spot_img

6 seri, 12 recitaluri, 15 artiști, la ”Hibernalul de Chitară”

Joi, 3 decembrie 2015, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român începe cea de-a cincea ediție a ”Hibernalului de Chitară”. 6 seri, 12 recitaluri și 15 minunați artiști, într-un periplu muzical fascinant prin epoci și stiluri variate, de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional, străbătute, toate, de același sunet magic al chitarei – aceasta este oferta cu care festivalul își ispitește publicul. Ediția din acest an abundă în surprize. Sunt programate două recitaluri extraordinare oferite de doi mari maeștri internaționali, un trio inedit, prezent pentru prima dată pe scenă în această formulă, și un program de muzică barocă în primă audiție. Așadar, între 3 și 12 decembrie 2015, sunteți așteptați să vă petreceți serile de iarnă, în Studioul Horia Bernea din strada Monetăriei, cu atât mai mult cu cât concertele sunt toate gratuite, iar sonoritatea colorată și caldă a chitarei dă glas unei omenii de care știm că vă este dor.

Hibernalul de Chitară se deschide joi, 3 decembrie 2015, de la ora 20.00, cu o seară de excepție. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr muzician cu o clară vocaţie solistică, a cărui expresivitate a fost adesea remarcată. Seara continuă cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Încântărilor, care urcă pe scenă de la ora 21.00 pentru un recital al trăirilor pure, în care ornamentele baroce alternează eclectic cu pasiunea tulburătoare a muzicilor tradiționale, reinterpretate într-un stil personal, spre desfăţul auzului.

Vineri, 4 decembrie 2015, în prima parte a serii, pe scenă urcă Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generaţii de chitarişti. Apoi, de la ora 21.00, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru şi George Popescu, cu un program ce pune în contrast acordurile lui Bach cu sononorităţile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitară se încheie sâmbătă, 5 decembrie 2015, cu două premiere. În prima parte a serii, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internaţională, aflat pentru prima dată în România, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continuă cu un trio inedit, alcătuit din chitariştii Maxim Belciug şi Radu Vâlcu împreună cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul îi va asculta pentru întâia oară în această formulă, într-un program seducător de muzică veche abordată cu prospețimea primei întâlniri.

Hibernalul de Chitară se reia joi, 10 decembrie 2015, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu într-un recital solistic cu lucrări din creaţia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos şi Roland Dyens. În a doua parte a serii, pe scenă urcă cvartetul format din Maria Chifu, Radu Vâlcu, Amir Heidarkhodaee şi Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de  tradiție și avangardă.

Vineri, 11 decembrie 2015, penultima seară a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, un chitarist la care tehnica şi nuanţele se împletesc ludic într-o expresie personală. De la ora 21.00, protagoniştii sunt Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, care îşi vor struni chitarele într-un recital în duo de o rară plasticitate, străbătut de bucuria contagioasă a muzicii în stare curată.

Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie 2015, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlneşte cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciţi chitarişti spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de „Tonuri umane” de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiţie cu acest prilej.

Concertele încep la ora 20.00 şi se desfăşoară în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Asociaţia Culturală Kitarodia și este finanţat de Ministerul Culturii.

Ediția din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Național al Țăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărțit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală și un demers etnomuzeografic pe care “îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare”.

Detalii: www.muzeultaranuluiroman.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508