spot_img

FNT 2016: ziua a VI-a

Cea de-a şasea seară de Festival va fi animată de opt trupe de teatru invitate din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, în spectacole regizate de: Felix Alexa, László Bocsárdi, Pál Frenak, Mariana Cămărăşan, Andreea şi Andrei Grosu, Silviu Purcărete şi Helmut Stürmer. Lansările de carte la care sunteți invitați miercuri, 26 octombrie 2016, încearcă să contureze un complex portret de artist – cel al cunoscutului regizor şi scenarist român de teatru şi film Alexa Visarion.

După succesul repurtat marți, 25 octombrie, cu cele trei remarcabile performance-uri reunite în spectacolul “Short Stories”, aflat sub semnătura coregrafică (şi chiar în interpretarea) celebrei senioare a dansului Carolyn Carlson – invitată specială a Festivalului, miercuri, 26 octombrie, debutează la Palatul Universul şi Masterclass-ul susţinut de renumita artistă, o întâlnire dedicată actorilor-dansatori, coregrafilor şi balerinilor din România. Şi deloc în ultimul rând, FNT vă propune să luaţi parte la o sărbătoare şi o sărbătorire a unui fenomen cultural: Teatrul ACT. Pe Calea Victoriei, la numărul 126, sunteți așteptați să luați parte la transformarea unui vernisaj într-un eveniment, pornind de la titlul simplu şi sugestiv al expoziţiei pe care Festivalul Naţional de Teatru o inaugurează: „Teatrul ACT. 18 ani”.

„Teatrul ACT a fost de la început un fel de dar – şi ca spaţiu, şi ca intenţie, şi ca temperatură – s-a tot confirmat în timp. Şi lucrul ăsta l-a făcut ireductibil. Teatrul ACT – nu mai poţi să îl ştergi din istoria recentă, chiar dacă îl dărâmi, chiar dacă îl negi. El nu mai poate fi şters. E o faptă şi gata”. (Marcel Iures)

„Optsprezece ani? Mult şi puţin. Dar mereu altfel… Vă propunem această expoziţie de afişe ca pe o istorie în imagini. O refacere vizuală a destinului şi identităţii Teatrului Act”. (Marina Constantinescu)

Iată programul orar al evenimentelor ce se vor desfăşura în cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru:

LANSARE DE CARTE

16.00 Librăria Cărtureşti Verona

Portret de artist – Alexa Visarion

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei – ediţie coordonată de Elena Saulea

Editura Junimea

şi

Univers filmic – Alexa Visarion. Jurnal de spectator de Vasilica Bălăiţă

Editura Artes

VERNISAJ

17.00 Teatrul ACT, foaier, Calea Victoriei 126

Teatrul ACT 18 ani

O producţie a Festivalului Naţional de Teatru

SPECTACOLE

17.00 şi 21.00 Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

Pelicanul de August Strindberg

Regia: Felix Alexa

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Produs de: Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Durata: 1h 10 min fără pauză

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

18.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură

Prin vis, scenariul de Varga Mátyás

Regia, spaţiul scenografic, costumele şi coregrafia: Pál Frenak

Produs de: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara

Durata: 1h fără pauză

Spectacol de dans

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

18.00 Teatrul ACT

Apă de mină de Csaba Székely

Un proiect coordonat de Oana Stoica

Scenografia: Vladimir Iuganu

Produs de: Teatrul ACT, Bucureşti şi Scena9

Durata: 1h 30 min fără pauză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Spectacol cu traducere în limba engleză

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic

Fuchsiada după Urmuz

O instalaţie teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete

Costume: Corina Grămoşteanu

Măşti: Ilona Varga-Járó

Decor şi light-design: Helmut Stürmer

Produs de: Teatrul German de Stat Timişoara

Durata: 1h 10 min fără pauză

Spectacol în limba germană cu traducere în limbile română şi engleză

Nerecomandat persoanelor sub 12 ani

20.00 Opera Naţională Bucureşti

Cafeneaua de Carlo Goldoni

Regia: Silviu Purcărete

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Produs de: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Durata: 2h 20 min cu pauză

20.00 Teatrul Metropolis, Sala Amfiteatru

Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice de Paul Zindel

Regia: Mariana Cămărăşan

Scenografia: Vladimir Turturică

Produs de: Teatrul Metropolis, Bucureşti

Durata: 2h fără pauză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

21.00 Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”

Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek

Regia: László Bocsárdi

Decorul: József Bartha; Costumele: Zsuzsanna Kiss

Produs de: Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Durata: 2h 45 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

21.00 Teatrul UNTEATRU

The Sunset Limited de Cormac McCarthy

Regia: Andreea şi Andrei Grosu

Scenografia: Vladimir Turturică

Produs de: Teatrul UNTEATRU

Durata: 1h 40 min fără pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

ON AIR. TEATRU RADIOFONIC

22.30 Radio România Cultural

Teatru serial

A douăsprezecea noapte de William Shakespeare

Regia artistică: Titel Constantinescu

Produs de: Teatrul Naţional Radiofonic

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508