Volumul “Ţinuturile sudului” de Andra Rotaru a fost lansat în premieră la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2010, iar lansarea de la Târgu Jiu a reprezentat prima lansare dintr-o serie de alte evenimente ce o vor precede, începând cu toamna acestui an. Totodată, de acum înainte, volumul “Ţinuturile sudului” de Andra Rotaru se va găsi şi la Biblioteca “Christian Tell” din Târgu Jiu.
Lansarea de carte din 15 iulie 2010 a fost deschisă de moderatorul evenimentului, Andrei Novac, care a prezentat-o pe Cornelia Maria Savu. “Mă bucur că pot să vorbesc despre cartea Andrei Rotaru, care ocupă un loc important în poezia promoţiei sale. “Ţinuturile sudului” reprezintă a doua carte a ei, după un debut în forţă. De obicei se spune că a doua carte confirmă şi este privită cu mai mare necruţare decât prima. În cazul Andrei Rotaru avem de a face cu un parcurs foarte bine stăpânit de autoare, este vorba de un proiect literar de cursă lungă şi un proiect literar care ar putea să fie considerat de către unii împotriva curentului, în poezia promoţiei ei, unul paralel cu minimalismul, mizerabilismul şi alte isme. Andra Rotaru e interesată de altceva. E interesată de faptul pe care l-am putea denumi detectarea pretenţiilor pe care poetul trebuie să le aibă de la poezie. Autoarea construieşte foarte bine încă de la prima ei carte. În “Ţinuturile sudului” urmează o a doua etapă, foarte bine aleasă pentru parcursul acesta de cursă lungă, şi anume recompunerea unei lumi în jurul unei absenţe, în jurul unei dureroase, contrariante absenţe. Un element autobiografic, dar care nu rămâne la o simplă enunţare de fragment autobiografic, şi care se ridică la rangul de poezie. Acesta e un volum de o extraordinară autenticitate, şi îmi asum cuvântul, căci autenticitatea nu înseamnă să-ţi povesteşti în versuri scurte o existenţă imediată, ci să pleci din irealitatea imediată spre o construcţie, pe care să o validezi literar. În afară de această autenticitate mai sunt recognoscibile tuşe de neoexpresionism, foarte fin strecurate în ţesătura poemelor şi un foarte interesant şi reuşit- o superbă ţesătură, între ţesături, a vocilor. Voci care sunt ale personajelor în căutare de existenţă ficţională, vocea autoarei care la un moment dat se confundă şi intră în murmurul de voci al personajelor ei. Această polifonie construieşte o carte şi în acelaşi timp o priză la ceea ce ar trebui să fie reflexivitatea în poezia anilor 2000.”, a spus Cornelia Maria Savu la lansarea volumului “Ţinuturile sudului”.
“Aceasta este o carte specială şi importantă pentru că ea vorbeşte, prin polifonia despre care vorbea şi Cornelia Maria Savu, despre o lume pe care o înfăţişează prin “partea ei feminină din creier”. Fie că suntem bărbaţi sau femei, fiecare avem o parte feminină a creierului, responsabilă cu creativitatea. Veţi vedea că spaţiile în care se desfăşoară unele poeme sunt limitate, restrictive: spaţii delimitate de podele, ferestre, pereţi. În aceste spaţii ea descoperă un sud al interiorităţii. Şi când spun sud al interiorităţii- care reprezintă şi una dintre mizele cărţii- mă refer la o filosofie şi o gândire care se revendică cu toată forţa din partea feminină a creierului ei.”, a spus Dan Mircea Cipariu.
“Volumul „Ţinuturile sudului” nu se aseamănă cu ceea ce se face astăzi. În ceea ce se întâmplă în peisajul actual al poeziei, ceea ce creează Andra Rotaru este mai special. Din punctul meu de vedere este important că primul capitol se intitulează “Primele dimineţi”, deoarece, aproape până la final cartea stă sub umbra unei dimineţi. Într-un peisaj în care poezia pare să se piardă cu totul, Andra readuce poezia în prim plan.”, a încheiat Andrei Novac, moderatorul evenimentului.
[…] important lucru pentru un scriitor. Mai multe despre aceste evenimente le puteţi găsi accesând http://www.agentiadecarte.ro/2010/07/“tinuturile-sudului”-in-orasul-lui-brancusi/ şi […]