În colecția „Biblioteca Polirom”, a apărut romanul ”Femeia de pe scări”, de Bernhard Schlink, unul dintre maeştrii literaturii germane contemporane. Traducere Gabriella Eftimie. Volumul este disponibil și în ediţie digitală.
Un tablou celebru, de care nimeni n-a mai auzit multă vreme, reapare în împrejurări misterioase. Este o surpriză pentru lumea artei, dar şi o lovitură pentru bărbatul care, pe cînd era un tînăr avocat, a mediat un conflict între autorul şi proprietarul tabloului. Aflat la mii de kilometri de casă şi la decenii după momentul în care tabloul şi femeia pe care o înfăţişează îi schimbaseră destinul, bărbatul speră că apariţia neaşteptată a lucrării e semnul că nici cea care i-a fost model nu poate fi prea departe. Pleacă aşadar în căutarea femeii de care în tinereţe se îndrăgostise orbeşte, iubind-o într-un fel niciodată lămurit, şi care îl împinsese la gesturi inexplicabile.
Căutarea devine prilej de a desfăşura ghemul încîlcit al trecutului şi de a-şi pune întrebări despre făgaşul pe care a apucat-o viaţa lui. Drumul memoriei îl poartă din Frankfurt pînă în Sydney, apoi într-un orăşel îndepărtat de pe coasta australiană. Cu un stil de o simplitate şi o precizie uimitoare, Femeia de pe scări este un roman plin de melancolie, un roman al marilor întrebări.
„O proză simplă, fără cusur, scrisă de unul dintre maeştrii literaturii germane contemporane. Bernhard Schlink izbuteşte să creeze personaje complexe, intrigi dintre cele mai neaşteptate şi un discurs moral impecabil.” (Die Welt)
„Femeia de pe scări creează un acord stilistic deloc forţat între ficţiune şi teme politice contemporane. Spaţiul prozei lui Schlink este atrăgător şi marcat de o surprinzătoare empatie.” (Rhein Main Presse)
„Un roman delicat, o poveste atrăgătoare, inteligent adusă din condei, aproape un thriller, avînd în fundal un conflict moral greu de soluţionat.” (Augsburger Allgemeine)
Carte recomandată de: Radio România Cultural
Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944, la Bielefeld. A studiat ştiinţele juridice şi din 1992 a fost profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. Din 2006 a hotărît să se dedice în întregime scrisului. Debutul ca autor de ficţiune l-a făcut cu romanul Dreptatea lui Selb (1987), primul volum dintr-o trilogie poliţistă care s-a bucurat de mare succes la public şi care cuprinde de asemenea volumele Înşelăciunea lui Selb (1922) şi Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005). Afirmarea internaţională o datorează însă romanului Cititorul (1995; Polirom, 2002, 2011), tradus în peste patruzeci de limbi, distins cu numeroase premii şi ecranizat în 2008. La Editura Polirom au mai apărut romanele Întoarcerea acasă (2007), Weekendul (2010) şi volumele de proză Minciuni de vară (2011) şi Evadări din iubire (2011).
Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
În pregătire:
Su Tong, Soții și concubine
Mary Chamberlain, Croitoreasa de la Dachau
Françoise Sagan, Bonjour tristesse