Unul dintre principiile centrale ale candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este mutarea accentului, în ceea ce privește cultura, din centru spre periferie. Mai mult de două treimi din populația Bucureștiului trăiește în afara zonei centrale. Cartierele Bucureștiului, precum Colentina, Pantelimon, Titan, Berceni, Drumul Taberei sau Obor sunt suprafețe imense, marcate de monotonie urbană și demografică, cu o ofertă culturală extrem de redusă. București 2021 și o parte din proiectele pe care le contințe își propune să aducă cultura mai aproape de bucureșteni și de cartierele în care trăiesc. Tema Periferii. Înăuntrul și în afara lor este una dintre direcțiile în care conceptul Orașul In-vizibil va fi dezvoltat, prin programe specifice.
Periferia e unul dintre subiectele abordate în seria de prezentări publice realizate de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București sub titlul București 2021 | Orașul invizbil, ce vor avea loc în perioada 23 noiembrie – 2 decembrie 2015. Prezentările publice ale candidaturii orașului vor fi ținute în școli și centre culturale din cartiere, pentru a da ocazia cât mai multor locuitori ai orașului să afle detalii despre conceptul și proiectele cu care București s-a înscris în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, precum și despre felul în care se pot implica activ în transformarea orașului, prin cultură.
Astfel, Luni, 23 noiembrie 2015, ora 18.00 Antigona Silvia Rogozea și Codruța Curceanu, membri în Curatorium București 2021 vor discuta la Școala Gimnazială Ferdinand I, str. Bulevardul Garii Obor nr. 16 din sectorul 2, despre tema culturii la periferie. Discuția va fi moderată de Cosmin Manolescu.
„Cum definim o capitală culturală în epoca globalizarii și a digitalizarii? Este Bucureștiul în masură să ofere un raspuns la această intrebare? Poate fi glasul nostru ca cetățeni, artiști, oameni care iubesc cultura, auzit nu doar în afara orașului ci și înăuntrul sau? Candidatura orașului la titlul de Capitala Culturala pentru anul 2021 ne oferă un bun prilej pentru a raspunde împreună, sincer, acestor întrebări.” spune istoricul de artă și managerul de proiecte Codruța Cruceanu.
Miercuri, 25 noiembrie 2015, prezentarea se mută la Casa Artelor, Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, din sectorul 3. Curatorii Anca Ioniță și Nicoleta Bițu vor prezenta viziunea artistică și programele București 2021. Sâmbătă, 28 noiembrie, la Librăria Cărturești Verona, din sectorul 1, curatorii Svetlana Cârstean și Cătălin Crețu vor relua discuția despre programele București 2021, moderați de Antigona Silvia Rogozea. Periplul prin sectoarele Bucureștiului se încheie miercuri, 2 decembrie, la Centrul de Teatru Eduațional Replika, din sectorul 4, unde va fi abordată, din nou, tema culturii la periferie și a proiectelor cultural-educaționale pe care le propune București 2021.
“Bucureștiul are de oferit de la cultură under ground și cu manifest politic până la cultura elitistă, dar exprimate în lumi paralele, neconectate. Diversitatea istoriilor personale și a relațiilor dintre oamenii Bucureștiului, invizibile pentru chiar alți bucureșteni, face ca acest proiect să ne aducă impreună și să spargem bariere de orice tip” afirmă Nicoleta Bițu.
În egală măsură, poeta Svetalana Cârstean spune că “orice proiect despre București trebuie să vorbească despre oameni, despre felul în care ei se întîlnesc sau nu, despre felul în care sînt reprezentați sau nu, despre felul în care se regăsesc sau nu în propriul oraș, despre felul în care conștientizează sau nu apartenența la București. Degeaba vorbim despre clădiri și epoci la care privim nostalgici, dacă nu vorbim despre oameni.”
Prin aceste prezentări publice, bucureștenii – publicul larg, artiștii și sectorul cultural, pot afla mai multe informații despre candidatura orașului și în egala măsura pot pune întrebări și intra în contact direct cu echipa Curatoriumului București 2021, cei care au conceput, pe parcursul acestui an, programele înscrise în dosarul de candidatură.
Prezentările publice București 2021 sunt organizate de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București în parteneriat cu Școala Gimnazială Ferdinad I, Centrul Cultural “Casa Artelor”, Librăria Cărturești Verona și Centrul de Teatru Educațional Replika. Programul complet al celor șapte întâlniri cu publicul poate fi consultat pe site-ul www.bucuresti2021.ro și pagina de Facebook/București 2021.