spot_img

Conferința „Idel Ianchelevici – omul și opera”, la Chișinău

Luni, 6 iunie 2016, ora 11.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova și în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează conferința „Idel Ianchelevici – omul și opera”, în cadrul manifestărilor dedicate președinției României a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Din programul conferinței:

Mesaje de salut:

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei

E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

– Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român

Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Participanți:

Oana-Virginia Barbu (România), cercetător ştiinţific în cadrul Sectorului Arte vizuale şi arhitectură – perioada modernă (Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române) –  „Efigii în alb. Contur și rezonanță în sculptura și desenele lui Ianchelevici”

Liliana Chiriac (România), şef Secţia Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, – „Traditie si modernitate in arta lui Idel Ianchelevici – Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul National de Arta al Romaniei.”

Dan Basarab Nanu (România), director, Muzeul de Artă Vizuală Galați – „Idel Ianchelevici în colecțiile Muzeul de Artă Vizuală Galați”

Gheorghe Miron (România), artist plastic, colaborator științific, Muzeul de Artă Vizuală Galați – „Grafica lui Idel Ianchelevici”

Tudor Stavilă (Republica Moldova), șeful direcției artă și cultură al Institutului Patrimoniului al Academiei de Științe al Moldovei – „Dimensiunea belgiană a basarabeanului Idel Ianchelevici”.

La finalul conferinței este programată proiecția filmului  documentar „IANCHELEVICI – o viaţă, o operă.” realizat de Bernard Balteau şi Yvon Lammens.

De asemenea, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova continuă proiectul de recuperarea memoriei unor mari personalități ale culturii române, început prin instalarea unui bust Grigore Vieru în Parcul Central „Grigore Vieru” din oraşul Cahul și a bustului mitropolitului Iosif Naniescu în parcul central din orașul Sângerei, prin instalarea bustului sculptorului Idel Ianchelevici în Parcul central din orașul Leova.

Astfel, marți, 7 iunie 2016, ora 11.00, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, la Leova, dezvelirea bustului sculptorului Idel Ianchelevici, lucrare finanțată de Institutul Cultural Român și realizată de artistul plastic din Republica Moldova, Anton Vlas și inaugurarea, în orașul Leova, cartierul Trandafirul Moldovei, a străzii Idel Ianchelevici.

La eveniment și-au anunțat prezența E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova, Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Vitalie Gărgăun, primarul orașului Leova,  acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău, Anton Vlas, sculptor, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

Idel Ianchelevici a lăsat o moştenire artistică  de mare valoare, în sculptura secolului XX şi pentru viitor. Născut în Basarabia, satul Leova (devenit oraș în 1918), la 5 mai 1909, într-o familie de ţărani evrei, micul Idel a fost pasionat de plămădirea unor figurine din lut, ceea ce a devenit treptat o preocupare permanentă. Aflat ca recrut, la Galaţi, el reuşeşte să realizeze busturile a 14 voievozi, la propunerea  comandantului regimentului, busturi care se află astăzi la Muzeul de Arte Vizuale din Galați. În 1931 se află la Liege, în Belgia, pentru a studia Artele Frumoase, absolvind şcoala cu Magna cum Laudae, în numai doi ani. În 1938 devine celebru cu lucrarea „Apelul” amplasată în la intrarea în oraşul belgian  Louvier. După război se stabileşte lângă Paris, în localitatea Maisons Laffitte, unde a organizat un muzeu propriu. În 1948 este desemnat ambasador cultural al Israelului în lume. Dintre cele peste 20 de monumente de for public realizate semnalăm: în faţa Primăriei din Saint Nikolas (Belgia) se află un monument intitulat „Verbul”, apoi, în incinta fostului lagăr de concentrare de la Brendoenk, lângă Bruxelles, a fost ridicat monumentul „Deţinutul politic” iar simbolul orasului Liège este lucrarea sa ”Le plongeur”. În 1935 a expus lucrări la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, participând totodată la Expoziţia Universală din acest oraş. În 1976, expune lucrări  la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu prilejul vizitei suveranilor belgieni în România, pentru ca în 1985 să doneze 350 de desene în tuş şi opt sculpturi Muzeului Naţional de Artă al României. În 1990, omagiază martirii din decembrie 1989, donând două desene dedicate acestui moment. În acelaşi an recapătă cetăţenia română şi, în 1992, este ales Membru de Onoare al Academiei Române. Face o donaţie importantă Muzeului de Arte Vizuale din Galați, unde o sală poartă numele său.

A murit în localitatea Maisons Laffitte, la 26 iunie 1994.

Eseistul Ionel Jianu spunea – „Aşa cum lemnul nu ştie că poate deveni o vioară, marmura nu ştie că poate deveni o sculptură de Ianchelevici”. Artistul plastic Idel Ianchelevici aparţine atât României, cât şi civilizaţiei europene şi a lumii.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DEDICATE PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI A ALIANȚEI INTERNAȚIONALE PENTRU MEMORIA HOLOCAUSTULUI (IHRA)

Chișinău – Leova, 6 – 9 iunie 2016

Manifestări dedicate sculptorului Idel Ianchelevici

Luni – 6 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei

ora 11.00 – Conferința:  Idel Ianchelevici – omul și opera

Mesaje de salut:

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei

E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român

Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Comunicări:

Liliana Chiriac (România), şef de secţie la Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României: Traditie si modernitate in arta lui Idel Ianchelevici – Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul National de Arta al Romaniei.

Tudor Stavilă (Republica Moldova), șeful direcției artă și cultură al Institutului Patrimoniului al Academiei de Științe al Moldovei: Dimensiunea belgiană a basarabeanului Idel Ianchelevici.

Dan Basarab Nanu (România), director Muzeul de Artă Vizuală Galați: Idel Ianchelevici în colecțiile Muzeul de Artă Vizuală Galați.

Oana-Virginia Barbu (România), cercetător ştiinţific în cadrul Sectorului Arte vizuale şi Arhitectură – perioada modern, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, București: Efigii în alb. Contur și rezonanță în sculptura și desenele lui Ianchelevici.

Gheorghe Miron (România), artist plastic, colaborator științific, Muzeul de Artă Vizuală Galați: „Grafica lui Idel Ianchelevici.

Proiecția filmului  documentar  IANCHELEVICI – o viaţă, o operă, realizat de Bernard  Balteau şi Yvon Lammens.

Marți – 7 iunie 2016

Loc de desfăşurare: or. Leova

ora 11.00  – Parcul Central. Dezvelirea bustului sculptorului Idel Ianchelevici (autor Anton Vlas)

Alocuțiuni:

E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român

Vitalie Gărgăun, primarul or. Leova

Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Anton Vlas, sculptor

12.30 –  Inaugurarea străzii Idel Ianchelevici, or. Leova, cartierul Trandafirul Moldovei.

Proiecții de filme

Miercuri, 8 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Cinematograful Odeon (str. Mihai Eminescu 55)

19.00 – Proiecția filmului  „Cocoșul decapitat” (regia Radu Gabrea)

Alocuțiuni:

E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova

Acad. Valeriu Matei, directorul  ICR Mihai Eminescu, Chișinău

Joi, 9 iunie 2016

Loc de desfăşurare: Chișinău, Cinematograful Odeon (str. Mihai Eminescu 55)

19.00 – Proiecția filmului  „Călătoria lui Gruber” (regia Radu Gabrea)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508