Una dintre cele mai noi apariţii editoriale din această toamnă, “Teama de zbor”de Erica Jong, Editura Trei, a apărut în colecţia “Eroscop”, în traducerea Monicăi Vlad.
“O carte dezinhibată, erotică, încântătoare… un triumf.”, a spus despre “Teama de zbor” scriitorul american John Updike.
Cartea s-a vândut în 20 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în 27 de limbi. “Teama de zbor” este povestea Isadorei Wing, una dintre eroinele literare cele mai amuzante şi mai înduioşătoare care au existat vreodată. O visătoare incurabilă, autoare a unei cărţi de poeme presupus erotice, Isadora suferă de o totală fobie faţă de zborul cu avionul. Ceea ce nu o împiedică să călătorească totuşi foarte mult peste Ocean. În timpul unui voiaj la Viena pentru a participa la un congres de psihanaliză împreună cu soţul ei psihiatru, Isadora cunoaşte un psihanalist în linia lui Laing, lipsit de inhibiţii, şi care pare întruchiparea celor mai fierbinţi fantezii ale sale. Acesta o ademeneşte într-o călătorie erotică iniţiatică prin Europa, prilej pentru Isadora de a-şi reevalua viaţa în moduri dureroase şi amuzante totodată. Drumul pe care îl parcurge se dovedeşte a fi, în acelaşi timp, unul înapoi în trecut, dar şi o redefinire a prezentului. Savuroasă datorită poveştilor sale libertine, cartea este, de fapt, povestea acestei femei foarte sensibile, care se apropie de 30 de ani şi încearcă să înţeleagă cine este şi care este sensul vieţii ei. Conţine o seamă de analize psihologice şi descrieri amuzante, precum şi o bogăţie de referinţe literare şi culturale. Romanul încearcă să răspundă unor conflicte care traversează psihologia feminină şi care se referă la sensul feminităţii şi al iubirii în contexul unei căutări şi revendicări a libertăţii de sine. “E un fapt rar în ziua de astăzi să dai peste o carte scrisă de o femeie care să fie atât de înviorătoare, atât de veselă şi de tristă în acelaşi timp, şi atât de plină de înţelepciune în ceea ce priveşte eterna problemă a relaţiilor dintre bărbaţi şi femei.”, a sus Henry Miller despre acest volum, apărut în anul 1974.
Erica Jong a absolvit cursurile de literatură engleză ale Universităţii Columbia. A devenit celebră după publicarea acestui roman, care a creat senzaţie în lumea editorială pentru modul deschis în care autoarea aborda tema dorinţelor sexuale ale femeilor. Romanul este scris la persoana întâi şi conţine elemente autobiografice. Erica Jong a îndrăznit să inventeze în romanul ei un nou tip de eroină, cea pentru care aventurile şi rătăcirile constituie un mijloc de autocunoaştere, nu o cale care să conducă la dezastru, aşa cum se întâmpla în naraţiunile tradiţionale. Romanul ei este considerat un clasic al genului care a schimbat modul de a gândi sexualitatea.