Joi, 17 martie 2016, de la ora 19:00, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, Sorina Goia va ocupa rolul invitatului special, cu prilejul unei noi ediții Round Table București moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu. Dialogul purtat cu invitatul serii va fi completat joi de recitalul formației acapella Blue Noise, formată din soliștii Veronica Prodan, Elena Moroșanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
În cei 20 de ani de activitate în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, Sorina Goia a realizat sute de emisiuni muzicale, este redactor – șef al actualităților muzicale la Radio România Cultural și coordonatorul transmisiunilor în direct de la Festivalul „George Enescu”.
Spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com
Publicul bucureștean va fi invitat în perioada imediat următoare să ia parte la ultimele întâlniri ale sezonului dedicate actriței Ioana Flora (24 martie) și compozitorului Dan Dediu (31 martie).
Născută în Bucureşti la 1 octombrie 1961, Sorina Goia a urmat cursurile Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr.3 (1968-1974) şi ale Liceului de Muzică «George Enescu», secţia vioară (1974-1980). Încă de la vârsta de 17 ani, a devenit membru colaborator al Corului Naţional de Cameră Madrigal, fiind cel mai tânăr corist din istoria acestul ansamblu. După trei ani de colaborare, în perioada 1982-1996 a fost membru permanent al respectivei corale. Sub bagheta Maestrului Marin Constantin, a participat la sute de concerte în ţară dar şi peste hotare. A participat la înregistrări speciale pentru compact discuri, a realizat turnee în Europa, SUA şi Japonia.
Anii 1990-1996 au însemnat studiile de specialitate la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Facultatea de Compoziţie-Muzicologie-Pedagogie Muzicală, secţia Muzică religioasă), pe care a absolvit-o ca şef de promoţie (media generală 9,98). A urmat Masterul sub coordonarea bizantinologului Sebastian Barbu Bucur.
Ca activitate în domeniul bizantinologiei menţionăm transliterarea Bazului teoretic şi practic al muzicii bizantine de Anton Pann (prima gramatică tipărită la Bucureşti) şi studiul „Ecouri ale cântării ecfonetice în Oratoriul Patimile şi Învierea Domnului de Paul Constantinescu”.
În perioada 1988-2005 a fost căsătorită cu Dan Mihai Goia (dirijorul Corului Academic Radio, recent pensionat). Împreună au o fiică – Ioana Alexandra Goia – absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie.
Din anul 1996 a început colaborarea cu Radio România, mai întâi în cadrul Secţiei Actualităţi Muzicale. Prin concurs, devine Realizator responsabil al amintitei secţii, pe care o coordonează până în anul 2007. Experienţa din zona de actualitate muzicală aduce promovarea în funcţiile de Redactor şef adjunct apoi Redactor Şef al Actualităţii Muzicale din cadrul postului Radio România Cultural.
În cei 20 ani de activitate în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune a realizat sute de emisiuni muzicale, transmisiuni directe de concerte, retransmisii de concerte şi recitaluri, interviuri cu personalităţi interne şi internaţionale, emisiuni.
A iniţiat şi realizat cicluri de emisiuni complexe:
«Peceţi bizantine în contemporaneitate» (1996-2000). Interviuri de profil cu compozitorii Ştefan Niculescu, Anatol Vieru, Liviu Dănceanu, Theodor Grigoriu, Irina Odăgescu Ţuţuianu, Tudor Jarda, Cornel Ţăranu, Miriam Marbe, Carmen Petra Basacopol,ş.a.
«Formaţiile Muzicale Radio» (2004-2005). Istorice ale celor şapte ansambluri muzicale aflate sub sigla Radio România.
«Vecernii culturale» (2000-2005). Dialoguri colocviale cu artiştii contemporani.
«Amintiri dintr-o viaţă de artist – baritonul Nicolae Herlea » (2004). Este singura serie de şapte emisiuni-interviu din arhiva Radio România.
«Oaza de muzică» (2005-prezent)
«La zidul muzicii».
«Greii muzicii uşoare româneşti»
«Agora cu dirijorul Camil Marinescu».
Sorina Goia este comentatorul principal al concertelor de vineri seara. De asemenea, este producătorul tuturor transmisiunilor directe din cadrul Stagiunii Muzicale Radio.
Din 1997 până în prezent coordonează toate transmisiunile directe (la Radio România Cultural şi Radio România Muzical) din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi din Festivalul RadiRo.
Sorina Goia este şi producătorul seriei Greii muzicii uşoare româneşti, un proiect original Radio România Cultural (din 2010 până în prezent). Comentată de Daniela Caraman Fotea, seria Greii muzicii uşoare reprezintă unica istorie radiofonică a muzicii uşoare autohtone.
Pentru rezultatele profesionale (ca realizator de emisiuni dar şi coordonarea unor evenimente) în anul 2005 i-a fost acordat titlul de «Profesionist de excepţie » .
Sorina Goia coordonează şi prezintă din 2005 linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică, singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România – clasic, jazz, coral, operă, muzică uşoară, tradiţională, folclor, crossover etc. Pentru promovarea performantă şi constantă a artiştilor români şi a actualităţii muzicale de la noi, emisiunea a primit de două ori Premiul Revistei Actualitatea Muzicală şi Premiul Forumului Muzical Român.
Din anul 2013, este coordonatorul Revistei Muzicale Radio (exclusiv online), un proiect Radio România Cultural.
În anul 2014 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural”- în grad de Cavaler.
Cel de-al doilea sezon Round Table București se va desfășura în Sala de Operă a Conservatorului bucureștean, renumită pentru calitățile sale acustice, cu o scenografie nouă ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri români. Round Table București este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.
La eveniment, intrarea va fi liberă, în baza invitației ce poate fi solicitată la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, în limita locurilor disponibile.
Seara de joi se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri susținută de Organizația Somelierilor din România și vinurile Licorna, prin prezența somelierului Istvan Pentek.
Fiecare spectacol – conferință va dura 90 de minute și va fi transmis în direct pe www.EnjoyTv.ro
Arhiva evenimentelor curente, precum și cea a primului sezon Round Table București poate fi urmărită pe site-ul www.EnjoyTV.ro și cuprinde participarea unor personalități precum Maia Morgenstern, Ioana Pârvulescu, Răzvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Răzvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintașu, Ștefan Gheorghiu și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel, Marin Cazacu, Dan C. Mihăilescu.
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică, Exces Music, magazinele de mobiler LEM’S, Radio România Cultural, Radio România Muzical, EnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, Vinurile Licorna, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.
Parteneri media: SapteSeri, Observator Cultural, LiterNet, AgentiadeCarte.ro, Garbo.ro, Calendar Evenimente, Librăriile Humanitas, Bucureșteni.ro, Judy Florescu, Capital Cultural, Online Gallery, Economistul
Informații suplimentare:
Despre Round Table București
Parcursul profesional dar şi personal al oricărui om de cultură este inevitabil influenţat de mediul în care a ales să creeze. Prin proiectul Round Table București, organizatorii își propun să descopere în ce măsură efervescentul spaţiu cultural al capitalei a influenţat drumul unor personalităţi care şi-au ales Bucureștiul ca decor al activității lor artistice.
„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu – Dediu
În fiecare joi seară, pe durata a 90 de minute, moderatorul își va provoca invitații la o discuție deschisă, relaxată, despre amprenta pe care orașul și-a pus-o asupra lor ca artiști, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci când erau la început de drum și cum o percep acum, când drumurile lor străbat capitale din întreaga lume, ori despre șansele sau deziluziile pe care le-au trăit aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucureștiul personal al fiecărui artist invitat va fi presărat cu momente artistice de cea mai bună calitate – oferite de protagoniștii spectacolelor sau de către invitații acestora.
De ce Round Table București? Pentru că mediul de întâlnire al acestor evenimente își propune să fie unul prietenos, plăcut, fără colțuri și fără ascunzișuri, unde nimeni nu stă în capul mesei. Invitații și publicul, deopotrivă, vor împărți același spațiu: Bucureștiul. Coordonate: Sala de Operă și Multimedia a Universității Naționale de Muzică.
Despre Valentina Sandu – Dediu
Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).
O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin-Brandenburg.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR
Orice muzician care aderă la UCIMR și întrunește condițiile necesare poate deveni membru al organizației noastre. Prin activitatea noastră, oferim membrilor UCIMR burse în vederea participării la seminarii și cursuri de specialitate organizate de asociatia care se remarcă printr-un palmares de excepție. Suntem implicați totodată și în sprijinirea artiștilor pensionari, precum și în susținerea materială a unor reviste de specialitate. De asemenea concepem proiecte culturale de interes național și internațional, având o structură egal răspândită pe întreg teritoriul României.