Galeria Kunstraum Lakeside va găzdui în perioada 15 mai – 26 iunie 2015 lucrarea ”Natalia, turn the light on” a regizoarei Ioana Păun. Expoziția va debuta în data de 13 mai 2015, la ora 18.30, în prezenţa artistei, a directoarei Institutului Cultural Român de la Viena, Irina Cornişteanu, a coordonatoarei galeriei, Nora Leitgeb şi a reprezentantului Universităţii Alpen-Adria din Klagenfurt, Matthias Wieser. Evenimentul va fi moderat de Hemma Schmutz, curatorul expoziţiei.
”Natalia, turn the light on” abordează statutul și vulnerabilitatea migrației forțate din spaţiul european. Ioana Păun își centrează proiectul pe serviciile nedocumentate realizate de femei din Asia sau Africa, majoritatea inexistente în documente oficiale, care muncesc pe salarii minime în casele, fabricile, hotelurile sau plantațiile europene. Dispozitivele calorice, montate pe corpurile migrantelor, le traduc efortul și munca în curent, alimentând galeria în toată această perioadă. Atunci când ele se vor opri din muncă, se va face beznă.
În cadrul expoziţiei, în data de 18 iunie 2015, la ora 18.30, va fi proiectat filmul ”Compania România” (r. Ioana Păun și Maria Draghici, 2014). Scenariul imaginează un experiment social în cadrul căruia, în data de 22 septembrie 2013, două regizoare au deplasat 50 de tineri într-un sat de la marginea Bucureştiului, teleportându-i în anul 2015, într-un stat complet privatizat. Filmul a fost realizat cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Fundației Arte Vizuale, Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti şi a Municipalităţii Letca.
Proiecţia va avea loc în prezenţa regizoarei şi va fi urmată de un artist talk.
Finisajul expoziţiei va avea loc în data de 26 iunie 2015, la ora 19.00, la Lendhafen (Klagenfurt) şi va include performance-ul Aproape de piele realizat de Ioana Păun în colaborare cu bărbați aflați în exil din spații precum Afghanistan, Siria sau Nigeria.
Ioana Păun (n. 1984, România) este regizoare care lucrează și cercetează internațional, având educație în teatru și arte performative la UNATC București și Goldsmiths Londra. Artista este interesată de subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. Spectacolele regizate de Ioana Păun au fost vizibile în Europa, SUA și în Orientul Mijlociu fiind produse de instituții precum Theatre Royal Stratford East Londra, Muzeul Artelor Seculului 21 MAXXI Roma, Onassio Centre Atena sau Live Art Development Agency. Din 2012, artista a lucrat la o platformă de vizibilitate pentru cele care muncesc în „industria afecțiunii“, alături de scenariste, jurnaliste, bone și menajere din Mexic, Filipine, România sau Puerto Rico, printre cel mai recent fiind spectacolul „Produse Domestice“ care poate fi vizionat în acest an la centrul WASP din București.
”Natalia, turn the light on” face parte din proiectul de cercetare culturală Performigrations: People Are The Territory, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul Cultura (2007-2013) şi implementat in Austria de Institutul pentru Ştiinţe ale Comunicării şi Media al Universităţii Alpen-Adria din Klagenfurt cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, a Cancelariei de Stat a Austriei, a Asociaţiei Lend|hauer şi a galeriei Kunstraum Lakeside. Oraşele participante la proiectul Performigrations: People Are The Territory sunt Klagenfurt (Austria), Montreal (Canada), Toronto (Canada), Vancouver (Canada), Atena (Grecia), Bologna (Italia), La Valetta (Malta), Lisabona (Portugalia).