Sâmbătă, 3 octombrie 2015, între orele 18.00 şi 01.00, Institutul Cultural Român de la Viena participă la evenimentul anual “Noaptea lungă a muzeelor”. La sediul institutului vor putea fi vizionate cele două expoziţii prezentate în cadrul Vienna Design Week, „Plug to Nature” şi „DeltaCraft” şi alte două manifestări: proiecţia filmului documentar „INSIGHT. An eye on Bucharest’s art galleries” şi proiectul expoziţional dedicat copiilor, „Es war einmal… Rotkäppchen” („A fost odată… Scufiţa Roşie”).
INSIGHT. An eye on Bucharest’s art galleries, documentar realizat de Miluță Flueraș, Edina Berbescu și Simona Carapeț dezvoltă relația dintre artă și societate, oferind o imagine de ansamblu asupra galeriilor de artă reprezentative pentru spațiul cultural bucureștean. Filmul prezintă povestea a 19 galerii și urmărește parcursul acestora în anul 2015. Printre galeriile prezentate se numără şi 418 Gallery, Anca Poterașu Gallery, Eastwards Prospectus şi Ivan Gallery, prezente în luna septembrie 2015 la târgul de artă contemporană viennacontemporary cu sprijinul ICR.
Noaptea lungă a muzeelor, aflată în acest an la a 16-a ediţie, este organizată la nivel naţional de ORF (Televiziunea Naţională din Austria) şi cuprinde expoziţii şi evenimente conexe în muzee, galerii şi în alte instituţii de cultură din Austria deschise publicului în intervalul orar 18.00-01.00. Ediţia din acest an reuneşte 731 de instituţii din Austria, dintre care 127 cu sediul în Viena. Pentru o listă completă a muzeelor participante şi a evenimentelor organizate la nivel local şi national, vă rugăm să accesaţi acest link.
A fost odată… Scufiţa Roşie este o iniţiativă dedicată copiilor care îşi însoţesc părinţii la Noaptea lungă a muzeelor. Expoziția de carte cuprinde volume în 30 de limbi europene, printre care şi volumul în limba română ilustrat de Sebastian Baculea. Expoziţia este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Austria.
Plug to Nature este concepută sub forma unei instalații de obiecte și surse inspiraționale marca PATZAIKIN, cuprinzând piese vestimentare din noua colecție PATZAIKIN şi obiecte ceramice – ediţie limitată, toate semnate de designerul Oláh Gyárfás. Expoziţia prezintă filmul Super 8 şi fotografii realizate în Delta Dunării de Nicu Ilfoveanu. Punctul central al expoziţiei este reprezentat de o canotcă, un produs cu un design unicat, a cărui denumire provine de la lotcă (de la care preia materialul) și de la canoe (de la care preia liniile dinamice).
DeltaCraft este un proiect de cercetare care reuneşte zece meșteșugari din zona Delta Dunării – Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), trei designeri (Ana Botezatu, Emse Pop, Ciprian Manda) și doi curatori (Marlene Stanciu, Mihai Sibianu) pentru a aduce meșteșugurile deltaice în designul de obiect contemporan. Expoziţia cuprinde o colecție de obiecte conceptuale și utilitare de design interior, inspirate din viața locală a Deltei Dunării și Dobrogea de Sud, realizate cu tehnici tradiționale. Proiectul este realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ de la Tulcea.
Evenimentul de la sediul ICR Viena este organizat în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).