Vineri, 26 februarie 2016, orele 17.30, în sala „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc prezentarea volumului „Dall’Impero asburgico alla Grande Romania/De la Imperiul Habsburgic la România Mare” de Stefano Santoro, apărut la editura Franco Angeli în anul 2014. Prezentarea volumului va fi susţinută de Prof. univ. dr. Emanuela Costantini, Universitatea din Perugia, în prezenţa autorului.
Volumul urmărește evoluția naționalismului românesc din Transilvania începând de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii `30 al secolului XX, examinând gândirea și acțiunea politicienilor și a intelectualilor care inițial au încercat să păstreze identitatea națională românească în contextul Imperiului habsburgic, iar mai apoi, prin formarea României Mari în 1918, au adaptat propriul naționalism la noua situație instituțională, fiind influențați de evenimentele care se dezvoltau în restul Europei: revoluția bolșevică, contradicțiile socio-economice postbelice, nașterea mișcărilor fasciste.
Lucrarea își propune să analizeze schimbarea ideologică naționalistă, în funcție de trecerea elitei creatoare a acestui naționalism – adică elita românească transilvană – de la o condiție ne-dominantă şi de opoziție la condiția dominantă.
Stefano Santoro este istoric, absolvent al Universității din Trieste (1997). În 2003 a obținut titlul de doctor în „Forme de comunicare a științei istorice” al aceleiași universități, iar în 2013 a obținut un al doilea doctorat în „Studii istorice în perioada modernă și contemporană” la Universitatea din Florența Ambele doctorate au avut în vedere istoria sud-estului european cu specială privire asupra istoriei românilor. A fost beneficiar al mai multor burse de studiu, printre care și bursa Fulbright, în perioada 2000-2001 la Department of History al New York University.
Emanuela Costantini este profesor universitar și cercetător, absolventă a Universității din Perugia în 1999. În 2004 a obținut titlul de doctor în „Istorie politică contemporană (sec. XIX- XX)” la Universitatea din Bologna cu o teză despre intelectualitatea naționalistă din România în perioada interbelică.
Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu AISSECO – Asociația Italiană de Studii Istorice asupra Europei Centrale şi Orientale.