Miercuri, 19 octombrie 2016, ora 19.00, la Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi 8), Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL) la Bucureşti vă invită la Seara literară E-MIL, invitată fiind autoarea MÁRTON Evelin. Cu ea va dialoga VIDA Gábor. Se asigură traducere în limba română.
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează, pe lângă programele de traducere a literaturii maghiare în limba română, seri literare, în colaborare cu organizaţii ale scriitorilor. Astfel, în anii anteriori a organizat împreună cu Uniunea Scriitorilor Maghiari – din Ungaria – saloane literare lunare, dar şi programe comune cu Muzeul Literaturii Române. Apoi a urmat seria de evenimente literare cu titlul Trecerea de frontieră (Határátlépések), la care au fost invitați creatori de literatură maghiară universală care se simt în largul lor în mai multe culturi (maghiară-română, maghiară-slovacă, maghiară-ebraică) şi datorită situaţiei şi crezului lor literar traversează zilnic graniţe lingvistice, culturale şi geografice. Identitatea, dependenţa literaturii de limbă sunt teme deosebit de importante şi interesante într-un mediu precum Bucureştiul, pentru un public format din numeroşi intelectuali poligloţi şi cu identitate dublă. Tot în acest sens putem menţiona şi prezentarea la târgurile de carte din România, a unuia dintre brandurile Institutului Balassi, şi anume proiectului Donau Lounge, care are drept scop popularizarea culturilor şi literaturilor dunărene.
În toamna anului 2016, împreună cu Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (E-MIL) Institutul Maghiar a iniţiat o nouă serie cu titlul Serile E-MIL la Bucureşti, aducând în faţa publicului bucureştean literaţi conectaţi într-un fel la Transilvania, care vorbesc în operele lor despre transilvanism.
Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania (EMIL) a luat fiinţă pe data de 9 februarie 2002 la Cluj, având ca obiectiv promovarea literaturii maghiare contemporane, cultivarea tradiţiilor literare din Transilvania, respectiv adoptarea unor măsuri privind protejarea drepturilor omului. În cei cincisprezece ani de funcţionare organizaţia şi-a desfăşurat activitatea cu precădere în Transilvania, deşi printre membri ligii se numără cetăţeni vorbitori de limba maghiară din cel puţin şapte ţări, căci statutul său permite înscrierea în ligă a oricărui autor care are volume publicate şi se declară a fi scriitor transilvănean.
Márton Evelin s-a născut la Cluj, a absolvit istorie şi istoria artei la Universitatea Babeş-Bolyai. Este redactor la Radio Bucureşti, secţia maghiară. Volume: Bonjour Leibowitz, Macskaméz, Papírszív, Szalamandrák éjszakái. În 2010 a primit Premiul pentru excelenţă Látó, a fost bursier al Fundaţiei Communitas în 2010–2011. Se consideră „scriitor ambulant cu mai multe patrii”. Vida Gábor va dialoga cu scriitoarea şi despre ultimul ei volum publicat la editura Bookart din Miercurea Ciuc, Szalamandrák éjszakái (Noaptea salamandrelor). „Destine zbuciumate de femeie şi bărbat, chinurile maturizării, extazul cunoaşterii, căile întortocheate ale dragostei şi prieteniei, triunghiuri, întâlniri şi evadări, sex, drog şi alcool într-o Românie multiculturală unde cadrul palpabil al existenţei este dictat de monomanii, Transilvania, Bucureştiul şi Marea Neagră, nemărginirea lumii, pentru că aici este acasă, şi sentimentul covârşitor al izolării, căci acasă înseamnă şi asta, de unde încearcă salamandrele să evadeze şi fără de care nu pot trăi, pentru că în fond sunt fiinţe lipsite de capacitate vitală, dar noi le îndrăgim căci pe undeva suntem şi noi salamandre, colorate, gri şi albinoşi, toate astea însă noaptea par mult mai înspăimântătoare.”