Sâmbătă, 31 octombrie 2015, de la ora 13.00, în incinta Castelului Banloc (jud.Timiș) va avea loc un concert susținut de maestrul Nicolae Voiculeț (nai) și Ansamblul Flauto Dolce (Zoltán Majó, Mária Szabó, Noémi Miklós și Mihaela Maxim). Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Mitropolia Banatului, își propune să promoveze monumentul istoric din Banloc și să contribuie la recuperarea și introducerea edificiului în circuitul cultural.
Situat la 50 de kilometri de Timișoara, Castelul Banloc a fost ridicat la sfârșitul secolului în 1793, când contele Lázár Karátsonyi l-a clădit pe temelii vechi. Studii de istorie sugerează că Banlocul ar fi fost, în intervalul 1552-1716, sediul pașei de la Timișoara. Până în primii ani ai secolului al XX-lea, castelul și parcul aferent au fost decorate și întreținute constant. O perioadă de glorie a Castelului se înregistrează în jurul anului 1935, an în care Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României, cumpără clădirea și ce a mai rămas din parc. După 1945, clădirea și terenul rămân neprotejate și cad pradă vandalilor: statuile sunt distruse iar biblioteca și arhiva Castelului sunt incendiate. Ulterior, Castelul a intrat în proprietatea mai multor instituții. În 2009, castelul este cedat de Primăria Banloc Mitropoliei Banatului.
Ansamblul Flauto Dolce, format la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltán Majó, este alcătuit din trei sau patru instrumentişti şi o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Repertoriul este format din muzică veche, tradiţională, din Europa Apuseană. Ansamblul se dedică, în aceeaşi măsură, redescoperirii muzicii vechi, tradiţionale, din spaţiul românesc, precum şi interpretării unor compoziţii contemporane. Formaţia a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România, precum şi în Austria, Elveţia, Germania, Italia, Spania, Israel, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. A fost partenerul unui proiect comun derulat de Italia, Slovenia şi România, de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, și a participat, de asemenea, la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future“.
Nicolae Voiculeț, interpret, compozitor și dirijor, a urmat Liceul de Muzică „George Enescu“ și Academia Naţională de Muzică, unde l-a avut ca maestru pe Gheorghe Zamfir. Abordează genuri muzicale variate, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră la jazz, muzică contemporană și pop. A concertat pe scene de prestigiu din întreaga lume, fiind ovaționat în Franța, Spania, Republica Cehă, Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, SUA, Japonia, Thailanda și Italia. Nicolae Voiculeţ a înfiinţat, în 1993, la Chicago, prima şcoală de nai din Statele Unite. A susţinut mai multe concerte caritabile, printre care unele pentru victimele uraganului Katrina și pentru supravieţuitorii cutremurului din Japonia. A fost decorat cu distincţia Meritul Cultural al României în Grad de Cavaler.
Accesul publicului este liber.