spot_img

O lună până la „vibrate!festival”

În perioada 19 – 26 iunie 2016, la Brașov, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră și Arte ”vibrate!festival” . Ediția 2016  propune publicului, timp de opt zile, reîntâlnirea cu muzica de cameră interpretată de tinere staruri ale muzicii clasice europene din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Elveția, Olanda, Spania, Italia şi România. 25 de evenimente muzicale și artistice – concerte de muzică clasică și cross­over, expoziții, ateliere, performance, masterclass­uri și lansări de CD. 3 lei din prețul fiecărui bilet va fi donat bolnavilor incurabili aflați în grija Hospice-ului ”Casa Speranței”. ”vibrate !festival” are ca parteneri principali Primăria Braşov – proiect co-finanţat de Consiliul Local Braşov, Administrația Fondului Cultural Național, proiect co­finanțat, și Universitatea Transilvania Brașov.

Fidel crezului enunțat de la prima ediție – muzica clasică este accesibilă oricui și se poate cânta în multe alte spații decât în cele obișnuite – vibrate!festival aduce muzica de cameră în locuri neconvenționale, promovând totodată patrimoniul arhitectural al Brașovului. Astfel, publicul este invitat la concerte în locuri precum Sinagoga, Bastionul Țesătorilor, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, situat în clădirea Rectoratului, o construncţie de secol XIX în stil neorenaşcentist cu picturi „sgraffito”, Colegiul Național „Andrei Șaguna”.  Vibrația muzicii se va face simțită și la Ceainăria Tipografia sau în noua sală Kruhnen Musik Halle a Clubului Rockstadt. Nu vor lipsi însă, nici spațiile clasice precum Sala Patria, sala de concerte a Filarmonicii din Braşov, fosta sală de cinematograf „Partizanul Roşu”.

Deschiderea vibrate!festival va avea loc la Aula Univesității „Transilvania”, în 19 iunie, unde studenții sunt principalii invitați, iar intrarea este gratuită, iar concertul de închidere va avea loc în fermecătorul Bastion al Țesătorilor, duminică, 26 iunie. Sâmbătă, 25 iunie, la Biserica Neagră din Braşov, vibrate!festival vă invită la o seară specială – aniversarea a 30 de ani de carieră a sopranei Leontina Văduva.

vibrate!festival 2016 continuă și întâlnirile dintre arte începute anul trecut sub denumirea „Sinestezia”.  În Piaţa Enescu vor avea loc expoziţii, ateliere de Terapie prin Artă, seri de performance, la care sunt invitați elevi, copii de la centrele de plasament și iubitorii de arte. În centrul Pieței Enescu va fi amplasată pe toată durata festivalului „pianina vibrate!”, la care vor avea loc miniconcerte ale artiştilor, elevilor şi… trecătorilor. Vor fi în total 24 de evenimente muzicale și artistice – concerte de muzică clasică și cross­over, expoziții, ateliere, performance şi două masterclass­uri de pian şi vioară.

Festival dedicat în special tinerilor, vibrate!festival este creat de tineri. Media de vârstă a artiștilor invitați este cuprinsă între 30 și 35 de ani. Unul dintre cuvintele cheie ale festivalului este excelența. 7 dintre artiștii invitați sunt absolvenţi ai Academiei Regale de Muzică din Londra. 3 dintre ei sunt câştigători ai Concursului Internaţional George Enescu: compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici, directorul festivalului, pianista Diana Ionescu, directorul artistic, și violonistul Valeriy Sokolov (Ucraina/ Germania).

La toate concertele, elevii, studenţii şi persoanele cu dizabilităţi, împreună cu însoţitorii lor, vor avea intrarea gratuită.

vibrate!festival este organizat de Asociația Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și cu Depoul de Artă Urbană.

Biletele se pot procura deja online pe site-ul http://biletebrasov.ro , iar de la 1 iunie în locuri care vor fi anunțate ulterior.

Pentru noutăți, urmăriți­ne pe pagina noastră de internet – www.vibratefestival.ro și pe pagina de facebook.

Artiștii „vibrate!festival”

MERCURY QUARTET

Alcătuit din instrumentişti de mare succes ai scenei contemporane britanice, ansamblul a luat fiinţă în cadrul Royal College of Music la Londra, din dorinţa celor patru membri de a realiza lucrarea Cvartet pentru sfârşitul timpului de Olivier Messiaen, pe care au prezentat-o de-a lungul timpului în cele mai prestigioase săli de concerte, dar şi în spaţii scenice alternative, neconvenţionale. În anul 2008, cvartetul a câştigat concursul „Battle of the Bands” organizat de casa de discuri NonClassical, cu o lucrare integral improvizată. A urmat o serie de apariţii în cluburi de jazz şi de muzica alternativă, şi lansarea CD-ului Mercury Acoustic, produs de Gabriel Prokofiev. În 2011 cvartetul a lansat propria serie de concerte numită Mercury RADAR, la sala The Forge din Londra.

FRANCOISE-GREEN PIANO DUO

Antoine Francoise și Robin Green sunt câștigătorii premiului I la Concursul Nicati din Elveția și la Concursul Royal Overseas pentru muzică de cameră din Londra. Au cântat pe scene precum Wigmore Hall, Kings Place, Purcell Room. Repertoriul lor  cuprinde lucrări de la Mozart, la Ravel și Kurtag. Împărtășind aceeași pasiune pentru muzica contemporană, Antoine și Robin au început colaborarea interpretând piesa „Music for a summer s evening”, a lui George Crumb. De atunci, au lansat 50 de premiere mondiale, printre acestea fiind piese de Hanspeter Kyburtz, Ruaidhri Mannion și Gavin Higgins.

LEONTINA VĂDUVA – soprană – invitat de onoare

Soprana Leontina Văduva a debutat internațional în anul 1986, la Theatre Capitole, din Toulouse, în opera „Manon”, de Jules Massenet. La Londra a primit apoi prestigiosul premiu „Laurence Olivier”, în 1988. Trăiește în Franța, țară care i-a acordat titlul de „Chevalier des Arts et des Lettres’”, în 1999. Discografia sa include Rigoletto, Povestirile lui Hoffman, Boema și un album de arii de operă, recital condus de Placido Domingo (1997). Extraordinarele sale calități artistice i-au adus mai multe distincții. Recent a cântat la Ateneul Român din București și la Sala Națională Radio, în concerte organizate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.

VALERIY SOKOLOV – vioară

Născut în 1986, în localitatea Kharkov, Ucraina, Valeriy a primit, în 1999, Marele Premiu pentru Studiu, la Concursul Pablo Saraste, în Pamplona, Spania, care i-a adus o bursă de studiu la Școala Yehudi Menuhin, din Anglia. În septembrie 2005 a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional George Enescu. Valeriy Sokolov este din ce în ce mai căutat pentru interpretările sale uimitor de mature ale unora dintre cele mai dificile lucrări din repertoriul pentru vioară.

DANA ZEMTSOV – violă

Câștigătoare a numeroase concursuri și dezvoltându-și o carieră excepțională, Dana Zemtsov este unul dintre cei mai promițători soliști de violă, la nivel mondial, ai generației sale. Recent a semnat în exclusivitate un contract cu Channel Classics Record, pentru trei înregistrări, una fiind primul CD de solo pentru violă „Enigma”, lansat în aprilie 2014. În anul 2010 a fost desemnată „Tânărul Artist al Anului” în Olanda.

PAU CODINA – violoncel

Pau Codina a absolvit Yehudi Menuhin School, în 2006 și Guildhall School of Music and Drama din Londra, iar din 2010, și-a continuat studiile la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Bruxelles. Invitat al multor festivaluri, Pau a fost distins cu premii la multe concursuri internaționale, ca MBF Guilhermina Suggia, premiul Schlosskonzert al festivalului de violoncel de la Kronberg, premiul III și premiul criticii la concursul Primer Palau din Barcelona, și cel mai recent, premiul I și premiul EMCY la concursul Jeunesses Musicales Madrid.

FRANCESCO SICA – vioară

Francesco Sica a studiat la Academia de Muzică și Arte Interpretative din Frankfurt, la Folkwang University of Arts, în Essen. Şi-a continuat studiile la renumita Escuela Superior de Musica Reina Sofia din Madrid. Francesco a câștigat premii la mai multe competiții naționale și internaționale. În 2010 a devenit violinist în grupul Monte Piano Trio, care a cântat la renumitele festivaluri de muzică Schleswig-Holstein și Osnabruck. Din anul 2012, Francesco este director artistic al Kammermusikfest Sylt în Germania, împreună cu partenerii săi de trio.

HARRY CAMERON PENNY – clarinet

Harry a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra în 2011, moment din care s-a bucurat de o carieră bogată, ce cuprinde lucrări orchestrale și muzică contemporană, pe lângă angajamentele sale ca interpret de muzică de cameră și solist. A colaborat cu Royal Philarmonic, London Contemporary, Bournemouth Symphony, Mozart Festivals Orchestras. A susținut recitaluri în săli de concerte și în festivaluri prestigioase, precum Purcell Room, Wigmore Hall, Kings Place. A cântat la Radio Suisse, dar și Radio România, şi a înregistrat pentru Bollywood și Sony BMG Pop Artists.

SHIRY RASHKOVSKY – violă

Câștigătoare a premiilor Martin Musical Scolarship Fund, Cecil Aronowitz Viola Prize, Philharmonia Orchestra Meyer Award și Countess of Munster Musical Trust Recital Scheme, Shiry Rashkovsky provine dintr-o familie de muzicieni din Marea Britanie. A studiat științele sociale și politice la St. Catherine s College, Cambridge, și… viola la Academia Regală de Muzică din Londra. Este profesor de violă la Royal Holloway, University of London. A realizat înregistrări cu mai multe orchestre importante din Marea Britanie, printre acestea remarcându-se BBC Symphony Orchestra și Royal Phillarmonic Orchestra.

ANTOINE FRANCOISE – pian

Profesor de pian la celebra Academie Regală de Muzică din Londra, Antoine Francoise a studiat pianul, compoziția și saxofonul în Elveția și Marea Britanie. Este câștigător al prestigiosului premiul Tagore Gold Medal, „pentru talentul său ieșit din comun și dedicării spre muzică”. Fascinat de muzica de cameră a secolelor XX și XXI, ca de altfel, și de noile forme de exprimare ale muzicii moderne, Antoine este membru fondator al Mercury Quartet și Francoise – Green piano duo. De asemenea, este solist principal al orchestrelor Nouvel Ensemble Contemporain (Elveția) și London Contemporary Orchestra (Anglia).

ROBIN GREEN – pian

Beneficiar al unei burse muzicale Leverhulme Chamber la Royal College of Music, din Londra, Robin este professor de pian la Royal Welsh College of Music și Royal College of Music. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii și la mai multe festivaluri, precum Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, the International Musicians Seminar „Open Chamber” Festival at Prussia Cove, the Pharos Trust, Festival de Radio France et Montpellier. Împreună cu Antoine Francoise, Robin formează Francoise Green piano duo.

COLIN ALEXANDER – violoncel

Născut într-o familie de muzicieni, a studiat la Guildhall School of Music and Drama și a urmat un master, cu o bursă completă, la Royal College of Music, din Londra. Din 2014 a colaborat cu mai multe orchestre, fiind  co-director la English Chamber Orchestra. A fost prim-violoncelist la London Telefilmonic Orchestra, London Contemporary Orchestra, the Little Orchestra and the Symphony Orchestra of India. Colaborări în domeniul muzicii de cameră includ interpretări alături de muzicieni precum David Campbell, Alexander Baillie, Michael Cox. Colin este, de asemenea, foarte implicat în colaborarea cu un grup exclusivist de arte vizuale și artistice din Londra – the re:sound collective.

PAUL CRISTIAN – orgă

Născut în 1976, la Brașov, într-o familie de muzicieni, a început să studieze pianul la Liceul de Muzică din Brașov și a debutat, ca solist, la vârsta de 12 ani, în cadrul Filarmonicii Brașov. A studiat orga la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov și s-a perfecționat în urma mai multor masterclassuri. Între 2001 și 2004 a urmat cursurile de master în Studiul Orgii la Conservatorul din Lausanne și a obținut Diploma de Concert în 2004. Între 2002 și 2004 a deținut postul de organist principal la Biserica La Sallaz/ Vennes, din Lausanne, iar din 2004 este organist principal la Biserica „Sfântul Bartolomeu” din Brașov.

LUIZA ZAN – artist jazz

Pe lângă numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, una dintre cele mai mari realizări ale artistei este premiul al II-lea la Shure Jazz Voice Competition în cadrul Festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume. În iulie 2004 a câştigat şi premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang, iar în cadrul Galei premiilor de jazz (organizate în primăvara anului 2012) a primit distincţia „Muzicianul anului 2011”. Între 2008 şi 2010 a fost profesor universitar asociat la catedra de jazz a Universităţii de Muzică Bucureşti, fiind primul profesor de jazz vocal din România.

GREG RADU – profesor de psihiatrie – Invitat special

Director de program de educatie în psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educatie Medicala şi membru al comitetului executiv al Asociatiei Canadiene de Sanatate Mentala, Greg a fost presedintele Comisiei de Psihoterapie al Asociatiei Canadiene de Psihiatrie. A absolvit medicina la Universitatea Carol Davila din Bucuresti, are un MBA la Universitatea Liverpool in Marea Britanie si doua fellowshipuri in psihoterapie in Statele Unite, la Universitatea New York si Institutul de Psihoanaliza din Boston.  Este fellow al Colegiului Regal al Medicilor din Canada si fellow al Societatii Regale de Medicina din Londra.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508