spot_img

Festivalul Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale “Inside Zone”, ediția a treia

Vineri, 15 mai 2015, în staţiunea Borsec, începe ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale ”Inside Zone”. Festivalul va dura până duminică, 17 mai 2015. Artiştii care vor expune pe durata festivalului au sosit deja în staţiunea Borsec, iar în primele zile au vizitat diverse obiective turistice precum Poiana Zânelor, Grota Urşilor, Peştera de gheaţă. Cu excepţia unei singure persoane, ceilalţi se află pentru prima dată în România. Această ediţie este prima care se organizează în parteneriat cu Primăria Borsec.

Proiectul a demarat în 2007 ca o simplă tabără de creaţie. Mai mulţi artişti şi scriitori au fost atraşi de peisajul inedit al staţiunii pe care l-au considerat ideal pentru inspiraţie artistică sau literară. De la an la an tabăra a crescut, au participat şi artişti străini şi în 2012, au dorit să realizeze şi un festival în care să prezinte lucrările lor publicului din Borsec, localnici sau turişti. Astfel s-a născut FESTIVALUL DE POEZIE ŞI ARTE VIZUALE. Fiind realizat cu succes în anii anteriori şi câştigând o notorietate în mediile literare şi artistice din România, dar nu numai, s-a reuşit o colaborare cu Primăria Borsec pentru un ţel comun: Borsecul să devină mai cunoscut şi prin artă, şi să atragă mai mulţi vizitatori din ţările din care provin artiştii participanţi.

Dat fiind că participanţii din acest an văd de fapt România prin prisma Borsecului, este o onoare pentru noi să-i avem oaspeţi, dar şi o oportunitate să ne putem regăsi în diverse moduri în operele de artă. Dorim să susţinem, în continuare, orice proiect care exploatează potenţialul Borsecului de a inspira prin natură şi arhitectura sa specială – spune Mik József, primarul Borsecului.

Anul acesta vor participa artişti şi scriitori din şapte ţări: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Mellor (SUA), Waalko Dingemans (Olanda), Christine Maria Jespersen (Danemarca), Simone Darcy (Australia), Nuri Fitra Yuniastudie (Indonezia), Ivana Odjognovac, Mare Suljak (Croaţia) Sophie Gardiner şi Param Tomanec (Marea Britanie) alături de poeții Radu Andriescu, Corina Bernic și Florin Dan Prodan.

Programul festivalului include vernisajul unei expoziţii de artă (pictură, grafică, fotografie, video, instalaţie), recitaluri de poezie, proiecţii filme, instalaţii media în diverse locaţii din staţiune, workshop-uri. Evenimentele au loc la Casa de Cultură Borsec, Muzeul Apelor Minerale, Poiana Zânelor și Cariera de Tavertin. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Artfest, cenaclul Zidul de Hârtie având ca partener, pe lângă Primărie şi Fundaţia Pro Borsec, ca sponsor, pe Romaqua Group.

De asemenea, duminică, 10 mai 2015, a avut loc în Bremen, Germania, vernisajul expoziţiei intitulate Karpaten/Ruinen/Wölfe. Nouă artişti expun diverse lucrări realizate la Borsec în timpul rezidenţei artistice Inside Zone din Borsec în 2013 şi 2014. Lucrările (fotografie, pictură, instalaţii, video) aparţin artiştilor Caro Krebietke (Germania), Elise Schouman (Olanda), Florin Dan Prodan (România), Ida Andrae (Germania), Laila Seidel (Germania), Shell C. Hamilton (Marea Britanie), Omar Zingaro Bhatia (Marea Britanie), Rebecca Chesney (Marea Britanie), Sanne Kabalt (Olanda). Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 mai, în galeria Am Schwarzen Meer.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ȘI ARTE VIZUALE “INSIDE ZONE”, BORSEC, EDIȚIA A TREIA

PROGRAM:

VINERI, 15 mai 2015

CASA DE CULTURĂ BORSEC, 16.00

Deschiderea festivalului. Vernisajul expoziției INSIDE ZONE 2015.

Expun: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Simmons (SUA), Cristina Marie Jespersen (Danemarca), Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak (Croația), Sophia Gardiner (Marea Britanie), Waalko Dingemans (Olanda).

Proiecție film Rasa Yatra, de Param Tomanec (Marea Britanie).

SÂMBĂTĂ, 16 MAI 2015

CARIERA DE MARMURĂ, 15.00

Pictură murală. NuriFY (Indonezia)

POIANA ZÂNELOR, 16.00

Instalații artistice. Laura Arena (SUA), Ivana Ognjanovac (Croația)

MUZEUL APELOR MINERALE, 18.00

Recital de poezie. Radu Andriescu, Corina Bernic, Florin Dan Prodan.

Muzică live. Jazz, Bossa Nova & Blues cu Marius „Mur” Vrânceanu (Misty)

DUMINICĂ, 17 mai 2015

POIANA ZÂNELOR, 12.00

Workshopuri de pictură, grafică, fotografie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508