Profesorul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR și al Consiliului European pentru Relații Externe și-a prezentat, la Madrid, cartea “La gran encrucijada de Europa” (“Marele impas al Europei”, Niram Art, 2016), despre criza economică și viitorul sumbru al Uniunii Europene. În cadrul colocviului organizat, miercuri, 11 mai 2016, de editura Niram Art la Universitatea Complutense din Madrid, cu ocazia lansării ediției spaniole a volumului, Daniel Dăianu a afirmat că “evenimentele care pot să zdruncine Europa foarte rău, în 2016, sunt un eventual Brexit, adică o ieșire a Marii Britanii și incapacitatea de a gestiona criza refugiaților. Este de maximă importanță controlarea imigrației și întărirea apărării frontierelor externe. Altminteri, o ieșire a Marii Britanii, cumulată cu neînțelegeri privind rezolvarea crizei refugiaților, poate pune în pericol însăși existența Uniunii Europene. Dacă Uniunea Europeană se destramă, democrația în Europa este în pericol. Plecarea Marii Britanii ar fi primul semnal în acest sens.”
Evenimentul a avut loc la Facultatea de Geografie și Istorie din cadrul Universitații Complutense din Madrid, cu participarea profesorilor și studenților de la universitatea gazdă. La dezbaterea despre impasul în care se găsește Europa la ora actuală, au luat cuvântul Decanul Facultății de Științe Politice și Sociologie de la Universitatea Complutense, Francisco Aldecoa Luzárraga, profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnica din Madrid, profesorul universitar și analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles, Iordan Gheorghe Bărbulescu, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și Fabianni Belemuski, jurnalist și scriitor spaniol de origine română.
“Discursul profesorului Dăianu a revelat adevăruri incomode atât despre cauzele crizei, cât și despre modul în care a fost gestionată. Nu toată lumea are obiectivitatea necesară de a privi lucrurile drept în față și a-și recunoaște greșelile. Spania mai are un drum lung de parcurs până la ieșirea din labirint, un drum presărat cu greșeli grave pe care nu ni le-am asumat în totalitate. Dar, nici Spania, nici România, nu pot să iasă la liman fără o Uniune Europeană puternică și acesta cred că este mesajul principal al cărții profesorului Daniel Dăianu. Fără Uniunea Europeană, toate țările democratice sunt în pericol”, a declarat analistul politic Eduardo Luis Junquera Cubiles.
Profesoara Maria del Mar Duque García de la Universitatea Politehnică din Madrid a luat cuvântul în cadrul colocviului, concluzionând: “Lucrarea profesorului Dăianu este foarte relevantă în epoca de criză în care ne găsim azi, în Europa. Trecem printr-o perioadă de criză din mai multe aspecte, economic, social, dar și o criză a valorilor, a democrației. Într-adevăr, colocviul din această seară a fost o oportunitate pentru a analiza și înțelege întregul proces al integrării europene, succesele și greșelile, în același timp oferind soluții.”