spot_img

”Aferim!”, prezentat la Zilele Filmului European Contemporan de la Milano

În perioada 25-27 februarie 2016, în Sala de Cinema a Institutului Francez, după succesul înregistrat de Festivalul noii cinematografii europene, festival organizat de cluster-ul EUNIC Roma, cluster-ul EUNIC Milano prezintă prima ediție a Zilelor filmului european contemporan ce vor avea loc la Milano. Țările participante: Franța, Spania, Germania, Austria, Republica Cehă, România şi Polonia.

O prezentare a producțiilor cinematografice europene din ultimii ani, cu filme ce au fost proiectate în cadrul marilor festivaluri sau care au obţinut premii internaționale, dar care nu au rulat încă în nicio sală de cinema din Milano.

Filmele prezentate îmbogățesc programul festivalului prin proiectarea unor povești despre oameni obișnuiți, reliefați în dimensiunea lor umană, fiecare cu specificul lor cultural.

Un băiat care fuge de situația insuportabilă de acasă, femei în căutare de fericire în singurătatea contemporană, relația dintre părinți și copii, dezamăgirea în fața nerecunoașterii propriilor merite și efortul de a se dedica celor care se află într-o situație economico-socială defavorizată, descoperirea pe neașteptate a unei puternice dimensiuni spirituale. Acestea și alte problematici, abordate și din punct de vedere istoric, se regăsesc în filme uneori dramatice, alteori tragicomice.

EUNIC Milano (Rețeaua Națională a Institutelor Culturale Europene), fondat în aprilie 2008, constă într-un parteneriat între Institutele Culturale și Reprezentanțele consulare europene, al cărui scop este crearea de contacte durabile și forme de cooperare între instituțiile partenere în vederea dezvoltării și promovării diversității culturale, a înțelegerii reciprocă între națiunile europene, a consolidării dialogului internațional și a colaborării cu țările din afara Europei.

Au participat și au contribuit la organizarea festivalului: Centrul Ceh din Milano; Consulatul General al Republicii Polonia din Milano; Forumul Cultural Austriac din Milano; Goethe-Institut Milano; Institutul Francez din Milano; Institutul Cervantes din Milano; Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția.

Programul complet:

Joi, 25 februarie 2016, ora 19.30

A cambio de nada

Regia şi scenografia: Daniel Guzmán (Spania, 2015)

Durata: 93′

Actori: Miguel Herrán, Antonio Bachiller, Antonia Guzmán, Felipe García Vélez, Luis Tosar, María Miguel, Miguel Rellán

Darío, un băiat de 16 ani, se bucură de viață împreună cu Luismi, vecinul şi prietenul său. Prietenia lor este necondiționată, se cunosc din fragedă pruncie şi împreună au parcurs toate descoperirile din viața lor de copii. Darío suferă datorită despărțirii părinților săi şi fuge de acasă pentru a scăpa de „iadul” din familie. Începe să lucreze în garajul lui Caralimpia, un bătrân ce-l învață meserie şi despre beneficiile vieții. Darío o cunoaşte şi pe Antonia, o femeie în vârstă care adună mobilier abandonat, şi împreună cu ea descoperă un alt mod de a vedea viaţa.

Joi, 25 februarie 2016, ora 21.30

Ein Geschenk der Götter

Regia: Oliver Haffner (Germania, 2014)

Durata: 102′

Actori: Katharina M. Schubert, Adam Bousdoukos, Paul Faßnacht.

Totul începe cu o minciună uşor de devoalat. Directorul teatrului, cel care deţine întregul control, îi spune Anei că este mult prea performantă pentru a continua să activeze în micul teatru orăşenesc şi susține că, în realitate, concedierea îi va permite actriței de treizeci şi şase de ani, în cele din urmă, să evolueze şi să se afirme pe scene teatrale mult mai importante. Această umilinţă şi tranziția neaşteptată spre şomaj o pregătesc pe Ana spre a-şi îndeplini cu pasiune viitoarele îndatoriri profesionale: cei opt „elevii” ai săi, aflați în şomaj de foarte multă vreme, sunt frustrați şi răniți în propria demnitate, pierzându-şi orice speranță de a-şi găsi de lucru. De fapt, aceştia ar fi trebuit să participe la un curs de informatică, dar fondurile în acest sens au fost tăiate pe neaşteptate.

Vineri, 26 februarie 2016, ora 19.30

Aferim!

Regia; Radu Jude (Romania, Bulgaria, Republica Cehă, 2015)

Durata: 105′

Actori: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Alexandru Bindea, Adina Cristescu, Dan Nicolaescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Puiu Mircea Lascus, Daniel Vişan, Liviu Ornea, Mihaela Drăgan

Premiat la Berlinala 2015 cu premiul Ursul de Argint, drama istorică în alb şi negru Aferim! de Radu Jude este o dovadă că cinematografia românească explorează noi genuri şi teme: evenimentele au loc în Țara Românească în 1835 (în sudul actualei Românii), unde zapciul Costandin (Teodor Corban) începe o călătorie cu fiul său, Ioniță (Mihai Comănoiu), pentru a căuta un sclav rom fugit de pe moşia boierului în slujba căruia se află, după ce avusese o aventură cu soția sa. Miza este mare pentru Costandin.

Vineri, 26 februarie 2016, ora 21:30

Warsaw by Night

Regia: Natalia Koryncka-Gruz (Polonia, 2015)

Durata: 102′

Actori: Stanisława Celińska, Izabela Kuna, Joanna Kulig, Roma Gąsiorowska-Żurawska, Marta Mazurek, Łukasz Simlat, Józef Pawłowski, Marian Dziędziel, Piotr Nowak

Un film despre relaţii, o poveste universală despre singurătatea contemporană şi despre căutarea fericirii într-un oraş mare. Patru femei în vârstă şi cu diferite experiențe: Helena, Iga, Maja, Renata, se află din întâmplare, în aceeaşi seară, în acelaşi club Warsaw by Night şi drumurile lor se intersectează pentru un moment, dar ele par să nu înțeleagă … Iga, fericită şi căsătorită cu un artist, este în căutare de emoții intense. Acest lucru le face să experimenteze diferite nuanțe de dragoste: femeia fatală şi femeia trădată … Premiul pentru debut muzical Aleksander Gruz, Los Angeles (FFP).

Sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 15.30

Pojedeme k moři

Regia: Jiří Mádl (Republica Cehă, 2014)

Durata: 92′

Actori: Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná, Anastásia Chocholatá, Michaela Majerníková, Ondřej Veselý, Zdeněk Bařinka, Miroslav Táborský, Lukáš Hrabák, Miloslav Šmídmajer, Roman Nevěčný

Pojedeme k moři este o comedie relatată din punctul de vedere al unui băiat, care oferă o nouă poveste despre familie şi relațiile dintre părinți şi copii. Filmul spune o poveste aparent banală: este vorba despre un băiat de unsprezece ani care vrea să devină regizor şi care, atunci când primeşte cadou o cameră video, se decide să facă primul film despre familia sa şi despre cel mai bun prieten al său. Această activitate aparent nevinovată va aduce la lumină un secret, o descoperire şocantă, dar, în acelaşi timp, pură şi umană.

Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film pentru copii de la Montreal, Canada.

Sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 17.30

Superwelt (Superworld)

Regia: Karl Markovics (Austria, 2015)

Durata: 120′

Actori: Ulrike Beimpold, Rainer Wöss, Nikolai Gemel, Angelika Strahser, Thomas Mraz, Sibylle Kos, Michael Scherff, Harri Stojka

Gabi, angajată într-un supermarket, duce o viață anostă, împărţită între familie şi locul de muncă. Hannes, soțul ei, lucrează pentru serviciul rutier, fiul lor Ronnie stă acasă, fiica Sabine locuieşte la Viena, trecând pe la domiciliul părinților la sfârşit de săptămână. Într-o zi ceva se schimbă brusc în viața ordonată şi sigură a lui Gabi. Nu se vede, nu se aude, dar loveşte ca un trăsnet din senin – întâlnirea cu Dumnezeu.

Festivalul Internațional de Film, Berlin 2015: Premieră mondială. Diagonala Graz 2015: Premiul pentru cel mai bun film: Michael Bindlechner. Österreichischer Film Awards 2016: Cea mai bună actriță: Ulrike Beimpold.

Sâmbătă, 27 februarie 2016, ora 19.30

Tristesse Club

Regia: Vincent Mariette (Francia, 2014)

Durata: 90′

Actori: Ludivine Sagnier, Laurent Lafitte, Vincent Macaigne

Dacă vă plac vânătorile de comori, vechile maşini de lux, surorile care nu sunt surori, tații nu chiar defuncţi, lacurile şi secretele lor, bun venit în club! Odată cu decesul detestatului lor tată, frații Leon şi Bruno se întâlnesc pentru a participa la incinerarea defunctului. Cu toate acestea, ajunşi la adresa indicată, ei nu găsesc nici urmă de ceremonia funebră. În schimb, îi aşteaptă acolo o fată, Chloé, care se prezintă ca fiind sora lor. Această neaşteptată întâlnire generează o serie de evenimente imprevizibile, care nu pot decât să ne facă să râdem în hohote.

Calendar

Joi, 25 februarie 2016

ora 19.30 – A cambio de nada

ora 21.30 – Ein Geschenk der Götter

Vineri, 26 febuarie 2016

ora 19.30 – Aferim!

ora 21.30 – Warsaw by night

Sâmbătă, 27 februarie 2016

ora 15.30 – Pojedeme k mori

ora 17.30 – Superwelt

ora 19.30 – Tristesse Club

CinéMagenta63

Institut français Milano

Corso Magenta 63, Milano

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Toate filmele sunt proiectate în versiunea originală cu subtitrare în limba italiană.

Pentru informații:

Institut français Milano

Corso Magenta, 63

Milano

milano@institutfrancais.it

Tel. +39 02 4859191

Programe culturale

Goethe-Institut Mailand

Via San Paolo 10

20121 Milano – Italien

Tel. +39 02 7769132

Fax. +39 02 76009186

sermoneta.kultur@mailand.goethe.org

www.goethe.de/mailand

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508