spot_img

Cristian Soleanu Double Quartet deschide stagiunea de Jazz de la Arcub

Sâmbătă, 5 noiembrie 2016, Artist In Residence, noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, debutează cu jazzman-ul Cristian Soleanu și opera sa ’’New Elements – Works for jazz quartet & string quartet’’.

Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanți saxofoniști și muzicieni din jazz-ul contemporan românesc, deschide seria de concerte de jazz “Artist In Residence” cu proiectul New Elements” – pentru cvartet de jazz și cvartet de viori, sambătă, 5 noiembrie, ora 19:30,  la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare. Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Plecând de la suita “Elements”, o comisionare a programului New Jazz Works din cadrul Bucharest Jazz Festival 2015, saxofonistul și compozitorul C. Soleanu dezvoltă lucrarea în noi direcții și mai ales aduce o nouă instrumentație pentru dublu quartet: clasicul cvartet de jazz, format din pian, saxofon, contrabas și baterie, alături de unul din cele mai populare ansambluri în muzica camerală, cvartetul de viori.

Titlurile părților sunt alese după cele cinci elemente ale filozofiei chineze antice, după cum urmează: Wood/Lemn, Fire/Foc, Earth/Pământ, Metal/Metal, Water/Apă – fiecare parte fiind introdusă de cvartetul de coarde, sub forma unor interludii urmate de un dialog muzical în jazz și improvizație. Caracterul acestei suite ne poate duce cu gândul către ideea de Third Stream a lui Gunther Schuller, iar structura formală propusă de C. Soleanu întărește ideea unor „narațiuni fantastice” care au ca subiect cele cinci elemente, în corespondență cu instrumentația și concepția ritmico-melodică specifice jazz-ului în sec XXI.

Cristian Soleanu – saxofonist, compozitor și profesor, a început studiul muzicii cu clarinet și pian, la vârsta de zece ani, la Liceul de Artă “George Enescu” sub îndrumarea profesoarei Adriana Winkler. De la paisprezece ani se atașează de saxofon, descoperidu-i pas cu pas, ca autodidact, posibilitățile, îmbogățind astfel jazz-ul și muzica improvizată din România.  De-a lungul anilor colaborează și inițiază diverse proiecte muzicale la care participă atât muzicieni din România cât și muzicieni din Europa, America, Japonia.

Este solist al Big Band-ului Societății Române de Radio din anul 1990, iar în anul 2016 obține titlul de Doctor în Muzică, acordat de Universitatea Națională de Muzică București, cu teza: “Improvizația Muzicală, O Perspectivă Compozițională”.

Cristian Soleanu NEW ELEMENTS

Works for jazz quartet + string quartet

Cristian Soleanu – saxofoane, compoziție & orchestrație

Albert Tajti – pian

Răzvan Cojanu – contrabas

Vlad Popescu – baterie

+

Cvartet de Coarde

Ana Ungureanu – vioara I

Irina Soleanu – vioara a II-a

Elena Leancă – violă

Florin Mitrea – violoncel

Biletele în valoare de 35 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online pe arcub.ro, bilet.ro.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiție la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:

“Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI.’’ Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016

5 noiembrie: Cristian Soleanu & Double Quartet New Elements

19 noiembrie:Amina Claudine Myers: SAMA ROU – Songs from My Soul

3 decembrie: Paolo Profeti Quintet

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Detalii pe arcub.ro | Urmăriţi-ne pe Facebook și Twitter!

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival Internaţional de Jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzică Clasică, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzică Alternativă Sound & Vision și al Festivalului Internațional al Luminii Spotlight.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, Nine O’Clock, Revista Sunete, orasulm.eu, inoras.ro, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, iqool.ro, infomusic.ro, metropotam.ro,anyplace.ro, musicaddict.ro, infomusic.ro , sub25.ro , feeder.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508