Marți, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale. La cea de a patra ediție, intră în concurs produsele editoriale ale anului 2014. Sînt invitate să participe toate editurile care sînt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone, librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online întregistrate ca firme româneşti, plus platformele online dedicate promovării cărților. Înscrierea proiectelor în competiție are loc în perioada 3-29 martie 2015, iar spectacolul de decernare a premiilor este plănuit pentru data de joi, 14 mai 2015, începînd cu ora 18.00, evenimentul fiind înregistrat de TVR 1.
„Gala Industriei de Carte din România se dorește a fi un mesaj încurajator, pe o piață de carte, precum e cea autohtonă, confruntată cu dificultăți tot mai pronunțate. Ajuns la cea de a IV a ediţie, proiectul nostru sperăm să convingă definitiv, atît publicul larg dar mai ales profesioniştii cărţii, de utilitatea şi oportunitatea sa. Piaţa de carte românescă are nevoie de confirmarea valorii produselor sale şi, mai ales, de solidaritatea tuturor celor care contribuie la consolidarea ei.” (Organizatorii)
Din juriul celei de a IV-a ediții fac parte: MIRCEA VASILESCU (președinte) – eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, redactor-șef al săptămînalului Dilema Veche; SIMONA KESSLER – agent literar, „Simona Kessler Copyright International Agency”; COSMIN CIOTLOŞ – critic literar (România literară), asistent dr. al Facultății de Litere a Universității din București; LUCA NICULESCU – unul dintre cei mai apreciați jurnaliști români de astăzi, redactor-șef al RFI România; OANA-VALENTINA SUCIU – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, membră a echipei ICR; VICTORIA PĂTRAȘCU – autoare de cărți pentru copii, foarte activă în promovarea lecturii în rîndul școlarilor, preocupată să susțină ilustrația de carte românească; CARMEN APETREI – lector univ. dr, director Departament Grafică al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Artă din București; CRISTINA FOARFĂ – editor coordonator Bookaholic, specialistă în comunicare digital și TUDOR CREȚU – directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitor.
Calendarul care detaliază etapele jurizării, regulamentul, precum și orice alte informații despre ediția din acest an a Galei Industriei de Carte din România, pe galabundetipar.ro.
Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociația Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER) şi, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Co-producător: TVR 1. Sponsorul principal al evenimentului, la ediția din 2015, este Banca Transilvania.
Cocktailul din seara decernării premiilor este susținut de Sâmburești și Aqua Carpatica, iar materialele promoționale sînt asigurate de Printescu.
Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate.
Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.
Gala BUN DE TIPAR este un proiect care a debutat în forță și care a crescut spectaculos, ediția a III-a a Galei (2014) înregistrînd o creștere semnificativă față de ediția a II-a: cu 20% mai multe proiecte înscrise în competiție (peste 120 de instituții și peste 700 de proiecte; la ediția a III-a au fost acordate, în total, 23 de premianți și 6 mențiuni speciale, precum și 3 premii speciale).