Când ai citit ultima dată literatură pentru cei mici? Nu, nu am dat în mințile copiilor și știu că fiecare lucru are un timp al său. Dar, vrând sau nu, din unele puncte de vedere îți repeți copilăria după ce devii părinte. Și aici intervine abilitatea de a fi sau nu un părinte cool. Ce îi recomanzi copilului tău să citească? Îl lași să lectureze orice, îi umpli vacanțele cu cărțile copilăriei tale, îi cumperi tot ce e mai colorat și mai la modă prin librării fără să ai habar despre ce e vorba? Cum procedezi? La atâtea întrebări parcă cel mai comod ar fi să nu mai citească deloc. Ferice de cei care îi fac copilului educația cu televizorul. Îi dau telecomanda și au rezolvat problema. Sau nu? Buddha spunea că devenim ceea ce gândim. Dar dacă devenim ceea ce citim? Tu ce ai devenit? Dar copilul tău?
Bombardați din toate părțile cu informație din ce în ce mai puțin filtrată, copiii pot ajunge să își ia drept exemplu oameni care ar trebui să mai treacă măcar pe la școală, dacă nu cumva și pe la cabinetul unui psiholog. Scriam acum câteva săptămâni despre legitimarea ca scriitor a unui om care publică o carte. Despre cine are grijă de cititorul contemporan și ce fel de volume ajung la el. Dar copiii și adolescenții sunt mult mai vulnerabili și mai impresionabili ca adulții. Iar părinții, împreună cu profesorii, sunt cei care ar trebui să aibă grijă de forma pe care o imprimă micilor oameni, prin lectură. Sunt de acord, există cărți pe care le-am citit și noi și pe care multe generații de școlari și preșcolari ar trebui să le aibă pe lista de lectură. Dar, oameni buni și iubitori de literatură, timpul nu stă în loc. Și nici scriitorii. Rotițele din capetele lor se învârt neîncetat și mâinile lor scriu. Și scriu. Și scriu. Totuși, așa cum nu îi poți pune în brațe micuțului toate cărțile care te-au făcut să visezi când erai la vârsta lui, nu-i poți da bilet de voie nici la toate noile apariții în materie de literatură pentru copii, care mai de care mai atrăgătoare vizual. Unele dintre ele sunt doar ambalaj și nu are rost să treci de copertă. Pentru că o carte de povești trebuie să aibă mesaj, să dezvolte imaginarul, să dea aripi și să dezvăluie lumea fără să distrugă inocența și curățenia cititorului. Dar, pentru ca literatura de calitate să ajungă la cei mici, adulții din jurul lor trebuie să aibă capacitatea de a discerne ce e bun și ce e rău.
Încă nu ai înțeles ce trebuie să faci? Retrăiește-ți copilăria! Citește! Sunt sigură că Tom Sawyer ar putea fi prieten bun cu Harry Potter și cu Charlie (cel cu Fabrica de ciocolată), iar Alice din Țara Minunilor, Heidi sau Degețica ar găsi, în literatura contemporană pentru copii, personaje cu care să lege prietenii de durată.
Dorina CIOPLEA
Mereu citesc copiilor mei. Vreau ca si copii mei sa creasca cu aceste povesti.
povestile de astazi sunt mult mai lipsite de misterul celor cu care am crescut noi
prichindeii mei mi-au spus ca le plac mai mult cartile cu Winnetou decat Harry Potter (da, si eu am fost uimita)