spot_img

A opta oară, Maraton, Poezie, Performance şi Jazz!

Sâmbătă, 21 mai 2016, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), a avut loc ediţia a VIII-a a programului de educaţie culturală “Maratonul de Poezie şi Jazz” difuzat, ca în fiecare an, de Radio România Cultural, eveniment care a marcat prin poezie, blues şi jazz ”Noaptea Europeană a Muzeelor”. Au fost invitaţi 31 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 5 minute. Nume de referinţă ale jazz-ului românesc au onorat şi această ediţie a Maratonului: Maria Răducanu (voce), Nadia Trohin (voce) şi Mircea Tiberian (pian). Amfitrion a fost: Dan Mircea Cipariu. Producător: Anamaria Spătaru. Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului. La eveniment au fost prezenţi, în public, cel mai important poet contemporan din Coreea de Sud, Ko Un,  fostul ministru al culturii, Ionuţ Vulpescu, romancierul Radu Aldulescu, scriitorul, traducătorul şi jurnalistul Dinu Flămând. Peste 1000 de spectatori au fost prezenţi în cele peste 5 ore de Maraton de Poezie şi Jazz.

Maratonul a fost deschis printr-un film ”in memoriam” în care, pe compoziţia ”So simple” interpretată live de Mircea Tiberian, au fost readuși în memoria publicului iubitor de poezie: Andrei Bodiu, Traian T. Coșovei, Cornelia Maria Savu, Ioan Flora, Augustin Frățilă, Mircea Ivănescu, Mariana Marin, Alexandru Mușina, Cristian Popescu, Ion Stratan, Eusebiu Ștefănescu şi Ion Zubașcu.

În sală i-am putut observa pe poetul sud-coreean Ko Un, care a lansat, în prima zi a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), volumul ”Timp cu poeți morți”, apărut la editura Tracus Arte,  pe scriitorul Radu Aldulescu și pe fostul ministru al culturii, Ionuț Vulpescu (cel care a sprijinit finanţarea ediţiei din 2015 a Maratonului de Poezie şi Jazz!).

Scriitorul Dan Mircea Cipariu, amfitrionul evenimentului, a reamintit, în deschiderea Maratonului, evenimentele ce s-au petrecut la Festivalul Internațional de Poezie de la București și a precizat că ”acest Maraton are un strămoș. Andrei Bodiu, plecat dintre noi, a fost primul care a organizat un maraton de poezie, la Sibiu, în 2008, când Sibiul a fost „Capitală Culturală a Europei”. Acest Maraton poate fi numit și un Revelion al poeziei.”

Înainte de a-i invita la lectură pe poeții români, Dan Mircea Cipariu a citit trei poeme semnate de Ko Un: ” Misiune”, ”Fără titlu” și ”Proclamație”.

A urmat poeta și actrița Ioana Crăciunescu care a citit câteva poeme din volumul ”Cartea Alcool”, Editura Charmides, semnat de Ion Mureșan, iubitul poet clujean neputând fii prezent la eveniment. ”Cartea Alcool a apărut în 2010 și a primit premiul ”Cea mai bună carte de poezie a anului 2010”, Premiul ”Uniunii Scriitorilor din România, 2011”, premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române”, 2012, Premiul ”Radio Romania Cultural”, Premiul revistei “Observator Cultural” și Premiul ”USR-Filiala Cluj”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

Apoi Ioana Crăciunescu a citit din volumul ”Aer de București”, Editura Tracus Arte, trei dintre poemele sale: ” Curtea sticlarilor”, ” Mon Jardin” și ”Cenaclul de noapte”.

Următorul la microfon a fost Florin Iaru. ”Domnul Florin Iaru a fost, în 1987,1988,1989, împreună cu Mircea Cărtărescu, Ioan Bogdan Lefter, Simona Popescu, dar și alți scriitori prezenţi la Taberele Naţionale Tinere Condei, modele ale generației mele. Florin Iaru este de câteva zile și co-editorul unei reviste, Iocan, pe care vă invit să o citiți. Veți descoperi și proza. și poezia, în această revistă. Acum îl rog să citească, așa cum face, de obicei, de pe iphone-ul lui câteva poeme”, a spus Dan Mircea Cipariu. Florin Iaru a citit: ” hai ku fidelity”, ”jumătate” și ”camera principală”.

Scriitoarea Simona Popescu, ”promotoare a scrierii creative”, așa cum a numit-o Dan Mircea Cipariu, a citit un poem ”din, despre și de Gellu Naum” și o ”poezie- jucărie” numită ”Somnulețul”, poezie pe care a ilustrat-o muzical cu ajutorul unei cutiuțe muzicale.

Scriitoarea de limba spaniolă Ioana Gruia, recomandată de Dinu Flămând, a citit din volumul ”Soarele în fruct”, apărut la editura Tracus Arte, în 2015. Din 1997, ea trăieşte în Granada, unde predă Literatură Comparată la Universitate. Este scriitoare în limba spaniolă. În septembrie 2015, volumul ei inedit de poeme „Carusel” a câştigat, prin unanimitatea juriului, premiul internaţional Emilio Alarcos, unul dintre cele mai cunoscute premiii de poezie din Spania, publicat de editura Visor.

Prima oră de maraton a fost încheiată cu un scurt recital Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

În a doua oră de maraton, prima la microfon a fost Magda Cârneci, scriitor și critic de artă, președinta PEN Clubului românesc. Aceasta a citit dintr-un volum aflat în lucru, ”despre sine”, poemele ”Omul matur” și ”Omul vieții tale”.

Riri Sylvia Manor, o scriitoare de limba română ce trăieşte de mai multe decenii la Tel Aviv, a citit atât din scrierile sale mai vechi, cât și din cele noi. Amintim : ”Când ești încă bolnav”, ”Ping-pong” și ”Corpul majestatea sa”.

De la Craiova, a venit  Nicoale Coande, secretarul literar al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai Băniei, care a citit mai multe poeme, printre care: ” fochistul negru”, ”văduva suedeză a lui Kafka”, ”la plecare”.

La Maraton, au citit trei poeţi de profesie „neuro”. Riri Sylvia Manor, neuro-oftalmolog (fostă preşedintă a Asociaţiei de Neuro-Oftalmologie din Israel), Ionelia Cristea, doctor neurolog la un spital bucureştean, şi Bogdan O. Popescu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie. Ionelia Cristea a citit, la Maraton, câteva poeme din  volumul de poezie “Noaptea de gardă”,Editura Cartea Româneascpă, pentru care a primit, în 2016, Premiul National de Poezie Mihai  Eminescu, Opus Primus şi Premiul revistei Observator Cultural – secţiunea debut.

Născut la Arad, Romulus Bucur a reprezentat Braşovul, oraşul unde  predă literatură comparată şi studii culturale la Universitatea «Transilvania».

Un alt poet craiovean prezent la Maraton a fost Ionel Ciupureanu, care, în anii ’90, a scris versuri pentru formaţia punk Terror Art.

Iulia Pană, poetă şi artistă vizual[ din Constanţa, a citit câteva poeme din volumul “Rigla de Aer”,  Editura Tracus Arte,  2015.

A treia oră de maraton a început cu lectura lui Robert Șerban,  care a citit câteva poeme noi, nepublicate. În 2015, la Editura Cartea Românească, poetului şi jurnalistului timoşorean i-a apărut volumul „Puţin sub linie”. volum distins cu Premiul Radio România Cultural pentru poezie.

După Robert Șerban, a urmat Răzvan Țupa, care  prin performance-ul său a provocat  publicul, cu un „streaptease poetic” despre condiţia receptării trupului ca obiect şi subiect material şi ideatic. Primul său volum publicat în 2001, „fetiş”, a fost distins cu Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut.  În 2003, “fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. În 2005, a publicat volumul “corpuri româneşti”, la editura Cartea Romanească, iar în 2011 a lansat „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti”, la Casa de Editură Max Blecher.

A urmat  un scurt recital marca stilistică Maria Răducanu & Mircea Tiberian.

Adrian Suciu a citit din volumul ” Profetul popular”, apărut la editura Tracus Arte, în 2015: ”Să bei singur”, ”Fals tratat despre alcool” și ” Fiul văduvei”.

Maratonul i-a mai avut la microfon, în fața publicului spectator, dar și pentru radio-ascultătorii Radio România Cultural, pe  Teodor Dună (Premiul Cartea de Poezie a anului 2015 pentru “obiecte umane”, Editura Cartea Românească, 2014),  Bogdan O. Popescu (în 20013, la Editura Humanitas, i-a apărut „Cartea dragostei”, o carte experiment unicat în istoria noastră literară!),  Andrei Doboș (în 2015, i-a apărut volumul „Valea rea”, Editura Cartea Românească), Ștefan Manasia (care a primit pentru „Cerul senin”, Premiul pentru poezie al revistei Observator cultural), Ștefan Baghiu (moderatorul clubului de lectură Nepotu’ lui Thoreau, Cluj-Napoca). Sorin Gherguț (recent, i-a apărut, la Editura Vellant, volumul „Trei”, doisprezece ilustrații de Nicolae Comănescu), Cosmin Perța (coordonatorul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti şi directorul editorial al editurii Tracus Arte), Ana Donțu (volumul său de debut, „Cadrul 25”, Casa de Editură Max Blecher, 2015,  a luat premiul ”Tânărul poet al anului 2015” la Gala Tinerilor Scriitori de anul acesta!), Amelia Stănescu (co-organizator, alături de jazzmanul Corneliu Stroe, al serilor de  BlueJazz & Poetry la Constanţa), Nicoleta Popa (în anul 2015, a primit Premiul de Excelenţă în Cultură- secţiunea literatură decernat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş). Ioan Matiuţ (redactor şef la MONITORUL CULTURAL din Arad, redactor la revista ARCA şi  proprietarul editurii arădene MIRADOR), Robert G. Elekes ( “aici îmi iau dinții-n spinare și adio”, apărut la editura Tracus Arte, în 2015, repezintă debutul lui în volum pentru care a primit Premiul Național de Poezie Iustin Panța pentru debut, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, Opus Primum și a fost nominalizat în cadrul Galei Tinerlor Scriitori pentru premiul Tânărul Poet al Anului), Tiberiu Neacşu (în 2013, i-a apărut, la Editura Tracus Arte, „Acrobat în zece paşi” ), Sorin Despot (autor al volumului „apasă”, Editura Cartea Românească, căruia i-a fost acordat Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în literatură – 2010).

Grigore Șoitu a combinat, în cadrul lecturii sale, imaginea cu textul și a citit împreună cu fiica sa, Miruna, din volumul ”Melcoveste. O poveste și nu prea”,  ilustrat de artistul plastic Manuela Șoitu și apărut la editura Tracus Arte, în 2016. Tot Grigore Șoitu a fost cel care a citit și câteva poeme semnate de Mugur Grosu.

A cincea oră de maraton a fost încheiată de Dan Mircea Cipariu, care a citit câteva dintre poemele sale: ” 3D. grila de evaluare”, ”3D. metamorfoza”și ”3D. proaspăt creat”. Mircea Tiberian și Maria Răducan au fost cei care au încheiat a opta ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, desfășurată în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

Simona IONIŢĂ

Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Co-organizatori: Institutul Cultural Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Eveniment realizat cu sprijinul: British Council, Institutul Italian de Cultură, Goethe Institut, Ambasada Republicii Coreea, Literature Translation Institute of Korea, Ambasada Franței, Institutul Francez

Parteneri: Teatrul Excelsior, Librăriile Humanitas, Green Hours jazz-cafe, Galeria Romană, Muzeul Municipiului Bucureşti, APLER, Opera Scrisă.ro, Librăria Open Art, Tramvaiul 26, Euro CulturArt, Universitatea Hyperion – Facultatea de Arte, VINARTE

Coproducător: Radio România Cultural

Parteneri media: RFI, Observator Cultural, Știrile TVR, News.ro, TV City, Ziarul Metropolis,  Suplimentul de cultură, LiterNet, Bookaholic, Bookblog, Semnebune, BookHub, Filme şi Cărţi, BookMag, AgenţiadeCarte.ro.,  Contemporanul, Ceașca de cultură, publicația online IQool, LaRevista.ro, Artanumușcă.roonlinegallery.ro, Infinitezimal, Top Business, Piața de Artă.

Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508