Vineri, 4 martie 2016, va avea loc în cinematografele din România premiera filmului documentar ”Mâini. Gesturi. Artă”, în regia lui Francesco Clerici. Documentarul surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi de câini ale artistului Velasco Vitali, de la ceară la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Filmul urmăreşte lucrul unui grup de artizani pricepuţi în turnătoria artistică deschisă în urmă cu o sută de ani şi prezintă vechea tradiţie a sculpturii în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n. În România, filmul este distribuit în cinematografe de către Freealize. Documentarul a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii FORUM a Festivalului Internațional de Film de la Berlin în 2015 și a fost distins cu premiul FIPRESCI.
„Sculptura nu este un concept. Sculptura este un gest al mâinii, un gest de iubire. În gesturile corpului nostru putem defini relația noastră cu lumea, modul în care o vedem, o simțim, modul în care ea ne aparține”– Giacomo Manzù, sculptor italian.
Regizorul Francesco Clerici, despre film: „Rezultatul a fost exact cum mi l-am imaginat: trecutul și prezentul sunt două entități perfect amestecate în această lucrare.“
Sinopsis:
De-a lungul secolelor, în artă s-au petrecut o mulţime de inovaţii tehnologice. Dar până azi, pentru a crea o sculptură în bronz, este nevoie de aceiaşi paşi urmaţi în secolul al VI-lea din era trecută pentru statuile din bronz Riace.
Sunt paşi care nu se învaţă în şcoală, ci sunt transmişi prin vechea tradiţie orală şi prin ucenicia alături de artizani. Documentarul ne arată şi ne face să simţim pulsul din Fonderia Artistica Battaglia: un loc în care trecutul şi prezentul împart aceleaşi gesturi şi unde fiecare gest este o sculptură în sine.
Povestea va urmări naşterea unei sculpturi reprezentând un câine a artistului italian Velasco Vitali. Povestea unui câine de la ceară la bronz smălţuit va arăta, cu ajutorul unor filmări de arhivă, o perspectivă istorică a procesului tehnologic dintr-o turnătorie de bronz, ieri şi azi.
Larry Shiner, profesor de filosofie la Universitatea de Istorie şi Arte Vizuale din Illinois, spunea că „Arta, în sensul pe care i-l dăm noi în mod normal, este o invenţie europeană de doar două secole. Implicând multe mâini şi multe minţi, arta a însemnat dintotdeauna o colaborare.”
Acestea sunt cele două idei care formează esenţa acestui film, ce urmăreşte realizarea unei sculpturi de Velasco Vitali în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Grecii antici nu făceau distincţia între artă şi meşteşug. „Techné” le cuprindea pe ambele. Acesta este punctul de plecare de la care s-a dezvoltat proiectul, iar regizorul aduce punctul de vedere al camerei de filmat, care observă şi dezvăluie procesul.
Artistul care sculptează, cel care lucrează în ceară, este tratat asemenea unui artizan care transformă ceara în bronz, construind şi distrugând alte sculpturi efemere: ei fac aceleaşi gesturi de secole, iar prin repetarea lor în faţa camerei, dezvăluie adevărate „salturi” în timp. A fost nevoie de cercetări istorice pe filme realizate pe 16 mm în Fonderia Artistica Battaglia şi care încă nu fuseseră catalogate sau arhivate.
Trailer MÂINI. GESTURI. ARTĂ.: https://www.youtube.com/watch?v=Fjm2Es6oQqQ