Cea de-a cincea ediţie a Turneului „Pianul călător” este în plină desfăşurare. După lansarea de succes de la Galaţi, Horia Mihail a poposit în oraşul său natal, Braşov, iar apoi a mers în Banat, la Reşiţa şi Timişoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritaţile pe care turneul le-a adus în oraşul lor. Imediat după Paşti, ajungând la Piteşti, Buşteni şi Ploieşti, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta. Turneul Internaţional „Pianul Călător” (22 martie – 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Pentru Horia Mihail, Braşovul, oraşul debutului său artistic este întotdeauna un punct important şi emoţionant pe harta turneelor sale. Aici împărtăşeşte publicului sentimentele sale artistice dar şi gândurile: „Este publicul meu, aş putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc şi aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât şi de cei pe care îi cunosc personal, aşa că n-aş putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce oraşe noi, voi debuta la Luduş, voi debuta la Baia de Arieş, oraşe care nu sunt în circuitul obişnuit al artiştilor”. (Horia Mihail)
Publicul îl apreciază în egala măsură: “Avem un solist de valoare în oraşul nostru, duce faima Braşovului şi pe alte meridiane, ne bucurăm că vine şi acasă…Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos”, “ Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos”, “Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit”, “Nu oricine ar face asemenea efort”.
Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Piteşti, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Buşteni (19 aprilie) şi Ploieşti (20 aprilie) vor cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi se vor încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann.
Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.
Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
ITINERAR:
22 martie, Galaţi, Teatrul muzical „Nae Leonard” – Concert cu orchestra
2 aprilie, Braşov, Sala Patria – Concert cu orchestra
7 aprilie, Reşiţa, Sala Lira – Recital
9 aprilie, Timişoara, Sala Capitol – Concert cu orchestra
16 aprilie, Piteşti, Casa de cultură a sindicatelor – Concert cu orchestra
19 aprilie, Buşteni, Centrul cultural „Aurel Stroe” – Recital
20 aprilie, Ploieşti, Sala Ion Baciu – Recital
21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia – Recital
22 aprilie, Târgu Mureş, Sala Festivă a Liceului de Arte – Recital
27 aprilie, Luduş, Casa de cultură – Recital Pianul călător
28 aprilie, Baia de Arieş, Casa de cultură – Recital Pianul călător
29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură – Recital Pianul călător
30 aprilie, Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean” – Recital Pianul călător
5 mai, Bucureşti, Sala Radio – Recital
8 mai, Bucureşti, Sala Radio – Concert cu orchestra
10 mai, Deva, Teatrul de artă – Concert cu orchestra
11 mai, Tulcea, Teatrul „Jean Bart” – Recital
12 mai, Roman, Casa de cultură – Recital
14 mai, Chişinău, Sala cu orgă – Recital
15 mai, Barlad, Pavilionul “Marcel Guguianu” – Recital
16 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
17 mai, Bucureşti, Parcul Herăstrău – Recital Pianul călător
19 mai, Iaşi, Aula BCU – Recital
20 mai, Bistriţa, Sinagoga – Recital
Eveniment susţinut de Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural şi Accendo
Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional
Partener principal: ARCUB
Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking
Transportator Oficial : DACIA
Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov, Radio România Reşiţa, Filarmonica de stat din Timişoara, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale „Aurel Stroe” din Buşteni, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocaţional de Arte din Târgu Mureş, Casa de cultură din Luduş, Primăria din Luduş, Casa de cultură din Baia de Arieş, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chişinău, Sala cu orgă din Chişinău, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iaşi, Societatea de concerte Bistriţa, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Chişinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.