În perioada 16–22 aprilie 2016, va avea loc cea de-a cincea ediție a Caravanei teatrului şi folclorului românesc la românii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa, Ucraina), proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.
Trupa Teatrului „Bogdan Petriceicu-Hașdeu“ din Cahul (Republica Moldova) va susține șase reprezentații cu spectacolul de teatru „Suflet pentru o păpușă”, autor Andrian Graur, scenografia și regia: Anatol Răcilă.
Atragerea copiilor spre această formă de manifestare artistică – teatrul – este directă, iar dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română, la vârsta la care jocul este încă cel mai la îndemână mijloc de comunicare, se realizează în mod natural.
Teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care astfel participă mai intens la actul artistic şi intră în contact direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, descătuşându-și imaginaţia şi energia. Farmecul costumelor, muzicalitatea spectacolului, personajele colorate cuceresc repede atenţia copiilor, sporindu-le motivaţia de a participa activ în timpul spectacolului și, astfel, de a face exerciții de limbă română, în condițiile lipsei unor instrumente permanente de studiu a limbii materne în școli.
Caravana culturală va ajunge acum în alte șase localități, printre care și unele care nu au fost incluse în turneele teatrale din anii anteriori: Raionul Ismail – Babele/Mareşal Averescu/ Oziornoe; Erdek-Burnu/Utkonosovka; Raionul Chilia – Dumitreşti/Dmitrovka; Raionul Tatarbunar – Borisăuca/Borisovka; Raionul Sărata – Satu Nou/Novosiolovka; Raionul Reni – Cartal/Orlovka.
Conform tradiției, caravana din acest an va cuprinde și spectacole de muzică şi dans popular românesc susținute de Ansamblul „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică și care poartă la brâu tricolorul românesc.
Intrarea la evenimente este liberă.
Primele trei ediții ale acestui proiect, desfășurate între 2010 și 2015, au avut loc în cea mai mare parte a localităților din Regiunea Odesa unde locuiesc români. Peste 6000 de spectatori, copii, tineri și adulți, au avut ocazia să urmărească spectacole de marionete și concerte de muzică și dansuri populare românești.
După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord). În regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de „moldoveni“, încurajându-se sistematic, şi în acest spaţiu, falsa idee de „limbă moldovenească“.