Vineri, 15 ianuarie 2016, începând cu ora 18.30, Conceptual Lab (Str. Dionisie Lupu, București) vă invită la o serată culturală și un pahar de vin românesc, pentru a celebra împreună Ziua Culturii Naționale. Evenimentul va fi moderat de scriitoarea Miruna Vlada, care, împreună cu Ioana Vasiloiu (doctor în filologie), îi va provoca pe participanți la un dialog interactiv, pe tema modului în care oamenii anului 2016 se raportează la opera lui Eminescu.
Unde este Eminescu?
A debutat ca poet la 16 ani și până la vârsta de 39 de ani a scris aproximativ 14 mii de file de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, dăruite, în manuscris, de Titu Maiorescu Academiei Române, în 1902.
De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naţionale?
Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.
Dar unde îl mai găsim pe Eminescu în zilele noastre? Mai este citită opera sa poetică, ajunsă în aproape toate colţurile lumii? Mai plac versurile sale cititorilor anului 2016?
Depre toate acestea dorim să discutăm cu cercetătoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Dr. Ioana Vasiloiu, într-o seară culturală interactivă.
Locuri limitate. Participarea se face numai pe baza de confirmare la adresa miruna.vlada@aiccromania.org
Dr. Ioana Vasiloiu este, din 2008, cercetător stiințific la Muzeul Național al Literaturii Române și profesor de limba română, ca limbă străină la Institutul Cultural Român. În 2008, a obținut un doctorat în filologie la Facultatea de Litere, Universitatea din București, cu cercetarea „Receptarea critică a lui Eminescu până la 1930”. Teza a fost publicată de editura MNLR în același an. A publicat numeroase articole în publicații cu profil filologic, a participat la conferințe naționale și internaționale. În perioada 2002-2008, a fost asistent asociat la Facultatea de Litere a Universității Bucuresti și asistent și lector asociat la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi al Ministerului Afacerilor Externe. A absolvit un masterat în Antropologie culturală (2003-2004), un altul în Literatură Modernă (2002-2003) și a urmat studiile de licență ale Facultății de Litere, Universitatea din Bucuresti, secția Română-Franceză (1998-2002). În perioada 2005-2006 a lucrat ca cercetător asociat al Institutului George Călinescu al Academiei Române.
Conceptual Lab este un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și găzduiește regulat evenimente cu tematici variate, în care invitații explorează, într-un cadru relaxat, universul cultural al lumii contemporane, în toată complexitatea și diversitatea sa.