spot_img

Rebel, cu barca, prin sine- o cronică, altfel, la un eveniment cosmic

Macii au prins culoarea semaforului, fix la încheietura dimineţii, din ziua stelară de 29 Mai 2015. Drumul roşu ridică în priviri soarele. Zâmbesc aiurea.  Sunt într-o companie selectă. Profesorul şi criticul literar Mioara Bahna, atent la „Înşir-te Mărgărite!” (eu nu sunt atent la spusa mea, nu mă cenzurez niciodată) – vorbe, vorbe, unele cu noimă altele fără, bune doar pentru uciderea timpului din punctul  A în punctul B – şi ing. Mihai Bahna, în calitate aleasă de conducător auto, atent întotdeauna la drum şi nu la spusele noastre’. În milimetri de verdeaţă (cumplit de multă verdeaţă), măsor distanţele orizontului. Prima localitate, Râmnicelu, atestată documentar, conform site-ului primăriei, în anul 1599. Brusc, mă gândesc la Mihai Viteazul care a semnat la 27 Mai 1594,  un hrisov pentru moşiile Obidiţi (Râmnicelu) şi Măciuceşti, judeţul Slam Râmnic, cumpărate de părinţii surorilor Stoiana şi Neaga, încă din zilele lui Basarabă voievod. Complicată istoria fără clipele adevărului.

Un indicator plăpând, din tablă moartă, arată direcţia către Ştiubei, satul natal al lui Vali Sterian (n. 21 septembrie 1952,  d. 16 septembrie 2000București), muzician,  cântăreț și  compozitor de muzică folk și rock, unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70.  Pe nesimţite, întrăm în comuna Boldu, mă uit cu înfrigurare să localizez pârâul Viroga, pe vremuri acesta producea caracudă şi ştiucă pentru consumul locuitorilor. Nu reuşesc. Primar, aici, este poetul Marian Mărgărit. Admirăm bustul poetului Adrian Păunescu din faţa primăriei, apoi Biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, zidită în anul 1836 de Ion Bălăceanu şi soţia sa Maria.

Suntem pe vechiul drum roman Oituz – Odobeşti – Balta Albă – vest Făurei, mergem către Durostorum?! La Balta Albă, a fost identificată o necropolă datând din prima epocă a fierului (Hallstatt). Cu imaginaţia, prin miriştea istoriei, a ciulinilor, lăsăm în urmă sate după sate, oricum, nu intenţionez acum să fac monografia acestor localităţi, le-am studiat cândva. Ce să fac dacă am o minte rătăcitoare ca o bibliotecă! Mai departe, localitatea Piscu: evident m-am gândit la poetul Ion Panait, apoi Movileni, oare ce mai face poetul Dan Movileanu?…

Dunărea ne atrage ca un magnet. Apa Siretului rămăsese în urmă, tulbure. Galaţi. Metropola învingătorilor. Mirosul cernelei tipărite ne atrage şi ne îndrumă, unul câte unul, paşii. O mare de scriitori, lângă Dunării, decriptează ,,ecuaţii albastre’’. Poetul Viorel Dinescu împleteşte briza Dunării cu îmbrăţişări frăţeşti.

Răsărite din basmele româneşti, căsuţe cu cărţi, în parcul  cu amiaza ridicată dincolo de oblon, aşteaptă cititori avizaţi pentru a le reda nemurirea. De multă vreme, şi au trecut ,,vremi’’ obositore prin târguri de poveste, nu am văzut atâţia oameni interesaţi de carte. Edituri prestigioase prezente la ,,Târgul de carte Axis Libri’’ cu cele mai incitante şi interesante titluri, au conturat sărbătoarea naţională a cărţii. Toate acestea şi multe altele, din zilele anterioare şi evident din cele ce au urmat, noi semnând în calendar cu prezenţa, ziua de 29  (a VII-a ediţie a Festivalului / Târgului Naţional al Cărţii „Axis Libri”  a avut loc în perioada 27mai -1 iunie 2015), au ridicat la rang de Capitală Culturală (de ce nu) Mondială oraşul Galaţi.

Deodată, toată apa Dunării, o văd clocotind în trupul unui bărbat: ochii iscoditori, plini de-o inteligenţă aleasă ne ţintuiesc în paginile zilei. Din singurătatea înălţimilor, atent la fiecare detaliu, coordonează cu puterea minţii, desfăşurarea pe clipe a acestui magnific Festival. El, Omul acesta, poartă cu cinste, cu modestie, cu nobleţe, un singur nume ZANFIR ILIE. Omul care sfinţeşte locul! Director al Biblioteci „V. A. Urechia”, cu o echipă managerială ,,ministerială’’, a reusit să transforme un vis într-o realitate greu de imaginat în România zilelor noastre. La prezidiul uneia dintre multiplele prezentări de carte, lângă ,,Piramida singurătăţii’’ de Victor Teleucă, ,,Alte punţi de suflet: convorbiri’’ de Raia Rogac, contemplă detaşat „Cititorul de control’’ a prietenul Marian Nencescu, „notele”  sunt acordate într-o gamă verticală prin ,,Numere în Labirint’’ de Theodor Codreanu, profesor, critic literar, una dintre pesonalităţile marcante ale literaturii contemporane.

În fine, după o plimbare cu barca, prin sine, printre rândurile cărţilor aşezate perpendicular în pagină, îmbrăţişări, uimiri, mirări şi  alte marafeturi, Dunărea îmi şopteşte complice, e ora 15,30!

Sala Belgrad, Hotel Danube Stars, etajul III, urc cu liftul, găsesc sala relativ uşor. Plină de domişoare şi doamne, niciun bărbat. Mă opresc încurcat. Întreb. Da, aceasta-i sala. Prozatoarea Doina Popa se apropie de mine, evident şi dumneaei încurcată, mă întreabă sfios: Aceasta-i sala? răspund afirmativ. Da, dar să ştiţi că doamnele au venit pentru mine, nu pentru LIS, mai zic eu, zâmbind. Nu ştiu dacă m-a auzit. Era o glumă, cred. Poetul Liviu Ioan Stoiciu aştepta la uşă nedumerit. Doina Popa îi  şoteşte ceva. Intră timid, îşi roteşte ochii prin sală, îmi zâmbeşte complice. Întodeauna l-am  privit cu admiraţie. Pare un munte cu un million de înălţimi sfâşietoare. El, Poetul tinereţii mele, cu ,,La fanion’’ în nemărginirea sufletului avea munţi ,,născuţi’’ pe braţe, păduri fără margini zdrenţuite în priviri, clocotitoarea Dunăre în piept gata să revese cantoane cu diamante de metafore. M-am întânlit cu poezia lui Liviu Ioan Stoiciu în gară la Mărăşesti, în secolul trecut, deceniul opt. Ea, poezia, stătea cuminte pe un raft, eu hai-hui în trecere prin gară, către internatul Liceului de chimie unde împreună cu un prieten făceam catagrafierea fetelor. A fost un déjà vu inexplicabil. Am citit ,,La fanion’’ pe o bancă din gară, printre şuieratul trenurilor, apoi în tren, acasă. M-am regăsit în paginile cărţii. Dorinţa de a cunoşte POETUL a fost peste puterile mele. Am mers în nenumărate rânduri la Biblioteca  „Duiliu Zamfirescu” din Focşani. L-am văzut printre rafturile pline cu cărţi. Nu am îndrăznit să-i adresez nicio ,,vorbă’’. Un poet autentic trebuie doar admirat şi preţuit. Aşa am făcut şi voi face în continuare. Peste ani, râmâneam într-o muţenie totală la povestirile scriitorului Marin Ifrim despre Liviu Ioan Stoiciu şi cărţile domniei sale. La fix 35 ani am avut şansa să reeditez „La fanion”, volum ce stă vertical în inima mea. La fix 35 ani am primit un autograf pe ediţia princeps.

Dunărea coase poveşti nemuritoare peste ,,Studii și interpretări’’, de Lina Codreanu; peste ,,Sensuri’’, de Mioara Bahna, ascultând ,,Privegherile vulturului orb’’, de Emilian Marcu, în ,,Penumbra trandafirului’’ de Constantin Marafet şi toţi la ,,La agapă cu Dumnezeu’’, ne închinăm cu smerenie la „Scrisorile” lui Mihai Eminescu.

Constantin Marafet

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508