”Ascuns la vedere”, de Nuruddin Farah, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Irina Bojin, şi în ediţie digitală. Romanul ”Ascuns la vedere” o are în centru pe Bella, o fotografă renumită, de origine somaleză, care trăieşte la Roma. Nenorocirea face ca fratele ei vitreg, Aar, funcţionar la ONU, să fie omorît de extremiştii din Mogadishu într-un atentat cu bombă, lăsînd în urmă doi copii adolescenţi.
Cum Bella este cea mai apropiată rudă, ea devine tutorele lor legal şi se stabileşte împreună cu copiii la Nairobi, renunţînd la călătoriile prin lumea întreagă şi la stilul de viaţă occidental.
Ca şi cum noile responsabilităţi şi schimbări din viaţa ei n-ar fi suficiente, Bella descoperă că trebuie să lupte pentru a păstra copiii, cînd mama lor naturală – care îşi părăsise familia cu mulţi ani în urmă – revine cerîndu-şi drepturile.
Se creează astfel o legătură neobişnuit de puternică între mătuşă şi cei doi orfani, iar Bella îşi abandonează de bunăvoie libertatea, asumîndu-şi originile africane.
Pe fundalul acestei drame de familie, se conturează o discuţie cu bătaie mai lungă despre tradiţii şi constrîngeri, deopotrivă fascinante şi îngrijorătoare.
„O poveste plină de sensibilitate despre viaţa în umbra durerii” (Washington Post)
„Ascuns la vedere debutează cu un atac terorist, dar nu violenţa este miza romanului, ci cercetarea atentă a durerii şi a iubirii pe care membrii familiei şi-o poartă unul altuia. Farah crede cu tărie că vederea unui loc familiar sau a unui chip cunoscut poate da naştere unor amintiri dureroase, iar mîngîierea poate veni din cele mai neaşteptate locuri.” (The New York Times Book Review)
„O explorare plină de sensuri a crizelor sociale şi politice contemporane, dar şi o poveste plină de sensibilitate despre viaţa în umbra durerii, despre cum să înveţi să ierţi şi să încerci să răspunzi la întrebarea: «Ce înseamnă să fii somalez în zilele noastre?».” (Washington Post)
„Personajele lui Nuruddin Farah capătă greutate prin micile istorii de viaţă şi prin anecdotă. El scrie cu gîndul la trecut… mai ales despre imaginea somalezilor în propriii ochi sau ai altora.” (USA Today)
„Cel mai important romancier african al momentului.” (The New York Review of Books)
Carte recomandată de Bookblog.ro
Nuruddin Farah (n. 1945, în Somalia) este romancier, dramaturg şi autor a numeroase eseuri polemice. Între 1969 şi 1972 lucrează la primele transliterări ale dialectelor somaleze în alfabetul latin. Primul său roman, From a Crooked Rib (1970), îi aduce Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură. Publică apoi trilogia Variations on the Theme of an African Dictatorship, inspirată de acţiunile unui grup clandestin care luptă împotriva dictaturii militare a lui Siad Barre – Sweet and Sour Milk (1979), Sardines (1981) şi Close Sesame (1983). În prezent este profesor invitat la Bard College.
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
În pregătire:
Natsuo Kirino, Insula Tokyo
Milena Busquets, Pînă și asta va trece
Brooke Davis, Obiecte pierdute
Jean Mattern, Septembrie