La Editura Humanitas, în colecţia “Ştiinţă”, va apărea volumul “De ce frumuseţea este adevărul. O istorie a simetriei” a matematicianului şi scriitorului Ian Stewart.
Totul a început, pe vremea babilonienilor, cu o problemă care azi pare banală pentru orice elev de şcoală: rezolvarea ecuaţiei de gradul doi. Cum însă dezvoltarea matematicii urmează căi nebănuite, încercarea de a rezolva prin radicali ecuaţia de gradul cinci a condus în secolul XIX la apariţia unei întregi noi ramuri care descrie simetria – teoria grupurilor. S-a dovedit apoi că abstracţiunile matematicienilor nu numai că sunt utile fizicienilor, dar că ele stau la baza înţelegerii naturii. Cu alte cuvinte, că structura cea mai profundă a universului nostru e simetrică.
Celebrul matematician englez Ian Stewart (autor al cărţii “Numerele naturii”, apărută la Humanitas) spune povestea descoperirii simetriei şi a legăturii adânci între matematică şi fizică. Personajele lui nu sunt savanţi imateriali, ci oameni în carne şi oase care suferă drame, se luptă în duel sau cad în patima beţiei ori a jocurilor de noroc. În “De ce frumuseţea este adevărul” ideile cele mai abstracte se întâlnesc cu viaţa cea mai tumultoasă, iar rezultatul e un pasionant roman al matematicii.
Matematician şi scriitor, IAN STEWART (n. 1945) şi-a făcut studiile la Cambridge ăi Warwick, iar în prezent este profesor de matematici la Warwick University, director al Mathematics Awareness Centre din Warwick şi profesor asociat la Royal Society. A publicat peste 140 lucrări de cercetare matematică (în ultima vreme l-au preocupat efectele simetriei în dinamica şi aplicaţiile acestora în biologia matematică, dinamica fluidelor, reacţiile chimice etc.), cărţi de popularizare ştiinţifică şi un roman science-fiction. Scrie frecvent articole pentru reviste şi ziare din Marea Britanie, SUA şi Europa, între care New Scientist şi Scientific American.
Dintre cărţile sale: Evolving the Alien (în colaborare cu Jack Cohen), The Science of Discworld II: The Globe (în colaborare cu Terry Pratchett şi Jack Cohen), Flatterland – Like Flatland Only More So, What Shape is a Snowflake?, The Annotated Flatland, The Symmetry Perspective (în colaborare cu Martin Golubitsky), Algebraic Number Theory and Fermat’s Last Theorem (în colaborare cu David Tall), What Does a Martian Look Like?