AgenţiadeCarte.ro a iniţiat la începutul verii, începând cu data de 17 iunie 2010, un top literar, intitulat (S)TOP Cartea Mea: “Lecturi de vacanţă”. Acest top s-a încheiat în ultima zi a verii, la 31 august 2010, ora 00:00. (S)TOP Cartea Mea: “Lecturi de vacanţă” nu şi-a propus să devină mai mult decât un ghid subiectiv şi, totodată, un instrument de investigare a gustului cititorului avizat sau mai puţin avizat, dornic de a împărtăşi şi celorlalţi din experienţa lecturilor sale pe timpul verii. Partenerul acestui top al lecturilor de vacanţă a fost, ca şi până acum, librăria on-line Tamada.ro, de unde pot fi comandate în continuare, cărţile voastre preferate.
Topul lecturilor de vacanţă s-a ridicat la o cifră de cititori de aproximativ 1800, ceea ce ne încurajează să credem că volumele de poezie, proză, de literatură străină, literatură pentru copii, jurnalele, esurile, memoriile sau audio-bookurile apărute în decursul anului 2010, nu au fost uitate în favoarea munţilor, mărilor, arhipelagurilor sau ale altor delicii sezoniere.
La secţiunea Poezie, pe primul loc în topul preferinţelor cititorilor s-a clasat Traian T. Coşovei şi volumul său “Aerostate plângând”, Editura Tracus Arte, însumând 27 de voturi. Pe locul doi s-a clasat Ioan Es. Pop cu volumul “Momfa”, Editura Vinea (15 voturi), iar pe locul trei Ion Zubaşcu, cu volumul “Moarte de om. O poveste de viaţă”, Editura Limes (12 voturi).
Podiumul la secţiunea Proză arată că şi debutanţii sau cei din urmă, pot fi cei dintâi. Oliviu Crâznic s-a situat, detaşat, pe prima poziţie cu al său volum “…Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul”, Editura Vremea (193 de voturi) , adunând şi cele mai multe comentarii din partea cititorilor. Pe locul doi se situează Marin Mălaicu-Hondrari, cu volumul “Apropierea”, Editura Cartea Românească (14 voturi), iar pe locul trei Ioan Groşan, cu volumul “Un om din Est”, Editura Tracus Arte (12 voturi).
Cititorii nu s-au înghesuit să voteze sau să citească prea multă Literatură străină, conform acestui top. Numărul total de voturi a fost unul scăzut, de doar 65 de cititori care şi-au exprimat opţiunile. Pe prima poziţie s-a situat Herta Muller cu volumul “Leagănul respiraţiei”, Editura Polirom, obţinând 9 voturi. Pe a doua poziţie, la doar un vot diferenţă, s-au clasat Toni Morrison cu volumul “Iubire”, Editura Art şi Vladimir Nabokov cu volumul “Originalul Laurei”, Editura Polirom, ambii scriitori obţinând câte 8 voturi din partea cititorilor.
Literatură pentru copii îi plasează pe Lewis Carroll şi “Alice în Ţara Minunilor”, Editura Art, pe prima poziţie a topului, cu un număr total de 18 voturi. Pe locurile următoare se situează Nikolai Nosov cu volumul “Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, Editura Humanitas (15 voturi) şi Jeff Kinney cu “Jurnalul unui puşti”, Editura Art (5 voturi).
Adrian Marino domină topul secţiunii Jurnal, eseu, memorii, volumul său, “Viaţa unui om singur”, Editura Polirom obţinând 22 de voturi. Îi urmează Luminiţa Voina-Răuţ cu volumul “Traducerile din poveste”, Editura Vellant (15 voturi) şi Andrei Pleşu cu “Note, stări, zile” (1968-2009), Editura Humanitas (9 voturi).
Secţiunea Audiobook îl are cap de afiş pe Gellu Naum, “Cartea cu Apolodor” , în lectura Dorinei Chiriac, audiobook apărut la Humanitas Multimedia. Acesta însumează 15 voturi, urmat de “Secretul doctorului Honigberger” de Mircea Eliade, în lectura lui Ion Caramitru, Humanitas Multimedia (11 voturi) şi “Viaţa Domnului Nostru” de Charles Dickens, lectură Marian Râlea, Humanitas Multimedia (8 voturi).
În speranţa că acest top al lecturilor de vacanţă vă ajută să vă faceţi o părere despre unele dintre cele mai gustate cărţi ale anului 2010, şi nu doar cu destinaţie de vacanţă, vă dorim în continuare lectură plăcută şi diversificată!
P.S.: Librăria virtuală Tamada.ro este alături de voi, punând la dispoziţia cititorilor o paletă largă de titluri, de domenii şi de autori.
FELICITARI debutantului cu cele mai multe voturi! Are dreptate Pricajan RETINETI ACEST NUME! OLIVIU CRAZNIC
[…] Topul integral al lecturilor de vacanta il puteti citi AICI […]
BRAVO CRAZNIC, UN ROMAN SPECTACULOS SI INCITANT, DEMN DE LITERATURA UNIVERSALA!
[…] agentiadecarte.ro – traian t cosovei, oliviu craznic, adrian marino, herta muller, lewis carro… […]
FELICITARI tuturor premiantilor ,dar in mod special lui OLIVIU CRAZNIC ptr.romanul sau inedit!
Cartea lui Craznic chiar a meritat