spot_img

Nou record: peste 13.000 de vizitatori, la Târgul Gaudeamus- Radio România de la Craiova

Caravana Gaudeamus 2015 a debutat la Craiova sub cele mai bune auspicii. Târgul Gaudeamus – Radio România, derulat în intervalul 25 februarie – 1 martie 2015 sub motto-ul „Cu o carte … se face primăvară!” a ajuns la ora bilanţului cu cifre record: peste 13.000 de vizitatori, 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri, 82 de evenimente culturale, o suprafaţă de peste 330 mp de standuri (cu 10% mai mult decât la ediţia precedentă). Evenimentul, ajuns în acest an la cea de a XIV-a ediţie, a fost organizat de Radio România şi s-a desfăşurat în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Partener principal: Radio România Oltenia – Craiova.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică. 1 martie 2015, la ora 12.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Niculescu, locul 2 – Curtea Veche Publishing şi locul 1 – Editura Humanitas;

Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnată „O scurtă istorie ilustrată a românilor” de Neagu Djuvara, volum publicat de Editura Humanitas;

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii, postului Radio Sud – secţiunea radio şi postului TVR Craiova – secţiunea TV; deşi posturile Radio România au primit cele mai numeroase voturi, acestea nu au intrat în competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

Un premiu special, pentru stimularea interesului pentru lectură în rândul studenţilor, a fost acordat Editurii Universitaria (Universitatea din Craiova).

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Andra Victoria Stoedin, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Craiova. Premiul constă într-o ţinută vestimentară oferită de Casa de Modă Ilinca.

Câştigătorii premiilor acordate la Tombola GAUDEAMUS, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului au fost: doamna Mihaela Păişanu – un sistem audio oferit de către Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, doamna Paula Eliza Axente – Duligean şi domnul Gheorghe Cazacu – ambii, câte o tabletă oferită de Rotary Club Craiova.

Preşedintele de onoare al Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015 a fost domnul Gabriel Coşoveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Proiecte Radio România – GAUDEAMUS

Finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Olivia Voican (Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova) – locul 3, Anabel Orăscu (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) – locul 2 şi Maria Florina Tohăneanu (Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova) – locul 1. Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXII –a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 18 – 22 noiembrie a.c.).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, cu prilejul evenimentelor din cadrul programului LECTURA. Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Craiova 2015, elevi din judeţul Dolj şi din judeţele limitrofe, premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline, au fost: Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova), Ioan – Laurenţiu Ploscaru (Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea) şi Izabela Tiberiade (Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova). Premiile au fost oferite de Radio România şi Automobile Dacia.

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor (editurile Casa Radio şi Semne – Artemis) şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului). Cele circa 1.200 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Craiova vor avea ca destinaţie un centru pentru bătrâni din Craiova.

Partenerii organizatorilor au fost, la această ediţie: BRD Groupe Société Générale – partener principal al Caravanei GAUDEAMUS 2015, Ministerul Culturii, Automobile Dacia, Rotary Club Craiova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Hotel Parc, Casa de Modă Ilinca, cotidianul Cuvântul Libertăţii – partener media. Un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2015 este Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 22 – 26 aprilie 2015, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Pentru detalii suplimentare privind această ediţie a Târgului GAUDEAMUS Craiova, vă rugăm să accesaţi website-ul www.gaudeamus.ro , unde sunt de asemenea disponibile catalogul participanţilor şi programul integral al evenimentelor, sau să vă adresaţi Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Cornelia Scarlat (tel. 0745 109 648, e-mail cornelia@gaudeamus.ro) şi Ioana Lădaru (0742 107 583, e-mail ioanaladaru@yahoo.com ).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508