Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă ediţia românească 2010-2011 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală şi reprezintă a patra ediţie a programului pentru România.
Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.
Cei doi bursieri vor fi selecţionaţi în baza unui concurs de proiecte de către un consiliu consultativ format din jurnalişti şi specialişti în domeniul sănătăţii mintale. Bursele presupun participarea la două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţă tehnică din partea Centrului Carter şi a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii. În plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.
Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presă scrisă, radio, TV, on-line), inclusiv jurnaliştilor freelance. Proiectele pot include serii de articole, investigaţii, reportaje, elaborarea unor filme documentare, scrierea unor cărţi sau orice altă formă de produs editorial.
Candidaţii trebuie să demonstreze interes în domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite şi individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.
Dosarele de înscriere trebuie să conţină:
– curriculum vitae (în limba engleză)
– o scrisoare de intenţie (în limba engleză)
– o descriere detaliată a proiectului propus (formularul este disponibil la http://www.cji.ro/articol.php?article=941)
– un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (în limba engleză)
– un portofoliu de articole reprezentative ale candidatului (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (în limba romana)
Câştigătorii vor fi anunţaţi în data de 9 iulie 2010, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org ). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, în zilele de 13 – 15 septembrie 2010, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finală privind selectarea candidaţilor revine Centrului Carter şi nu poate fi contestată.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 19 aprilie 2010, orele 17:00. Candidaţii care vor trece de prima fază a selecţiei vor susţine un interviu telefonic în limba engleză.
Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucureşti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro
Persoană de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 021 311 1375, camen@cji.ro
• Bursierii ediţiei 2007-2008 au fost Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti) şi Paul Radu (jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie).
• Bursierii ediţiei 2008-2009 au fost Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iaşi) şi Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).
• Bursierii ediţiei 2009-2010 au fost Georgiana Ilie (jurnalist freelance) şi Rãzvan Vintilescu (jurnalist freelance).