spot_img

Avem oare atât de mulți surdomuți, membri ai U.S.R.?

În urma conferinței de presă susținută de grupul pentru reforma U.S.R., dl Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, a avut, de  la Paris, o reacție asemănătoare îndepărtării unei scame de praf de pe mâneca stângă a sacoului. Reproducem: „Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, referitor la grupul de scriitori care susţine că doreşte reformarea USR, că aceştia reprezintă doar 1% din membrii instituţiei.

„Conform semnăturilor de pe lista acestei echipe de reformişti e vorba de 1% din membrii Uniunii Scriitorilor. Îmi pare rău, n-am ce discuta cu ei”, a declarat Nicolae Manolescu, pentru MEDIAFAX.

Acesta a precizat că grupul de scriitori, printre care se numără  Florin Iaru, Paul Cernat, Claudiu Komartin, Octavian Soviany şi Paul Vinicius, care vrea reformarea Uniunii Scriitorilor din România (USR), a pus anumite întrebări în legătură cu activitatea USR şi va primi răspunsuri la şedinţa de consiliu care va avea loc la sfârşitul lunii martie.

„Au pus întrebări, li se va răspunde la consiliul care va avea loc  în martie, adică la sfârşitul lunii. Dincolo de chestia asta, eu, personal, nu stau de vorbă cu 1% din membrii uniunii, am în sarcină 99%, deci în faţa lor răspund. (…) Ca să pot să îi iau în considerare, vor trebui să fie circa 900 de semnături… conform statutului. Cu 1%, iertaţi-mă, dar asta nu-i democraţie. Am 99% de oameni care sunt pe partea cealaltă. Încă o dată, n-am ce discuta cu 1%”, a mai spus Nicolae Manolescu.” (Mediafax)

Problema care se pune  ar fi  cam cât de comod ar putea sta președintele  lângă acele 99 de procente ale U.S.R. care îi sunt pe plac. În plus, ar fi extrem de interesant și educativ totodată pentru noi toți ce ar avea de spus domnișoarele, doamnele și  domnii care s-au solidarizat (din motive enigmatice, la acea dată) cu președintele USR, în fața „năvălirii barbare a reformelor peste U.S.R.”, mai ales după răspunsul pe care  l-a zămislit dl Nicolae Manolescu… ( http://www.mediafax.ro/…/un-grup-de-scriitori-vrea-reformar… )… Răspuns în care numai de deschidere, transparență, democrație, sau măcar de disponibilitatea francă de a purta un dialog nu poate fi vorba. Iar în cazul în care nu ar avea nimic de  comentat bănuiesc că ar trebui să le fie foarte, foarte mare rușine. Așa încât am să le dau tuturor numele mai jos, în speranța unui răspuns sincer și la obiect, în ceasul al 12-lea,,,. (Vă reamintesc link-ull: http://literaturadeazi.ro/…/solidari-cu-nicolae-manolescu-p… ).

Antoaneta Ralian
Livius Ciocârlie
Gabriel Dimisianu
Mihai Zamfir
Andrei Pleșu
Eugen Negrici
Dan Cristea
Alex. Ștefănescu
Adriana Babeți
Grete Tartler
Nicolae Prelipceanu
Aurel Pantea
Liviu Ioan Stoiciu
Ion Mureșan
Dorin Tudoran
Viorel Padina
Marian Drăghici
Ioan Es. Pop
Eugen Suciu
Ioan Moldovan
Mircea Mihăieș
Vladimir Tismăneanu
Adrian Popescu
Călin Vlasie
Arcadie Suceveanu
Mircea Bârsilă
Ion Cristofor
Vasile Igna
Marcel Tolcea
Corneliu Antoniu
Alexandru Vlad
Florin Toma
Leo Butnaru
Adrian Alui Gheorghe
Gheorghe Mocuța
Ioan Holban
Gheorghe Izbășescu
Vasile Dan
Virgil Mihaiu
Mircea A. Diaconu
Gabriel Coșoveanu
Luminița Voina Răuț
Gellu Dorian
Teo Chiriac
Irina Petraș
Tudora Șandru Mehedinți
Nicolae Oprea
Ilie Rad
Denisa Comănescu
Elisabeta Lăsconi
Marina Constantinescu
Andrei Dimitriu
Magdalena Popescu Marin
Doina Cetea
Mina Maria Rusu
Teodora Stanciu
Simona Vasilache
George Ardeleanu
Răzvan Voncu
Cosmin Ciotloș
Gabriela Gheorghișor
Daniel Cristea-Enache
Angelo Mitchievici
Sorin Lavric
Oana Georgiana-Enăchescu
Andreea Răsuceanu
Dan Gulea
Angela Baciu
Doina Ira Tăutan
Angela Nache Mamier
Cristina Chevereșan
Ioan T. Morar
Eleodor Dinu
Mircea Morariu
Liviu Georgescu
Catia Nanu
Constantin Vremuleț
Ion Toderiță
Ilie Zanfir
Dan Plăeșu
Constantin Gherghinoiu
Viorel Mortu
Titi Damian
Buşoi Emanuela
Florian Silișteanu
Traian Ștef
George Banu
Alexandru Călinescu
Dan Perșa
Alina Avram
Domnița Ștefănescu
Stelian Țurlea
Costel Zăgan
Sergiu Crăciun
Boris Marian Mehr
Ioan Radu Văcărescu
Valentin Iacob

Paul Vinicius

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Din lista celor solidari cu N.M. lipsește marele romancier Vosganian, parlamentar creștin-ortodox propus de 49 de instituții la premiul Nobel….dar m-am liniștit văzând numele marilor condeieri Viorel Mortu și Mihai Zamfir….

  2. Uimitor sa fac parte din aceasta lista….toti avem orgolii…(am remarcat cand mi ati cerut sa va scriu o cronica)…sunt o fosta eleva a dlui Manolescu ,nu i-am cerut nimic nici lui nici altcuiva…abia daca am timp de scris darmite sa mai scol „popoarele livresti” pentru a hrani ambitii ilimitate,pentru a-mi plasa ranchiunile ori a recupera timpul pierdut…Un erudit ….la varsta dansului este o onoare pentru cultura romana…motiv inzecit sa il respect si sa ii doresc o viata cat mai lunga…nu suntem politai ci scribi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508