spot_img

Strada de C`Arte, ziua a doua

Joi, evenimentele de pe Strada de C`Arte s-au succedat într-un ritm amețitor, cu atât mai mult cu cât au fost momente pline de substanță și calitate, fiecare dintre ele adunând public interesat, de diferite categorii și vârste. Astfel, de la ora 16.00, în Foaierul de lectură a avut loc lansarea volumului ”Corupția: Moduri de Evaluare, Politici de Combatere și Impactul Asupra Securității Naționale” (Editura ANI, 2016), de Karin Megheșan și Valentin Stoian. Invitat: Gabriel Sebe. Gazda evenimentului a fost Mireille Rădoi, Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.

”Cartea de față se dorește a fi o reflecție teoretică și empirică asupra relației dintre corupție și securitate – analizând atât relația abstractă dintre cele două concepte precum și prezentând patru studii de caz de politic anti-corupție.” – Valentin Stoian

”Timp de 15 ani am suportat cu stoicism eticheta de securist, convinsă fiind că am o profesie frumoasă și neînțeleasă pe deplin de ceilalți. Acum, la final de carieră, trebuie să înfruntăm și eticheta de plagiator. Dar vom trece și peste aceste mici inconveniente.
Eu și colegul meu Valentin Stoian sperăm că prin această carte să demonstrăm că în ANIMV se poate face cercetare respectând etica și deontologia.” Karin Megheșan

În același timp, pe Strada Copiilor a avut loc un mini recital oferit de copii de la grădinița Lauder-Rut. Astfel, un grup de fetițe, membre ale corului instituției, au încântat publicul venit special dar și trecătorii de pe Strada de C`Arte cu mai multe cântecele specifice vârstei. Acestea au fost urmate de un grup de gimnaste, premiate la mai multe concursuri din oraș, care au prezentat un scurt dar impresionant program de gimnastică aerobică. În spațiul special amenajat, spectacolul a fost încheiat prin microrecitalurile a două mici soliste.

Recitalul cvartetului ”CHROMATIC” a ținut, timp de o oră, publicul în stradă, pentru a asculta piese celebre din muzica clasică.

Activitățile au continuat pe Strada Copiilor unde au avut loc ateliere de textile și folosirea artei tradiționale în arta contemporană și ateliere de arhitectură. La primul dintre ele copiii au avut la dispoziție materialele necare, dar și îndrumarea unor specialiști, pentru a-și putea crea propriile păpuși. S-au mai implicat și o parte dintre părinți, iar cei mici au plecat mulțumiți împreună cu creațiile lor. În același timp, la atelierul de arhitectură, copiii au fost îndrumați să construiască diferite căsuțe pentru fluturi și păsări. În ciuda vremii care s-a răcit brusc și a ploii care la un moment dat amenința să se abată peste Strada de C`Arte, copiii au rămas la ateliere în aer liber și s-au bucurat de micile obiecte pe care le-au confecționat.
Tot din cauza frigului, evenimentele din Rampa de Jazz & Poezie s-au mutat în Aulă, iar proiecția filmului documentar ”Byzantium after byzantum, regia Erato Paris, a avut loc în Foaierul de lectură.

Deși publicul din Aulă nu a fost unul foarte numeros, asta și din cauza schimbărilor de locație, recitalul celor de la ”Soul Serenade” a fost unul extrem de apreciat. Adelina Chivu, Andrei Rotariu și Codruț Andrei cântă un blues cu elemente de jazz, country, soul, aducând laolaltă voce, mandolină, chitară clasică, armonică și mandolină.

Tot în Aulă, seara a fost încheiată într-un mod relaxat și extrem de interesant, cu un performance al trupei de teatru de improvizație ”Freeze”. Andrei Teleleu, Ciprian Nemeșiu și Florin Lungu s-au jucat cu emoțiile și cuvintele, lăsându-se conduși de colega lor, actrița Adriana Bordeanu, într-o lume în care totul este improvizat și neașteptat. Publicul a fost, de asemenea, un partener în jocurile improvizației, oferind idei, situații, cuvinte aleatorii care trebuiau introduse în situații deja date etc. Deși trupa ”Freeze” nu face pionierat în arta improvizației în România, acest gen de teatru este încă unul destul de rar, poate și pentru că nu oricine este capabil de a reacționa și improviza indiferent în ce situație și cu atât mai mult în fața publicului.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508