Joi, 7 aprilie 2016, de la ora 18:00, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București aduce la o masă trei teme: cultură, nutriţie şi experienţe terapeutice.
Evenimentul intitulat „Gastronomie, terapie şi spectacol” va avea loc la Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8).
Pentru experienţa artistică va fi responsabil Téglás István, actor al Teatrului Naţional Bucureşti, care va realiza un spectacol de improvizaţie, acompaniat de Lucian Maxim la tobă şamanică. Spectacolul ne va duce înapoi la esenţe. Cum se naşte un sunet, o mişcare? Instrumente de percuţie care realizează legătura între transcendenţă şi lumea efemeră. Toba şamanică în cultura maghiară. Naşterea unor mişcări prin intermediul sunetului, naşterea unui sunet prin intermediul mişcării. Impactul muzicii asupra dansului şi cel al dansului asupra muzicii.
După spectacol, nutriţionista Tóth Kriszta din Budapesta va coordona o sesiune de silent cooking (gătit silenţios) la care sunt invitaţi să participe toţi cei prezenţi. Între reţetele simple şi sănătoase care vor fi preparate în linişte se numără şi körözött, o cremă specială de brânză realizată după o reţetă specific maghiară, cu alte cuvinte un hungaricum. Aşadar, veţi prepara chiar dumneavoastră un element din tezaurul gastronomic al culturii maghiare.
La finalul întâlnirii veţi afla mai multe despre terapia prin experienţă – ce este acest concept şi cât de mult înseamnă – dintr-un film de câteva minute, realizat de SeriousFun Children’s Network, SUA – o reţea internaţională de tabere terapeutice, precum şi de la reprezentanţii Yuppi prezenţi la eveniment.
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, călărit, caiac, tras cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. În 2015, taberele au găzduit aproximativ 130 de copii proveniţi din 13 judeţe, susţinuţi de 100 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 35 de medici specialişti.
Spectacolul cred ca va fi minunat. Am participat in urma cu ceva ani la un spectacol de percutie ce prezenta influentele mistice dintre batai si dans.