Joi, 23 iulie 2015, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu a avut loc vernisajul expoziției ”Alter Ego Textil”, semnată de artista gorjeancă Lucica Popescu. Expoziția cuprinde lucrări de colaj textil și pictură. La eveniment au participat mai mulți oameni de cultură gorjeni, printre care Ion Popescu Brădiceni, Ion Mocioi, Gheorghe Plăveți, Daria Haidău, Cristina Poscariu, Florin Hutium, Mariana Frătița. Despre artistă și lucrările sale au vorbit Gheorghe Plăveți, Ion Popescu Brădiceni și Ion Mocioi.
„Este a doua expoziție personală a artistei, prima având loc la Timișoara, acolo unde a și absolvit. De când a terminat facultatea a intrat în zona didactică. Este dascăl la Motru, la Colegiul ”George Coșbuc”.
În această expoziție, tânăra artistă prezintă mai multe tehnici. Este o expoziție unitară, cu multe compoziții în zona abstractă. Se vede din lucrări o tendință spre abstractivizarea formelor. Zonele negre din compozițiile sale duc spre zona unui expresionism abstract. Avem o varietate mare de modalități de exprimare artistică.
Doamna Lucica Popescu este și una dintre profesoarele foarte bune, de nădejde. Lucrează foarte bine cu copiii, dintre ei mulți îmbrățișează ulterior zona artelor, urmând cursuri ale liceelor de specialitate din Oltenia.
Sper să văd la Lucica Popescu și lucrări în zona țesutului, spre zona tradițională a textilelor”, a spus profesorul și pictorul Gheorghe Plăveți.
Scriitorul și profesorul Ion Popescu Brădiceni, prezent de asemenea la vernisaj, a spus, la rândul său, câteva cuvinte despre artistă: ”Mie mi se pare că autoarea încă alege între a fi optimistă și existențialistă.
În această fază, pe Lucica Popescu o reprezintă acele bijuterii, acele microlucrări în care se vede sufletul ei pur. Lucica încă se caută în aceste petice, în care se vede universul încă încifrat.
Recomandarea lui Plăveți este întemeiată: trebuie să meargă fie spre textilism, fie spre decorativ.”
Lucrările de colaj textil, dar și paleta cromatică a picturilor Lucicăi Popescu l-au impresionat și pe omul de cultură Ion Mocioi. ”Este o expoziție de excepție. Sunt lucrări ce au presupus multă muncă.
Aici este, din punctul meu de vedere, o căutare învrăjbită a lucrărilor și o încercare de autodepășire, pentru că dânsa deține toate mijloacele artei.
Nu e întâmplător ce vrea să spună artista prin aceste mijloace. Ea se luptă cu sine și se oprește la această artă compozită. Mie mi se pare că dânsa prezintă aici niște sensuri ale vieții. Fiecare tabloou exprimă ceva. E ca și în poezie. ”
Realitatea ascunsă a fiecărui om
Lucica Popescu a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design, Timișoara, 2008; Masterat în arte decorative, specializarea textile,Timișoara, 2010.
A participat la expoziții de grup în București, Târgu Jiu, Brăila, Buzău, Timișoara, Motru.
Este profesor de educație plastică la Colegiul Național “G. Coșbuc” din Motru, județul Gorj.
”Suntem mereu în căutarea noastră. Eul și sinele sunt cele mai importante instanțe ale personalității umane, care împreună sunt corelate și suprapuse conștientului, inconștientului și subconștientului.
Din această perspectivă, lucrările expuse vorbesc despre realitatea ascunsă a fiecărui om, care prin intermediul creativității și imaginației se dezvăluie.
Arta abstractă a sec. XX în viziunea lui Marcel Brion este capabilă să exprime o mai înaltă și profundă spiritualitate decât arta figurativă, iar W. Kandinsky o definește a fi libertatea culorii și a formei care traduc intensitatea emoțiilor … inspirația provenind dintr-o necesitate interioară.
Conceptul de la care am plecat, arta abstractă a secolului trecut, aduce cu sine două aspecte fundamentale pentru ființa umană. Omul trăiește într-o singură lume, însă ea este totuși pe două fronturi: unul e prefigurat ca fiind asemănat cu o față exterioară ce solicită intelectul și elaborează reprezentările conceptual-științifice; iar celălalt reprezintă o limbă a tăcerii interioare, aceea a sentimentului ce dezvăluie esența lucrurilor.
Expoziția ”ALTER EGO TEXTIL” cuprinde lucrări artistice în diverse tehnici precum colaj textil, imprimeu, pictură în culori acrilice pe pânză sau hârtie. Acestea vorbesc despre spiritual, descriu fantezia imaginativă prin joc de linii, spontaneitaete și gest; culorile folosite și tehnicile abordate redau compoziții echilibrate și armonioase – privitorul putând contempla fără limite la orice aspect al vieții.”, a spus artista despre demersul său artistic.
Dorina CIOPLEA