Vineri, 10 iunie, 2016, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, un numeros public iubitor de artă a avut parte de o petrecere spirituală deosebită. Inițial, a avut loc prezentarea unei expoziții de fotografii la cartea „Supraviețuitorii – Mărturii din temnițele comuniste ale României” (cu o prefață pertinentă de dl. Alin Mureșan, editura Humanitas, București, 2014), ce cuprinde interviuri realizate de d-na Anca Ștef (dublă licențiată în jurnalism și sociologie, producător la Look Plus, implicată în activități și demersuri legate de istoria orală) și dl. Raul Ștef (de asemenea, dublu licențiat în jurnalism și sociologie, cu două masterate, unul în managementul conflictelor (la Cluj-Napoca) și un altul în fotojurnalism și fotografie documentară (la Londra), interviuri luate unui număr de 20 oameni care au trecut prin satanicele penitenciare comuniste; este vorba de: Nicolae Purcărea, Mina Dobzeu, Gheorghe Bâgu, Inocențiu Glodeanu, Otilia Răduleț (Aroneasa), Nistor Man, Nagy Geza, Aurora Dumitrescu, Grigore Pepene, Bustya Elisabeta și Dezso, Nicolae Bordașiu, Ioan Roșca, Matei Boilă, Dumitru Moldovan, Cristian Dumitrescu, Felix Kurt Schlattner,
Octav Bjoza, Radu Șoroagă și Galina Răduleanu. Autorii au vorbit cu respect și prețuire despre acești adevărați martiri bătuți, schingiuiți, înfometați și umiliți de niște torționari transformați în bestii zeloase, inimaginabile prin sadismul și cruzimea lor, unelte ale potentaților vremii. „Am plâns cu ei și ne-au destăinuit lucruri pe care nu le spuseseră nici copiilor lor” a declarat dl. Raul Ștef profund emoționat, invitându-ne să citim această carte.
În continuare, d-na Anca Ștef ne-a prezentat un filmuleț cu Grigore Pepene, fost deținut politic (10 ani de pușcărie comunistă), care, la cei 91 de ani, ne-a impresionat prin curajul și dârzenia cu care a respins regimul comunist cu toate tarele sale. Apoi, dl. Lucian Muntean, absolvent al Facultății de Geologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fotojurnalist pressone, fotoreporter la „Dilema veche”, „Adevărul”, agenția Hepta, Mediafax, revista „Forbes”, Corriere dela Sera, „Regard”, „Gazeta sporturilor”, „Prosport”, Agenția Națională de Presă AGERPRES, cotidianul „Ziua”, „Ziarul de Cluj” etc., ilustrator de cărți publicate în România, Germania și Slovenia, cu expoziții personale de fotografie în România, Mexic, Franța, Germania, Italia, Polonia, Ungaria și Spania ne-a prezentat o incursiune fotografică de adevărat profesionist în Zambia.
Ultima parte a fost dedicată Festivalului de Film Internațional de foarte scurt metraj, în care dl. Dinu Bodescu a prezentat o selecție din filme făcute de regizori amatori ori profesioniști care au abordat diferite genuri: ficțiune, documentar, animație, film experimental etc. Dl. profesor a precizat faptul că acest festival are loc în 100 de orașe din 17 țări de pe 5 continente, din care 20 sunt din România, coordonatorul Festivalului fiind Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca, sponsorul principal ORANGE, iar evenimentul (care durează până în 12 iunie a.c.) este în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei.
Moderatorul acestei întâlniri a fost scriitorul Icu Crăciun si curatorul expozitiei Maxim Dumitras.
Icu CRĂCIUN
foto: Lucian MUNTEAN