spot_img

”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului”, programul săptămânii 28 septembrie – 4 octombrie 2015

În perioada 15 iulie – 31 octombrie 2015, se desfășoară a treia parte a proiectului ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului”, intitulată ”Imaginarea Orașului”.  Implică-te direct la transformarea orașului! Alătură-te #bucuresti2021 și hai să conturăm, pas cu pas, Bucureștiul pe care ni-l dorim! AgențiadeCarte.ro îți prezintă programul săptămânii 28 septembrie – 4 octombrie 2015.

Susține București2021 cu o fotografie!

Ne bucurăm când întâlnim susținători atât la Caravana București2021 cât și la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni! Dacă vrei și tu un instantaneu cu rama București2021, te așteptăm oricând să ne vizitezi!

Te rugăm să share-uiești apoi fotografiile mai departe în social media, cu hashtag-ul #bucuresti2021.

În septembrie #bucuresti2021 a pregătit o serie nouă de proiecte și evenimente care să îți bucure sufletul. Iată câteva dintre ele, pe care recomandăm să le notezi în agendă:

La ARCUB Gabroveni

Intersecțiile de miercuri – 30 septembrie
Expoziția Elevation, o nouă perspectivă asupra scenei artistice bucureștene — 1-31 octombrie

Creative Est Festival — 13-16 octombrie

Miercuri, 30 septembrie | ora 19:00 | Intersecțiile de miercuri | ARCUB Gabroveni

Un oraş pe drumuri (3). Bio-Bucureştiul: oraşul din aproape în aproape şi de jos în sus

Invitat: Bogdan Ghiu

FB event: www.facebook.com/events/962066610502177/

Cea de a treia conferință susținută de Bogdan Ghiu în cadrul Intersecțiilor de miercuri propune spre reflecţie şi dezbatere câteva noţiuni practice precum: arhitectura performativă, bio-oraşul şi urbanitatea organică, noua teritorialitate şi oraşul neoliberal, încercând să arate că Bucureştiul (întru totul reprezentativ, prin asta, pentru întreaga Românie) nu are de luptat cu „externalităţile negative” ale unei modernităţi excesive, dar trebuie să se lămurească urgent, în mod public, în privinţa înseşi noţiunii de modernitate şi de modernizare: ce fel de modernizare pentru Bucureşti, de secol al XIX-lea, al XX-lea sau al XXI-lea?

Primele două conferințe au avut ca teme „Inconştientul locului şi memoria încorporată: Bucureştiul introspectiv” și „Scrierea şi citirea oraşului: pentru o ritmanaliză a oraşului Bucureşti”.

Conferința „Bio-Bucureştiul: oraşul din aproape în aproape şi de jos în sus” încheie astfel Intersecțiile de miercuri.

Joi – sâmbătă, 1-31 octombrie | orele 10:00 – 22:00 | Expoziția ÉLÉVATION. O nouă privire asupra scenei artistice din București.

Un proiect de Pascal Gravot Haeberli și Franz Galo | Sala Coloanelor, Lipscani, Gabroveni | ARCUB Gabroveni

Vernisaj:  joi, 1 octombrie, ora 18:00

FB event: www.facebook.com/events/1177516605598097/

„Valoarea unei sedinţe foto, prin care se urmăreşte descoperirea atelierului unui artist din Bucureşti, se construieşte nu numai pe opera artistului, ci și pe relația dintre creator și locul în care el creează. În atelierul fiecărui artist fotografii Pascal Gravot Haeberli (francez-elveţian) şi Franz Galo (francez), iniţiatorii proiectului, caută să descopere, printr-o analiză vizuală proprie, legături cât mai clare şi cât mai directe între noi, privitorii, şi „obiectul” privit.

Pentru Pascal Gravot Haeberli şi Franz Galo, „arta bucureşteană” nu are existenţă proprie; există doar douăzeci şi doi de artişti aleşi aleatoriu, pe care, întâmplător, destinul i-a surprins împreună, pe un segment de timp, în oraşul bătut pas cu pas. Tocmai de aceea trebuie să apreciem gestul celor doi, diferit de alte proiecte care au aceeaşi temă, căci autorii îşi propun, încă de la bun început, nu să dea verdicte asupra talentului şi importanţei artiștilor reuniți în catalog, ci să îi dea privitorului o viziune asupra modului în care acești artişti au putut să evolueze în cadrul unui oraş comun – Bucureştiul.

Trebuie să ne identificăm, trebuie să închidem ochii şi să levităm şi noi, aici unde totul e diferit: în fiecare fotografie, în fiecare artist, în fiecare ridicare, în fiecare joc al mâinilor, iar prin imersia în interior, colaborarea dintre staticul atelierului şi dansul eului, toate ne duc spre Ei, spre toţi cei douăzeci şi doi. Aici, în noi, viaţa lor interioară triumfă, în sfârşit, în poza noastră.” (Adrian Buga, București, 22 mai 2015)

Vino alături de noi!

Te interesează viața și cultura Bucureștiului? Cauți noi provocări sau o cale de a face ce-ți place? Îți dorești să contribui la regenerarea Bucureștiului și a sectorului său artistic și cultural?

Dacă ai niște timp liber, ne-ar plăcea să te avem aproape! Ca voluntar, ne vei ajuta să organizăm ateliere și evenimente, să dezvoltăm campanii de comunicare online și offline, să creăm materiale foto și video, texte și materiale de sinteză și multe, multe altele. Completează formularul de înscriere pe www.bucuresti2021.ro sau vino să facem cunoștintă  la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni, Lipscani 84-90.

În plus, ARCUB Gabroveni este gazda unor transmisiuni săptămânale, ce se aud live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

Lista evenimentelor și activităților este updatată în timp real pe site și în social media, iar la Info Kiosk-ul de la ARCUB Gabroveni echipa noastră îți va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului și prezentului orașului. Împreună desenăm Bucureștiul!

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508