“O nouă speranţă”, de Anna Brâncoveanu de Noailles, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Anei Antonescu; carte disponibilă și în ediţie digitală.
Un tablou admirabil al societăţii pariziene de la începutul secolului XX, despre care Proust – prieten apropiat al Annei de Noailles, care a fost de altfel modelul pentru personajul contesei Gaspard de Réveillon din romanul Jean Santeuil – va vorbi în lungi pasaje de corespondenţă.
O nouă speranţă este povestea fascinantă a unei tinere aristocrate pariziene de la începutul secolului XX, a cărei viaţă pare guvernată în întregime de dorinţa de a fi iubită. Amintind de Emma Bovary, îndrăgita eroină a lui Flaubert, Sabine de Fontenay visează cu ochii deschişi, caută necontenit iubirea, se lasă purtată de pasiune, oricît de distrugătoare s-ar dovedi ea, împărtăşindu-ne elanurile şi deziluziile ei. Un roman sentimental, scris într-un stil de o subtilă sensibilitate, ce se învîrte în jurul contradicţiilor condiţiei femeii.
„Doamna de Noailles creează un melanj savuros de idei, senzaţii şi reprezentări, un potpuriu însoţit de gesturi ale mîinilor şi braţelor, dar mai ales de imaginea privirilor ridicate către cer cu o slăbiciune nu atît jucată, cît mai degrabă încurajată. Ar trebui să fii un suflet de o răceală nemaipomenită ca să nu fii prins în puterea farmecului acestei poete extraordinare cu minte clocotitoare şi sînge-rece.” (André Gide)
„Anna de Noailles e mai inteligentă, mai maliţioasă decît oricine. Această mare poetă are pătrunderea psihologică a unui Marcel Proust, asprimea unui Mirbeau şi claritatea nemiloasă a unui Jules Renard.” (Jean Rostand)
„Madame de Fontenay este un avatar al Emmei Bovary. Una dintre acele femei care compensează sacrificiile datoriei conjugale prin pasiuni himerice sau fatale… Sabine luptă împotriva melancoliei îndrăgostindu-se în taină de prietenii din micul său cerc. Fiecare nouă iluzie o aruncă într-o tristeţe profundă, pînă cînd una dintre ele se materializează într-un bărbat prins deja în laţul propriului mariaj.” (Le Magazine littéraire)
Volum recomandat de RFI România
Anna de Noailles (născută Brâncoveanu; 1867-1933), scriitoare şi poetă franceză de origine română, o vedetă a saloanelor mondene pariziene de la începutul secolului XX, a devenit cunoscută ca scriitoare odată cu apariţia volumului de poeme Le Cœur innombrable (1901). A publicat apoi şi alte volume de poezii – L’Ombre des jours (1902), Les Éblouissements (1907), Poème de l’amour (1924), L’Honneur de souffrir (1927) –, roman – Le Visage émerveillé (1904) – şi corespondenţă. A devenit membră a prestigioasei Académie Royale Belge de Langue et de Littérature Françaises şi a exclusivistei Academii franceze, care în 1921 i-a acordat Marele Premiu pentru literatură. În 1930 a publicat Le Livre de ma vie, o autobiografie cuprinzînd copilăria şi adolescenţa, ce urma să continue într-un al doilea volum, niciodată apărut. A murit la Paris, trei ani mai tîrziu.
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
În pregătire:
Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare și alte povestiri
Erich Maria Remarque, Pe frontul de vest nimic nou
Tracy Chevalier, La marginea livezii
Cred ca ar trebui sa o iau si eu. Mai ies din monotonia clasicului.