Miercuri, 25 februarie 2015, începând cu ora 17.00, în Sala „Ioan Muşlea” a Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Str. Clinicilor nr. 2), Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca şi Editura Eikon vă invită la lansarea volumului „Pe firul evenimentelor” de Gavril Dejeu. Despre carte şi autor vor vorbi: Ioan-Aurel Pop, Doru Radosav, Ilie Rad şi Emil Culda. Gavril Dejeu, născut la 11 septembrie 1932 în Poieni, județul Cluj, este un avocat român, deputat PNȚCD în mai multe legislaturi, ministru de Interne în perioada 1996-1999. Este fratele lui Alexandru Dejeu, unul din liderii rezistenței anticomuniste din Munții Apuseni. În legislaturile 1992-1996 și 1996-2000, Gavril Dejeu a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 33 Sibiu pe listele Convenției Democrate Române. În perioada 30 martie-17 aprilie 1998 a fost prim-ministru interimar al României. Gavril Dejeu a fost ministru de Interne în Guvernul Victor Ciorbea și Guvernul Radu Vasile. A demisionat din funcție în seara zilei de 19 ianuarie 1999, când minerii, angajați în Mineriada din ianuarie 1999, au trecut de barajele constituite de forțele de ordine în Defileul Jiului. În anul 2000 s-a retras din politică şi s-a mutat la Sibiu.
Fragment din Prefaţa cărţii:
„Întregul text este dominat de o tonalitate etică acută, de o fermitate şi intransigenţă ce aparţin personalităţii autorului. Textele legate de rezistenţa anticomunistă a grupului Capotă-Dejeu, ataşate cărţii, converg spre convingerea că autorul lucrării a avut conştiinţa înscrierii biografiei sale şi a familiei sale în «mare istorie», după cum stenogramele intervenţiilor deputatului Gavril Dejeu în Parlamentul României şi memoriul adresat preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu, au valoarea unei «descărcări de gestiune» a unei personalităţi ce a aparţinut spaţiului public şi care, deopotrivă, simte nevoia descărcării unui trecut opresiv şi obsesiv (asasinarea tatălui şi a fratelui său în conflictualităţile «marii istorii»).
Există în cazul acestui text-depoziţie şi text-autobiografie o suprapunere completă între autor şi evenimente («firul evenimentelor»), în sensul centralităţii poziţiei autorului în trama narativă. Meditaţiile, pauzele sau distanţările reflexive pot face obiectul unei alte cărţi.
Gavril Dejeu se înscrie ca martor şi participant la o istorie politică de peste o jumătate de veac, iar textul cărţii poate avea din acest motiv o dublă utilizare: de mărturie şi de depoziţie a unei neliniştite şi dedicate conştiinţe individuale, extrasă din frământările şi neliniştile ţării şi poporului din care face parte.” (Prof. univ. dr. Doru Radosav)