De Ziua Europeană a Limbilor, Biroul de Informaţii al Parlamentului European, Reprezentanţa Comisiei Europene la Viena, Institutul Cultural Român de la Viena şi alţi membri ai clusterului EUNIC Austria organizează manifestarea „Micul Prinţ – o călătorie prin spaţiile lingvistice ale Europei“. Diversitatea lingvistică a Europei este ilustrată prin lectura poveştii „Micul Prinţ “ în diferite limbi europene, în cadrul unui eveniment care are loc la Casa Uniunii Europene de la Viena, în data de 26 septembrie 2016. Moderatorii evenimentului sunt Achim Braun (Reprezentanţa Comisiei Europene din Austria) şi Arianna Medoro.
Programul pentru copii și adolescenți se desfășoară între orele 16.00 și 17.30 şi cuprinde filme cu Micul Prinţ în diferite limbi europene, jocuri de memorie, ateliere de pictură cu Alba Cruz (Spania) și manifestarea „Micul Prinţ călătoreşte în Italia“ / „Der Kleine Prinz reist nach Italien“ cu Barbara Crisci.
Programul serii cuprinde prelegerea „Micul Prinţ – un mesaj pentru Europa?“ susţinută de dr. Susanne Schauf, începând cu ora 19.00. În continuare vor fi prezentate lecturi în diferite limbi europene ale unor pasaje scurte din celebra poveste. Lectura în limba română a fragmentelor va fi asigurată de Irina Cornişteanu, director al Institutului Cultural Român de la Viena. De asemenea, va avea loc spectacolul „Theater trifft Kunst“ în regia lui Paolo Pace. În aceeaşi seară va fi prezentată expoziția de carte „Micul Prinţ în 30 de limbi“, care poate fi vizitată în perioada 5-26 septembrie, în intervalul orar 9.00-17.00 la Casa Uniunii Europene de la Viena.
„Micul Prinţ – o călătorie prin spaţiile lingvistice ale Europei“ este un proiect care promovează diversitatea culturală şi lingvistică europeană. Cei interesați să participe la acest eveniment sunt rugați să se înscrie prin e-mail la comm-rep-vie-veranstaltung@ec.europa.eu (este necesar să precizaţi dacă înscrierea este pentru programul de după-amiază şi / sau seară).
Pentru a pune accentul pe interesul de a învăța limbi străine, Consiliul Europei a instituit o Zi Europeană a Limbilor care este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie. Ziua are ca scop încurajarea plurilingvismului. Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:
- sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor și la diversificarea numeroaselor limbi învățate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul și înțelegerea interculturală;
- promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei, menținerea și cultivarea ei;
- încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar ci și în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar și din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber și pentru diverse schimburi.
EUNIC Austria (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale) reuneşte 27 de ambasade şi institute culturale care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înţelegerea şi diversitatea culturală în societatea europeană. Începând cu luna septembrie 2016, preşedinţia EUNIC Austria a fost preluată de Institutul Cultural Român de la Viena.
Mai multe informaţii despre EUNIC Austria: