spot_img

Traian T. Coşovei, Oliviu Crâznic, Adrian Marino, Herta Muller, Lewis Carroll şi Gellu Naum în topul lecturilor de vacanţă

AgenţiadeCarte.ro a iniţiat la începutul verii, începând cu data de 17 iunie 2010, un  top literar, intitulat (S)TOP Cartea Mea: “Lecturi de vacanţă”. Acest top s-a încheiat în ultima zi a verii, la 31 august 2010, ora 00:00. (S)TOP Cartea Mea: “Lecturi de vacanţă” nu şi-a propus să devină mai mult decât un ghid subiectiv şi, totodată, un instrument de investigare a gustului cititorului avizat sau mai puţin avizat, dornic de a împărtăşi şi celorlalţi din experienţa lecturilor sale pe timpul verii. Partenerul acestui top al lecturilor de vacanţă a fost, ca şi până acum, librăria on-line Tamada.ro, de unde pot fi comandate în continuare, cărţile voastre preferate.

Topul lecturilor de vacanţă s-a ridicat la o cifră de cititori de aproximativ 1800, ceea ce ne încurajează să credem că volumele de poezie, proză, de literatură străină, literatură pentru copii, jurnalele, esurile, memoriile sau audio-bookurile apărute în decursul anului 2010, nu au fost uitate în favoarea munţilor, mărilor, arhipelagurilor sau ale altor delicii sezoniere.

La secţiunea Poezie, pe primul loc în topul preferinţelor cititorilor s-a clasat Traian T. Coşovei şi volumul său “Aerostate plângând”, Editura Tracus Arte, însumând 27 de voturi. Pe locul doi s-a clasat Ioan Es. Pop cu volumul “Momfa”, Editura Vinea (15 voturi), iar pe locul trei Ion Zubaşcu, cu volumul “Moarte de om. O poveste de viaţă”, Editura Limes (12 voturi).

Podiumul la secţiunea Proză arată că şi debutanţii sau cei din urmă, pot fi cei dintâi. Oliviu Crâznic s-a situat, detaşat, pe prima poziţie cu al său volum  “…Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul”, Editura Vremea (193 de voturi) , adunând şi cele mai multe comentarii din partea cititorilor. Pe locul doi se situează Marin Mălaicu-Hondrari, cu volumul  “Apropierea”, Editura Cartea Românească (14 voturi), iar pe locul trei Ioan Groşan, cu volumul “Un om din Est”, Editura Tracus Arte (12 voturi).

Cititorii nu s-au înghesuit să voteze sau să citească prea multă Literatură străină, conform acestui top. Numărul total de voturi a fost unul scăzut, de doar 65 de cititori care şi-au exprimat opţiunile. Pe prima poziţie s-a situat Herta Muller cu volumul “Leagănul respiraţiei”, Editura Polirom, obţinând 9 voturi. Pe a doua poziţie, la doar un vot diferenţă, s-au clasat Toni Morrison cu volumul “Iubire”, Editura Art şi Vladimir Nabokov cu volumul  “Originalul Laurei”, Editura Polirom, ambii scriitori obţinând câte 8 voturi din partea cititorilor.

Literatură pentru copii îi plasează pe Lewis Carroll şi “Alice în Ţara Minunilor”, Editura Art, pe prima poziţie a topului, cu un număr total de 18 voturi. Pe locurile următoare se situează Nikolai Nosov cu volumul “Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, Editura Humanitas (15 voturi) şi Jeff Kinney cu “Jurnalul unui puşti”, Editura Art (5 voturi).

Adrian Marino domină topul secţiunii Jurnal, eseu, memorii, volumul său, “Viaţa unui om singur”, Editura Polirom obţinând 22 de voturi. Îi urmează Luminiţa Voina-Răuţ cu volumul “Traducerile din poveste”, Editura Vellant (15 voturi) şi Andrei Pleşu cu “Note, stări, zile” (1968-2009), Editura Humanitas (9 voturi).

Secţiunea Audiobook îl are cap de afiş pe Gellu Naum, “Cartea cu Apolodor” , în lectura Dorinei Chiriac, audiobook apărut la Humanitas Multimedia. Acesta însumează 15 voturi, urmat de  “Secretul doctorului Honigberger” de Mircea Eliade, în lectura lui Ion Caramitru, Humanitas Multimedia (11 voturi) şi “Viaţa Domnului Nostru” de Charles Dickens, lectură Marian Râlea, Humanitas Multimedia  (8 voturi).

În speranţa că acest top al lecturilor de vacanţă vă ajută să vă faceţi o părere despre unele dintre cele mai gustate cărţi ale anului 2010, şi nu doar cu destinaţie de vacanţă, vă dorim în continuare lectură plăcută şi diversificată!

P.S.: Librăria virtuală Tamada.ro este alături de voi, punând la dispoziţia cititorilor o paletă largă de titluri, de domenii şi de autori.

Articole recomandate

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508