Duminică, 22 noiembrie 2015, ora 14.00, ”Cazul Meursault, contraanchetă” de Kamel Daoud va fi lansat la standul Editurii IBU (314, nivel 7.70) din cadrul Târgului de carte Gaudeamus. Invitați: Adina Dinițoiu, critic literar, Cyrielle Diaz, responsabil Centrul Cărții din cadrul Institutuui Francez București și Ioana Rosenberg, directorul Editurii IBU.
Kamel Daoud este un scriitor și jurnalist politic algerian. Un imam salafist (curent religios islamic extremist) a lansat o fatwa (condamnare la moarte) pe numele scriitorului. Kamel Daoud a depus plângere penală.
Kamel Daoud a fost invitat în România în primăvara acestui an, ocazie cu care s-a întâlnit cu cititorii români și cu studenții din cadrul Departamentului de Limba și Literatura franceză al Universității București.
Cazul Meursault, contraanchetă a fost recompensat cu Premiul Goncourt pentru primul roman, Premiul François Mauriac și în 2014 s-a aflat în fruntea listei Goncourt – alegerea studenților români.
O să îţi fac un rezumat al întâmplării înainte să încep să‑ţi povestesc: un bărbat care ştie să scrie ucide un arab care, la momentul respectiv, nu avea nici măcar nume –
ca şi cum l‑ar fi agăţat în cui înainte să intre în decor –, apoi începe să explice lumii că totul a fost din vina unui Dumnezeu care nu există, din cauza a ceea ce tocmai i s‑a dezvăluit sub soarele arzător şi pentru că sarea mării l‑a forţat să închidă ochii. […] Fratele meu nu a avut dreptul să spună nimic în povestea asta. Şi uite cum tu, ca şi înaintaşii tăi, ați luat‑o pe un drum greşit.
Absurdul suntem noi, fratele meu şi cu mine, îl ducem în spate sau îl îngropăm în adâncurile acestor pământuri, nu aparţine altcuiva.
„Numele lui Camus nu este pomenit niciodată în Cazul Meursault, contraanchetă, superb roman scris de Kamel Daoud, care este o replică și o prelungire a Străinului. Cartea este atribuită însuși asasinului, Meursault, care ar fi scris-o după eliberarea din închisoare. De parcă ar fi vorba de o poveste adevărată, de parcă ficțiunea ar fi contaminat realitatea în așa măsură încât ar fi reușit să o substituie. Ce tribut mai frumos poate fi adus literaturii?”- Macha Séry, Le Monde
Roman publicat cu sprijinul Institutului Francez București și Ministerului Afacerilor Externe din Franța.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural.