. Evenimentul a reprezentat finalul logic al ciclului început cu expoziția-document Căciuleanu, care a inaugurat festivalului, pe parcursul căruia au fost prezentate trei creații semnate de Gigi Căciuleanu: „Un minut de dans sau UF!!!”, „Vivaldi și anotimpurile” și „L’Om DAdA”.

Maestrul de ceremonii a fost Dan Pleșa, reprezentant al editurii, care a declarat: „Gigi Căciuleanu, o personalitate mondială a dansului contemporan, dezvăluie în volumul «Miroirs» o fațetă mai puțin cunoscută a personalității sale artistice: lirismul. 44 de poezii și 28 de desene sunt cuprinse într-un volum care amintește de grația dansului, însă surprinde prin precizia cu care autorul stăpânește nu doar gestul, ci și cuvântul și linia culorilor.”

Răzvan Penescu, fondatorul LiterNet, a vorbit despre relația cu totul specială pe care o are cu celebrul coregraf și dansator: „Povestea mea cu Gigi Căciuleanu a început demult, la începutul anilor ’90, când Gigi a venit cu compania lui de la Paris în România. Am avut atunci ocazia să descopăr o mișcare așa cum nu mai văzusem, dar m-am întrebat dacă nu cumva dincolo de ceea ce înseamnă dansul pentru Gigi Căciuleanu nu mai există și altceva, dacă nu se exprimă și într-un alt fel. La un moment dat, am avut curajul să mă duc să îl întreb dacă dansul este singurul mijloc prin care alege să se exprime. Mi-a spus atunci că există un cufăr pe care îl duce cu el peste tot în lume, în care are tot felul de bucățele de hârtie pe care are scrise niște poezii. Cartea care se lansează este doar o mică parte din poeziile publicate pe LiterNet, în ultimii opt ani. Aceasta carte este o introducere în arta poetică a lui Gigi și mă bucur că o mulțime de oameni au pus aici dragostea lor pentru poezie, care presupun că este asemănătoare cu dragostea mea pentru poezia lui Gigi”.

„Pentru mine, lectura acestei cărți a fost o revelație. Si o recomand. Este o carte adevărată, a unui artist adevărat, a unui poet și a unui desenator adevărat. Sub aspect plastic și al modului cum este gândit, volumul reflectă o ținută artistică și intelectuală remarcabilă. Gigi Căciuleanu acoperă ca artist trei sintagme: polifonic, polimorf și polivalent. Parcurgând cartea veți înțelege amestecul fascinant al caracterului său, amestecul dintre teluric și celest, dintre senzualitate și spiritualitate. În acest timp descompus pe care îl trăim, Gigi, prin subtextul poeziilor sale, își pune și ne pune trei întrebări fundamentale: De unde venim? Cine suntem? Unde ne ducem?”, a declarat Ludmila Patlanjoglu, critic de teatru, președinte onorific AICT – Teatrologie.

„Aceste frânturi de poeme și desene sunt de fapt dansuri. Am învățat de la Ruxandra Racoviță că dansurile sunt și desen sau linie pură. Întotdeauna m-au fascinat liniile. Fie că acestea sunt trasate cu corpul, fie că le trasezi pe hârtie, fie că le trasezi cu mintea, cu inima, cu creierul. Textele din carte sunt texte de spus, pentru că sunt gândite silabic, pentru a putea fi spuse, pentru a putea fi dansate. Ele sunt subtext exprimat în această seară de dans-actorii mei.”

Dansatorii Gigi Căciuleanu Romanian Dance Company, care au recitat și ilustrat prin dans câteva dintre poeziile volumului, au fost: Alex Călin, Ioana Macarie, Ana Vișan, Adi Nour, Răzvan Stoian, Arcadie Rusu, Lari Georgescu și Lelia Marcu-Vladu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508