Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 17.00, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, va avea loc vernisajul expoziției ”Spațiu spiritual”. Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 octombrie – 10 noiembrie 2015.
”Spațiu spiritual este sintagma cu care cei unsprezece artiști invitați de doamna Paula Ribariu își intitulează expoziția care are ca numitor comun apetența pentru lirismul metafizic, pentru structurile abstracte, pentru compozițiile organice și instalațiile modulare. Aflată la cea de-a XI-a ediție, expoziția radiografiază totodată și prezența spiritualului în spațiul cultural, social și religios.
Preocupată de spiritualul în artă, Paula Ribariu extrapolează cercetarea subiectului identificându-l în lucrările colegilor mai tineri, sau ale colegilor de generație, invitând în expozițiile sale atât artiști vizuali, cât și scriitori, filozofi sau arhitecți.
Dacă spațiul spiritual al unora este peisajul epurat și puternic meditativ (Daniela Chirion, Brîndușa Bontea, Mircea Barzuca), al altora este creat de siluetele-obiect, încărcate cu sevă generatoare de energie (Paula Ribariu). Deposedate de personaje, peisajele Danielei Chirion și ale Brîndușei Bontea sunt contemplări/așteptări/tăgăduiri/treceri spre zona metafizicului. Tot în aria peisajului, manipularea pe calculator și experimentul sunt bine gestionate de Mircea Barzuca.
La polul opus universului energetic creat de personajele Paulei Ribariu se află personajele Irinei Florescu, lipsite de energia vitală, supuse confruntărilor interioare dintre instinctual și rațional. Elemente mistice creează ansambluri simbolice, sacerdotale, într-un exces de kenophobie (Ștefan Pelmuș). În expoziție, gestualismul abstract este resuscitat prin lucrările scriitorului Constantin Abăluță, imagini contrastante cu pânzele invitatei de onoare, nonagenara doamnă Alma Redlinger, ce se revendică unei picturi de școală academică, dar de o incontestabilă modernitate.
Câțiva artiști (Magdalena și Bogdan Pelmuș, Lucian Țăran) ironizează și chestionează cutume religioase și sociale neasumate, sau tot ceea ce aparține superficialului, inautenticului transformat în marfă, kitsch etc. Gramatica formală a obiectului de consum este chestionată de Radu Comșa, cu inserții culturale din istoria artelor ce amintesc de neoplasticism (De Stijl).
Cei doisprezece artiști reuniți pe simezele Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia aduc în atenția spectatorului alăturări îndrăznețe și efervescențe creatoare ale unor generații diferite. Expoziția este o prelungire a publicațiilor Ziarului Neconvențional (editat de Paula Ribariu) sub tutelara franchețe a unui ziar independent.”- Raluca Băloiu, curator