Joi, 10 decembrie 2015, începând cu ora 18.00, în Sala Cinema a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Filmtett din Cluj îşi propune proiectarea unor filme realizate recent în Transilvania.
La începutul secolului XX la Cluj funcţiona o industrie cinematografică foarte puternică şi activă, sub conducerea lui Janovics Jenő, directorul Teatrului Maghiar din localitate; o bijuterie a acestei industrii este o peliculă regăsită recent la New York, transportată şi restaurată în Ungaria, şi anume filmul mut cu titlul A tolonc (Escortata), pe care l-am prezentat cu mare succes şi la Bucureşti, în noiembrie anul acesta, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar. Înainte de 1989 cinematografia românească era centralizată la Bucureşti, astfel cineaştii transilvăneni au fost pe undeva excluşi din această sferă. După 1989 atât cineaştii maghiari, cât şi cei români au început să „militeze” pentru regionalizarea acestei industrii, prin realizarea de producţii locale. Între timp la Cluj s-a înfiinţat Festivalul de Film Internaţional Transilvania (TIFF), o manifestare de foarte mare succes, care acordă o atenţie sporită prezentării şi promovării creaţiilor din regiune, şi mai nou festivalul chiar iniţiază realizarea acestor producţii. Dar putem vorbi şi despre Festivalul Internaţional de Scurtmetraje ALTER-NATIVE, organizat fără întrerupere din anul 1993 la Târgu Mureş, sau despre Festivalul de Film Documentar ASTRA de la Sibiu, organizat bienal. An de an Universitatea Creștină Partium din Oradea lansează tineri animatori de talent şi de asemenea, absolvenţii secţiei cinematografie, fotografie şi media din cadrul Universităţii Sapientia din Cluj culeg importante premii internaţionale cu filmele lor. Tot de Cluj se leagă unica revistă cinematografică Filmtett, şi festivalul Filmtettfeszt care sprijină producţiile transilvănene alături de prezentarea filmelor maghiare; în 2015 lansând o nouă secţiune dedicată acestor filme, cu titlul Filmgalopp. În cadrul taberelor de creaţie Filmtett Workshop cineaşti transilvăneni se pot bucura de sfaturi şi îndrumare profesionistă în realizarea de filme, şi li se oferă şi posibilitatea de a realiza filme în cadrul workshopului. Toate acestea dovedesc faptul că producţia cinematografică transilvăneană este pe calea cea bună şi poate concura cu producţiile realizate în capitală (fie vorba de Bucureşti ori de Budapesta).
La proiecţie îi avem ca invitaţi pe ZÁGONI Bálint şi BUZOGÁNY Klára, organizatorii taberei de creaţie Filmtett Workshop şi a Festivalului Filmtettfeszt.
Intrarea este liberă.