Miercuri, 14 octombrie 2015, ora 19.00, la sediul Institutului din str. Gina Patrichi nr. 8, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Ambasada Ungariei la Bucureşti, organizează un Concert comemorativ Weiner László.
Începând cu martie 2015 Ungaria deţine preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) .
Weiner László (1916-1944) a început să studieze muzica în oraşul său natal, Szombathely, iar din 1934 este studentul lui Kodály Zoltán la Academia de muzică Liszt Ferenc, la clasa de compoziţie. În timpul studenţiei s-a remarcat deja prin compoziţiile sale, fiind considerat marea speranţă a componisticii maghiare. A excelat şi ca dirijor, respectiv ca pianist. Tânărul muzician a dirijat două oratorii ale lui Händel în concert, fiind remarcat şi de către presa de specialitate. Din cauza legilor antievreieşti, activitatea sa s-a restrâns asupra evenimentelor culturale organizate de către OMIKE (Asociaţia Culturală Izraelită din Ungaria). Sonata compusă pentru violă şi pian a fost premiată de către Ministerul Cultelor şi Educaţiei Publice al Regatului Maghiar. Cu toate acestea nici intervenţia personală a lui Kodály nu l-a salvat de frontul de est şi tabăra de muncă forţată. A murit la numai 28 de ani, la data de 25 iulie 1944, în tabăra de muncă din Lukov.
În programul concertului comemorativ figurează Duo pentru vioară şi violă, Sonata pentru violă şi pian şi Trio de coarde, opusuri interpretate de prestigioşi muzicieni din România: Csendes László la vioară şi violă, respectiv Dolores Chelariu la pian, profesori ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Raluca Stratulat la vioară şi violă, una dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică contemporană, şi Andreea Ţimiraş la violoncel, doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi asistent cercetător al Centrului de Muzică Veche al aceleiaşi instituţii.
Acest eveniment este o ocazie de ne aduce aminte, legat de Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului din România – 9 octombrie – de victimele Holocaustului, de toţi cei care au suferit în ghetouri sau în tabere de muncă, ori au fost exterminaţi în lagăre.
Concertul comemorativ se realizează în cadrul programelor legate de preşedinţia Ungariei la IHRA.